Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Опасан преседан! ПС НАТО донела одлуку без консензуса: Српској делегацији ускраћена реч пре гласања

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertНато заставе
Нато заставе - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Делегација Скупштине Србије у Парламентарној скупштини НАТО саопштила је да данашња одлука те организације да тзв. скупштина Косова добије статус придруженог члана представља опасан преседан и да ће тиме бити додатно погоршани услови за живот Срба на Косову и Метохији.
Делегација Скупштине Србије у ПС НАТО истиче да није била консултована током процеса доношења ове одлуке, а да резултати гласања показују да није било консензуса у оквиру Парламентарне скупштине НАТО.
Делегација Србије је навела у саопштењу да, поред посланика из земаља које нису признале једнострано проглашену независност тзв. Косова – Шпаније, Румуније, Словачке и Грчке, овакву одлуку нису подржали ни посланици из земаља које су га признале – Француске и Италије, а да је делегација Мађарске гласала против ове одлуке.
Српска делегација је захвалила делегацијама које су показале разумевање за наше аргументе, које су, како се наводи, одолеле притисцима и које су се заложиле да таква одлука не буде усвојена.
У саопштењу се истиче и да представницима наше делегације није било омогућено да се јаве за реч пре гласања о додељивању статуса придруженог члана тзв. скупштини Косова, нити након потврђивања ове одлуке.
Делегација је у саопштењу указала и да Срби на КиМ већ живе у условима који су у потпуности неприхватљиви у данашњој Европи, односно да "живе као у гету".
Делегација је оценила и да је одлуком ПС НАТО премијер привремених пришитнских институција Аљбин Курти награђен за све једностране потезе које је спроводио током последњих неколико година, на које су га, како се додаје, упозоравали и ЕУ и НАТО и други међународни фактори.
"Награђени су добро планирани, континуирани, систематски и широко распрострањени етнички мотивисани напади на српско цивилно становништво, због којих је 15 одсто српског становништва напустило територију Косова и Метохије у последњих годину дана, а због којих се 212.000 српских и других неалбанских интерно расељених лица никада није вратило", указује се у саопштењу.
Делегација Скупштине Србије оцењује и да су овом одлуком ПС НАТО додатно охрабрене привремене институције у Приштини да не спроводе постигнуте договоре, укључујући и формирање Заједнице српских општина, што је обавеза која је успостављена пре више од 11 година.
"Оваквом одлуком прекршена је Резолуција 1244 Савета безбедности УН и сви до сада постигнути договори у оквиру дијалога Београда и Приштине", закључује се у саопштењу делегације Србије.
Српске заставе на згради Владе Србије и Министарства спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
СРБИЈА
„Награда Приштини за терор над Србима“: Београд реаговао на одлуку Парламентарне скупштине НАТО
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала