- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Естонија клечи пред Вашингтоном, a хоће да „баци Русију на колена“

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаРусија и Естонија
Русија и Естонија - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Пратите нас
Смешно је да земље које укупно имају тридесетак хиљада војника прете највећој нуклеарној сили, која само у зони специјалне операције броји више од 600 хиљада војника, кажу експерти, реагујући на претње балтичких земаља и председника Естоније Алара Кариса, који је рекао да ће његова земља учинити „све што је могуће“ да Русију баци на колена.
Како додају, лидери балтичких земаља су већ одавно на коленима пред Вашингтоном.
Након изјаве Кариса, огласила се званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова која га је позвала да покаже како ће то да „баци Русију на колена“.
Претходно су, према писању „Шпигла“, балтичке земље и Пољска упозориле Немачку да би могле да пошаљу трупе у Украјину ако се ситуација за Украјину приметно погорша зато што савезници нерадо испоручују оружје Кијеву.
„Рекао бих везано за балтичке земље – зар вам није жао својих грађана, официра, војника. Ако израчунамо - Литванија има око 20 хиљада војника, Летонија 6 хиљада, Естонија 7 хиљада, односно једна или две дивизије. Ми имамо 617 хиљада војника који учествују у специјалној војној операцији. Где они хоће да пошаљу армије које никада нису ратовале, које нису добиле ни једну битку, ниједан рат, које немају никаквог борбеног искуства. Да ли желе да их пошаљу у машину за млевење меса?! Просто ми је смешно да читам такве ратоборне изјаве“, каже руски експерт Алексеј Глазунов.
Експерт напомиње да војске тих земаља не могу да парирају Русију ни по наоружању, нити научно-техничког прогреса.
„Или њихова елита не штеди оно што има, или се надају да нас могу победити. То је онда глупо...“, додао је Глазунов.
Према његовим речима, рачунати на помоћ Сједињених Држава – узалудно је.
„Када су Сједињене Државе саме ратовале - после Вијетнама практично никад. Све време ратују туђим рукама. И у овом случају је тако. Они ће хушкати ове балтичке земље, па ће онда говорити да је Русија агресор и окупатор“, додао је Глазунов, оцењујући да су те земље војно безначајне.

Опасно је ратовати са нуклеарном силом

Он истиче да претње које се упућују Русији звуче каo „лакомислена храброст“, јер је бесмислено изазивање државе која има једну од најјачих војски на свету.
„Јасно је због чега Украјинци ратују, али зашто би се друге земље увлачиле у сукоб. Да ли им је то потребно?! За кога и за шта ће они да ратују? Мислим на балтичке земље. Исто важи и за Немачку. Сумњам и да ће Француска и Немачка одмах кренути у рат за Литванијом, Летонијом и Естонијом. Они ће да гледају како ће све то да се заврши“, каже Глазунов.
Пољска има око 187 хиљада војника и официра и за­цр­тала је циљ да за две године створи нај­ве­ћу коп­не­ну вој­ску у Евро­пи. План је да до краја ове године Оружане снаге броје 220 хиљада војника, док пољ­ски ге­не­ра­ли сма­тра­ју да је 300 хиљада вој­ни­ка ре­ал­на по­тре­ба земље.
Глазунов констатује да Пољаци имају „озбиљну војску“.
„Али и ту је иста ствар - Пољска је сто година ратовала, а последњи рат који су водили био је Други светски рат... Пољаци би изгубили да није било наше храбре Црвене армије, која је ослободила земљу и питање је шта би, у супротном, од ње остало. Дакле, имају велику војску и најновије оружје, али ипак не може се упоредити са Америком и Русијом како у погледу обуке, тако и у војно-техничкој опремљености и борбеној обуци. Односно, ниједна војска на свету нема такво искуство као ми, ниједна војска на свету се никада није борила у савременом рату, у рату где се користе дронови и ракете“, каже Глазунов.
Русија има и нестратешко нуклеарно оружје, док пољске Оружане снаге не располажу таквим напоружањем, напомиње стручњак.
Ратовати са нуклеарном државом је веома опасно. И нисам сигуран да би се усудили да уђу у сукоб са таквом земљом, нису толико глупи“, каже експерт.
© Sputnik / Екатерина Штукина / Уђи у базу фотографијаЗаменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је да Медведев упозорио је да би напад САД на руске положаје у зони СВО довео да светског рата.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русиеј Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев упозорио је да Медведев упозорио је да би напад САД на руске положаје у зони СВО довео да светског рата.

Вашингтон жели да ослаби Европу и Русију

На изјаву пољског министра спољних послова Радека Сикорског, који је рекао да су наводно САД припретиле Москви да ће уништити руски контингент у зони СВО уколико Русија тамо промени нуклеарно оружје, реаговао је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, који је упозорио да би то довело да светског рата.
Медведев је истакао да „јенкији до сад нису говорили ништа слично јер су опрезнији него Пољаци“. Узимајући у обзир да је још један Пољак – председник Пољске Анджеј Дуда - недавно рекао да жели да се на територији Пољске размести тактичко нуклеарно оружје, Варшава неће остати по страни и сигурно ће добити свој део радиоактивног пепела, поручио је Медведев.
„Постоје неки планови... Треба пажљиво оценити речи премијера Мађарске Орбана, који је рекао да се Европа спрема за рат. Он није наш савезник, али гаји симпатије ка нашој земљи. Мислим да је ово његово упозорење. То јест, рат се спрема, али то не значи да може да почне. Још оклевају, али претња је веома велика. Надам се да ће тамо, ипак, бити довољно памети да се не започне још један рат, јер ће свима бити јако лоше, а не само Украјини“, каже Глазунов.
Глазунов оцењује да је цела европска политичка елита директно потчињена Сједињеним Државама, док од целе ове ситуације профитира Вашингтон.
„Они увек напуштају друге у најтежим тренуцима. Сетите се како су напустили Вијетнамце и како су напустили Авганистан, а таквих случајева када су остављали на цедилу своје савезнике је много. Њима одговара да се ми у Европи међусобно убијамо, а онда ће САД и даље задржати улогу хегемона и лидерску позицију. Стога им је овај рат користан, а циљ је ослабити Европу, Европску унију и Русију, најјаче и најмоћније конкуренте“.
Погледајте и:
Амерички систем Патриот у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РУСИЈА
Пољска разматра могућност примене ПВО система против руских ракета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала