- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Директор Ђоковић у Београду представио нови клуб: „Процес је био дуг и болан“

© Sputnik / Лола ЂорђевићЂорђе Ђоковић
Ђорђе Ђоковић  - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Кошаркашки клуб Дубаи и АБА лига званично су потписали уговор, а на конференцији одржаној у Београду говорио је и Ђорђе Ђоковић, директор клуба, као и Дејан Камењашевић, генерални менаџер и сувласник, који је нагласио да ће Дубаи имати скроман буџет и да циљ није освајање титуле.
Још од 2015. године и бугарског Левског АБА лига у такмичење није укључивала екипе које нису из региона, али преседан је сада званично направљен јер је Дубаи постао део регионалног такмичења.
Дубравко Кметовић, директор такмичења, представио је новог учесника на конференцији у Боеграду.
„АБА лига као организација и такмичење у овој регији се ослања на традициију и има богату историју. Има свој кошаркашки и спортски, али и пословни аспект. Функционисање клубова је врло оптерећено, што узрокује живот тих клубова, развој је оптерећен финансијама. У последње време смо постигли нешто, започели смо пут, мислим да ћемо постићи стабилност и профитабилност у наредном периоду. Имамо јако леп партнерски пул, компанија које су значајне и добро позициониране, које су у АБА лиге препознале потенцијал, које желе присутност и наше такмичење виде као платформу за промоцију. Имамо договоре са новим партнерима, компаније које ову регију доживљавају као добар потенцијал. Поносни смо што АБА лига њима служи за остваривање заједничјих циљева. Циљ је бити профитабилан и одржив на дужи рок, а улазак Дубаија чини нови корак на том развоју. Овом приликом јавно желим добродошлицу у АБА породицу екипи Дубаија и да ћемо постићи све што желимо у наредном периоду“, рекао је Кметовић.
Један од најзаслужнијих људи због којих је Дубаи испунио циљ јесте Ђорђе ђоковић, брат Новака Ђоковића.
„Желео бих да се захвалим менаџменту АБА лиге. Ово је био дуг и болан процес, али смо га довели до краја, што је велика привилегија, јер је АБА једна од најјачих лига света, изнедрила велики број младих играча, који су касније отишли даље. Дубаи је кључни искорак у домену ширења кошарке, то је велики бренд који стоји иза нашег клуба. Захваљујем се господину Камењашевићу, њеоговј лудој визији, ово се не би никада ни десило. Сви аспекти Дубаија су спортски, желимо да га прикажемо у најбољем светлу, да је добар за кошарку и регион. Ми смо у овом пројекту из љубави према овом спорту, желимо да урадимо нешто добро за АБА лигу и европску кошарку и овде се нећемо зауставити. Имали смо дуг процес, много разговора са клубовима сувласницима, којима дугујемо велику захвалност, сигурни смо да ћемо допринети на спортском и пословном нивоу, да ћемо донети спонзоре и све што уз то иде“, рекао је најмлађи Ђоковић.
Идеја је потекла од Дејана Камењашевића који је истакао да Дубаију није циљ освајање АБА лиге нити улазак у Еврокуп или Евролигу.
„Захваљујем се свим сувласницима који су нам дали шансу, чак и онима који су имали сумње. Захваљујем се и нашем председнику, који је издржао тежак пут. Све је потекло од идеје, мислили су да сам луд и глуп, луд можда јесам, али... Ово је први пут да Дубаи излази јавно, нисмо дали ниједан интервју, држали смо се по страни, АБА лига и сувласници су препознали нашу визију. Док ми нисмо говорили, говорили су други за нас. Почео бих са тим да Дубаи ће да игра у „Кока Кола Арени“ у Дубаију. Уговор је већ потписан, неће играти ни у Београду, ни у Чачку...Дубаи је на пет сати лета, директан лет постоји, имаће летови из свих градова региона... Многи туристи иду тако, то је један пут у сезони, а ми ћемо летети тако сваке седмице. Ми смо ту у губитку, док су други у поенима. Ми не доводимо Тавареса, Џејмса, наш концепт није толико спортски, већ бизнис, имаћемо буџет врло скроман за АБА лигу, макар за прву сезону у лиги, она ће нам бити за скупљање искуства. Није нам циљ АБА лигу, а и да је освојимо, не улазимо тако у Евролигу или Еврокуп“, поручио је Камењашевић.
Још увек јавности није познато ко ће са клупе водити екипу.
„Имамо идеју, имамо и особу, али то није сада време да се каже ко је он. Значиће много да дефинишемо статус где играмо, осим АБА лиге, да би знали како да се то формализује“, рекао је Камењашевић.
Једна од ударних тема поводом уласка овог клуба у АБА лигу била су путовања.
„Што се тиче летова, ми ћемо летети 27 пута више него било која друга екипа, ако будемо играли два такмичења. Борац Чачак дође аутобосом до Београда, после лети до Дубаија, затим их превезе до хотела који тамо има четири звездице, који је у Европи са шест или седам. После ће да тренирају у „спејсшатл“ Арени, па да играју утакмицу, преспавају тамо, све бесплатно, а после тога да се врате авионом. Причало се као да је Дубаи Обала Слоноваче, што је стварно... Причало се да је Дубаи „џак пара“, али ми нисмо као Саудијци или као да смо из Катара, Емираћани су другачији, Дубаи је бренд. Ко се веже за нас, може само да профитира“, истакао је Камењашевић.
За крај је објаснио како Дубаи заправо жели да помогне регионалном такмичењу и младим играчима.
„Здравље европске кошарке није добро. Ово што ми желимо да направимо је да се овоме региону помогне да се млади играчи, који сада одлазе, задрже овде. Фали АБА лиги средства, што ће Дубаи донети заједничким радом и тржиштем“, закључио је Камењашевић.
Лука Илић - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
СПОРТ
Звезда вратила своје дете: „Сада сам другачији и бољи“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала