- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Игре око руских граница: Неконтролисана ескалација сукоба уз нуклеарне претње

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаТенкисти са заставом НАТО-а
Тенкисти са заставом НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
То што НАТО увежбава извођење нуклеарних напада на руску територију у близини границе може означити прелазак у фазу практично неконтролисане ескалације сукоба, упозоравају руски експерти, истичући да је Русија у стању да се одбрани, јер има значајну надмоћ у односу на противнике и у погледу носача тактичког нуклеарног наоружања и муниције.
Стручњаци истичу да је западни блок изабрао пут ескалације, иако је Москва нудила друге опције, а војни експерт Александар Михајлов оцењује да својим акцијама западне земље повећавају степен нуклеарне претње.
„Обратио бих пажњу на маневре које су летос извели представници земаља Северноатлантске алијансе и, посебно на оне у новембру прошле године, пре буквално шест месеци. Ако су летњи маневри подразумевали комбиноване акције неколико држава, које на својој територији складиште америчке нуклеарне бомбе, онда су у новембру у ваздушном простору Скандинавије и балтичких држава увежбавани ваздушни маневри који су подразумевали утовар тактичког нуклеарног оружја на борбене авионе и њихово подизање у ваздух, односно симулирали су наношење тактичких нуклеарних удара на територију Руске Федерације... Апсолутно нам је јасно да противник одавно свесно припрема своје колективне снаге за могућу употребу тактичког нуклеарног оружја против наше земље“, каже Михајлов.
Коментаришући изјаву шефа Пограничне службе ФСБ-а, генерала армије Владимира Кулишова, који је рекао да се у близини руске границе повећава извиђачка активност НАТО и појачава интензитет оперативне борбене обуке снага алијансе током којих се увежбава сценарио вођења борбених дејстава против Русије, укључујући извођење нуклеарних напада, Михајлов истиче да је јако добро што он указује на све већи степен претње.
Тактичко нуклеарно оружје може практично одмах да покрене стратешка нуклеарна дејства, која су погубна за читаво човечанство, упозорава експерт.
„Управо колективни Запад покушава да извуче ту нуклеарну иглу, покушавајући да наруши паритет нуклеарног одвраћања и доведе свет до стварне нуклеарне претње. Ми смо већ на ивици ножа. Већина експерата сматра да је Кубанска ракетна криза по степену претње била чак мање озбиљна од ове коју доживљавамо последњих недеља, када колективни Запад, схватајући да губи у Украјини, не може себе да види као губитника и покушава да употреби најопасније врсте наоружања и обучи своје јединице да их користе“, рекао је Михајлов.

НАТО прелази „црвене линије“

На Западу су носачи нуклеарног оружја тактички авиони Ф-16 и Ф-35. Ово је стандардна мета за руски ешалониран систем противваздушне одбране, коју руске снаге могу одбити. Француска има бомбардер „мираж“, који може да носи нуклеарно оружје. Те циљеве Русија такође може да уништи, истичу војни стручњаци.
Москва располаже са системима С-300, С-350 „витез“, С-400, а може да користи и тактичко нуклеарно оружје користећи „кинжале“ и „искандере“. Има и стратешке ракете Х-101 и Х-102, које имају нуклеарну бојеву главу, а то је само део руског арсенала.
Михајлов истиче да Русија већ предузима контрамере на растуће претње.
„Подсетићу да је прошле године припремљена инфраструктура нуклеарног полигона на Новој земљи, где су у совјетско доба вршена нуклеарна тестирања различите муниције и различитих снага, укључујући и чувене Цар бомбе, 1961. године у октобру, када је тестирана муниција од 58 мегатона. И друго, најавили смо и започели извођење специјалне војне вежбе увежбавања утовара, премештања и симулирања могућих удара тактичким нуклеарним оружјем. Видели смо бомбардере Т-22М3 са хиперсоничним системима ‘кинжал’ са специјалним бојевом главом. Односно, ми одговарамо веома асиметрично и мислим да војни стручњаци на Западу одлично разумеју о чему говоримо“, каже Михајлов.
Руски војни експерти закључују да акције НАТО савеза представљају претњу и демонстрацију силе, напомињући истовремено да алијанса има стварни потенцијал да се супротстави Русији.
„Jедна je ствар ‘брбљање’ политичара који покушавају да добију поене пред изборе Европског парламента, али ово је ствар објективне реалности и нуклеарног степена претње коју представља Запад према Русији. Јасно је да колективни Запад прелази све црвене линије“, закључио је експерт.
НАТО блок има Комитет за нуклеарно планирање и програм „Нуклеар шеринг”, који омогућава Сједињеним Државама да пребаце своје нуклеарно оружје у земље НАТО-а.
Процене су да је Америка тајно у Европи разместила око 150 нуклеарних бомби, што по оцени експерата може повећати ризик од нуклеарног рата. На територији земаља алијансе налазе се америчке стратешке и тактичке термонуклеарне гравитационе бомбе Б61.Парадоксално је што своје потезе Запад оправдава јачањем безбедности у Европи.
Те бомбе имају снагу експлозије до 400 килотона. Поређења ради, америчка нуклеарна бомба бачена на Хирошиму имала је снагу од „само“ 15 килотона.
Амерички противракетни систем Патриот - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Специјална операција у Украјини
НАТО прети да ће очајање и хистерију „лечити“, ни мање ни више него - „патриотима“
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала