- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

НАТО прети да ће очајање и хистерију „лечити“, ни мање ни више него - „патриотима“

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаАмерички противракетни систем "Патриот"
Амерички противракетни систем Патриот - Sputnik Србија, 1920, 28.04.2024
Пратите нас
Најаве НАТО пакта да ће испоручити Кијеву више средства противваздушне одбране, укључујући и америчке системе „патриот“, указују на очајање и хистерију у алијанси, која је настала због неповољне ситуације на фронту. Чак и ако буду испоручени ти амерички ПВО системи су немоћни пред руским високопрецизним ракетама, истичу војни експерти.
Генерални секретар алијансе Јенс Столтенберг објавио је да су чланице НАТО-а постигле договор да обезбеде Кијеву додатне системе противваздушне одбране, укључујући и амерички „патриот“, али и друго оружје која савезници могу да обезбеде, попут француског система САМП-Т.
Столтенберг није навео количине, али је рекао да раде са савезницима на осигуравању доношења добре одлуке о снабдевању Кијева новим системима „патриот“.
„Пре свега, постоје далекометни системи типа ‘патриот’ и постоје системи кратког домета, али сви они су скупи. Сваки појединачно се лако уништава нашим високопрецизним оружјем, јер та противваздушна одбрана, коју сада имају Украјина и Оружане снаге Украјине, није способна да погоди наше високопрецизне ракете. Наше хиперсоничне ракете и оне које се налазе на нашим ловцима, погађају све те веома хваљене противаздушне ракетне системе које је Запад испоручио и које ће наводно испоручити Украјини“, каже руски војни експерт Владимир Јераносјан.
Руски експерти сматрају да су мале шансе да ће Запад предати Кијеву те америчке системе, а Јераносјан подсећа да су Оружане снаге Украјине претходно пребацили своје постојеће „патриоте“ ближе линији фронта, а руска војска их је одмах уништила, што је лоша реклама за те системе.
„Они су у последње време заиста претрпели велике губитке и то наравно провоцира Зеленског и његов тим, па им је потребно да некако затворе те празнине на линији борбеног контакта“, каже експерт.

„Патриот“ у Украјини лоше изрекламиран

Према речима Јераносјана, Запад нема бомбе какве има Русија – они имају најтежу бомбу од 900 килограма, а Русија од 1,5 до три тоне и све оне могу да се испаљују из ловаца-бомбардера са удаљености која је ван зоне домета било ког система ПВО којим тренутно располаже Украјина.
„Ту постоје одређене специфичности, много зависи од противракете којима је комплекс опремљен, постоје противракете модификације ‘патриот’ ПАК-3 и ПАК-2 и све имају различит радијус по домету, по висини и по цени. Лансирање једне ракете кошта три милиона долара а Запад мора да води рачуна и о заштити својих производе у рекламном смислу, јер желе да тргују и са Тајваном, а и са другим земљама, попут Саудијске Арабије. Ако ти системи буду уништавани - ризикују да изгубе купце. Дакле, пребацивање тих система у Украјину је и даље под великим знаком питања“, сматра експерт.
Кијев већ дуго тражи од НАТО савезника да хит­но обез­бе­де Укра­ји­ни средства ПВО ка­ко би би­ли за­у­ста­вље­ни сва­ко­днев­ни на­па­ди Ру­си­је. Украјинском председнику се за само неколико дана смањио „апетит“ – до пре неколико дана тражио чак 25 система „патриот“, а сада је поручио чланицама НАТО-а да је Украјини потребно најмање седам тих комплекса или других врхунских система противваздушне одбране да би се супротставили руским ваздушним ударима.
У говору путем видео линка на Савету НАТО-Украјина, Владимир Зеленски је описао тренутни ниво стране помоћи као „веома ограничен“, те је поручио да руски председник Владимир Путин „мора да буде спуштен на земљу“, а украјинско небо поново мора да постане безбедно.

„Кинжали“ и „искандери“ уништавају „патриоте“

У овом тренутку западни савезници Украјине имају око 100 система „патриота“, па Кијев изражава чуђење зашто државе НАТО-а нису у стању да издвоје тако скроман број својим партнерима. Поред њих, системе „патриот“ користе и друге регионалне силе - Израел, Јапан, Кувајт, Саудијска Арабија, Јужна Кореја, Катар, Уједињени Арпаски Емирати и Тајван. Западни портали, позивајући се на податке произвођача, наводе да укупно у свету постоји само 250 борбено спремних система „патриот“, при томе 85-90 комплекса припада Сједињеним Државама, а преостали ПВО системи су углавном распоређени међу осталих 18 земаља купаца.
Међутим, америчка компанија „Рајтеон“ може да произведе само 12 система годишње, а „патриот“ користи пројектиле компаније „Локед Мартин“, која такође не може да одржи потребан темпо производње нове муниције.
„Цена набавке девет батерија - а једна батерија је четири лансера овог система - може да кошта девет милијарди долара. Грубо речено, само слушамо популистичке изјаве, јер је Американцима апсолутно јасно да Украјина није платежно способна“, каже експерт.
„Фајненшел тајмс“, позивајући се на изворе, пише да су Грчка и Шпанија под јаким притиском НАТО-а и Европске уније које захтевају од њих да предају своје ПВО системе Кијеву, јер „њихове потребе нису толико велике као потребе Украјине“. Мањи притисак се врши на Пољску и Румунију, зато што се има у виду њихов „осетљивији положај“ на граници са Украјином.
Пољска је одбила идеју Украјине да преда своје „патриоте“ Кијеву, пошто је Варшава тек почела да инсталира ове системе. После много убеђивања, Немци су најавили спремност да предају један систем „патриот“.
Као што је већ познато први системи америчке производње испоручени су Украјини у априлу 2023. године, а познато је да су украјински војници послати у земље НАТО на обуку за управљање „патриотима“ два до три месеца пре тога. Неколико тих система је већ уништено, а и нове, ако стигну, чека иста судбина.
Руски медији наводе да су амерички системи ПВО углавном уништавани хиперсоничним ракетама „кинжал" и ракетама 9М723 комплекса „искандер-м“.
Паковање америчке артиљеријске муниције за слање украјинској војсци - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
СВЕТ
Амерички милијардер: Украјина ће у сваком случају претрпети крах
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала