- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Великој Британији забринути: Спутњик и РТ утицајнији од западних медија

© Sputnik / Alexey KudenkoМикрофон на Радију Спутњик
Микрофон на Радију Спутњик  - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
У Великој Британији су забринути због тога што су руска међународна информативна агенција Спутњик и телевизија РТ испред западних медијских компанија по покривености и утицају, следи из докумената који су објављени на сајту парламента Велике Британије у оквиру студије о финансирању британског „Би-Би-Сија“.
„Данас се Спутњик и РТ емитују широм света. Глобална распрострањеност међународних операција руских медија је, можда, већа од западних“, наводи се у документу који је парламенту представило британско Удружење за међународну радио-дифузију.
Напомиње се да руски државни медији, ради веће покривености, објављују садржај на неколико језика. Тако аутори британског извештаја указују на то да РТ емитује програм на шпанском, арапском, француском и немачком, док Спутњик закупљује време код локалних медијских компанија у САД и другим земљама.
Поред тога, склопљен је низ споразума о развоју делатности Спутњика и РТ у Венецуели, Сирији, Мексику, Гватемали, Индији, Пакистану и Јужној Африци, наводи се у документу.
Британска потрошачка група „Глас слушаоца и гледаоца“ такође је изразила забринутост због ширења утицаја руских државних медија. У сличном документу, објављеном на сајту британског парламента, организација је признала да Спутњик и РТ „настављају да врше утицај“ упркос забрани њиховог емитовања на Западу због сукоба у Украјини.
У документу се наводи да поменути руски медији, напротив, настављају са радом у „кључним” стратешким регионима попут Африке и Латинске Америке. Британска организација је скренула пажњу на чињеницу да руски међународни емитери (као што су Спутњик и РТ) добијају значајна средства од државе.
Истовремено, у документу се тврди да Москва користи Спутњик и РТ за формирање јавног мњења у „циљаним“ земљама. Руски медији наводно настоје да „утичу на политички дискурс у другим земљама и да га поремете“, што се, како тврде, постиже стварањем и ширењем садржаја о спорним питањима и питањима која изазивају неслагања, наводи се у документу.
Подсећамо, ситуација са руским медијима на Западу последњих година постаје све тежа. Европски парламент је у новембру 2016. усвојио резолуцију у којој се говори о потреби супротстављања руским медијима. Притом су Спутњик и РТ означени у документу као главне претње. ЕУ је увела санкције против највећих руских медија, забрањујући њихово емитовање унутар ЕУ. Та одлука је донета без обраћања суду или националним регулаторима у земљама ЕУ, који су одговорни за медијска тржишта својих земаља.
Руско министарство спољних послова саопштило је да репресивне мере против руских медија неће проћи без реакције Москве.
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
ДРУШТВО
Запад улази у фазу бламирања - накострешени јеж који би да укине реч Русије
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала