- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Западне компаније „окрећу плочу“ – одустају од планова да напусте Русију

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПоглед на Москву
Поглед на Москву - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Стотине западних компанија, које су раније објавиле да одлазе из Русије због сукоба у Украјини, одустале су од својих планова и настављају да послују у Русији, пише британски лист „Фајненшал тајмс“.
Како се наводи, неколико разлога је натерало стране компаније да се предомисле, укључујући „раст потрошачке активности и бирократске препреке“. Реч је, између осталог, о додатним порезима приликом одласка из Русије.
„Многе европске земље су се нашле између чекића и наковња. Рекли су да ће отићи. Представљени су им купци који би могли да откупе њихов бизнис, али су за њих били неприхватљиви“, рекао је за лист један од руководилаца који ради са западним фирмама у Русији.
Тако је од 2022. године у Русији остало преко 2.100 међународних компанија, укључујући Avon Products, Air Liquide и Reckitt, Unilever, Nestl и Philip Morris. Око 1.600 фирми је или напустило тржиште или обуставило своје активности у Русији.
Како је раније рекао генерални директор америчке кондиторске компаније „Монделез интернешенал“ Дикр Ван де Пут, корпорација не планира да напушта Русију, наставиће да послује у земљи, а њени акционари нису инсистирали на супротном. Како је истакао, руководство се труди да „не улази у конфронтацију и не даје гласне изјаве, већ једноставно да настави да ради свој посао“, јер руске власти не желе да западне компаније напуштају земљу.
У актуелној ситуацији, истиче се, ставови челника западних компанија значајно су се променили и они се питају да ли треба напуштати Русију. Неки од њих су за 30 година изградили по четири-пет фабрика и не желе да их продају са 90 одсто попуста, закључује аутор чланка.
Амерички долари - Sputnik Србија, 1920, 21.04.2024
ЕКОНОМИЈА
Колико је новца украдено Русији и какав ће бити одговор: Главна питања о конфискацији имовине у САД
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала