- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Блинкен: Украјина сама треба да одлучи како ће да се брани

© AP Photo / Alex BrandonГоссекретарь США Энтони Блинкен
Госсекретарь США Энтони Блинкен  - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Сједињене Државе не подстичу нападе ван Украјине, али признају да та земља има право да самостално одлучи како да се брани, рекао је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Нисмо подстицали нападе изван Украјине нити смо учествовали у тако нечем. Украјина, како сам и раније говорио, треба сама да доноси одлуке како да се што ефикасније брани“, рекао је Блинкен на прес конференцији у Кишињеву.
Америка ће се побринути да Кијев има све потребне ресурсе за то, додао је он.
Подсетимо, међу западним државама се тренутно води дебата о томе да ли земље које испоручују оружје Кијеву треба да укину ограничење на примену тог оружја на војне објекте у Русији.
Шеф дипломатске службе ЕУ Џозеф Борељ, после састанка министара одбране заједнице, рекао је да су до сада само једна или две земље спремне да укину ограничење за употребу њеног оружја за нападе на територију Русије.
На истом састанку, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је приметио да државе алијансе саме одлучују да ли ће укинути ограничења на украјинску употребу оружја за нападе на руску територију.
У међувремену, француски председник Емануел Макрон рекао је после састанка са немачким канцеларом Олафом Шолцом да се залаже за то се да се Кијеву да одобрење да изводи нападе на војне објекте на територији Русије одакле руске снаге гађају украјинску војску.
Варшава је дозволила Украјини да користи пољско оружје за нападе на циљеве у Русији, док из Канаде поручују да не ограничавају Украјину по питању примене оружја које јој испоручује.
Руски председник Владимир Путин је заузврат рекао да ће Москва поново морати да одлучује о такозваној санитарној зони ако Запад дозволи Украјини да својим оружјем гађа објекте на руској територији.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала