- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Велика паника у Кијеву: Једина опција против Руса - забрањено оружје опасно и по цивиле

© YouTube screengrabГас-маска пронађена у Источној Гути
Гас-маска пронађена у Источној Гути - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Постоји опасност да ће украјинске снаге још у већем обиму примењивати хемијско оружје против руских трупа и чак цивила у зони специјалне војне операције, пошто трпе неуспехе, повлаче се дуж целе линије фронта, немају довољно оружја и војне опреме. Једина опција, у покушају да зауставе успешну руску офанзиву, јесте коришћење забрањеног оружја.
Стручњаци упозоравају да је украјинска војска, чија одбрана пуца по шавовима у свим правцима, спремна да употреби било које оружје забрањено међународним конвенцијама у покушају да задржи своју позицију, а руски војни експерт и бивши члан Комисије Уједињених нација за биолошко и хемијско оружје Игор Никулин изражава забринутост да ће Оружане снаге Украјине поново употребити хемијско оружје против руских трупа, па чак и цивила.
„Они сада покушавају да зауставе напредовање руске војске на било који начин. Објављено да је у Краматорск стигло неколико вагона са хемијским агенсима западне производње, укључујући БЗ, ЦС, ЦР. Нажалост, таква информација постоји још од раније“, каже експерт.
Рецимо, БЗ је нервни парализујући агенс који човека привремено избацује из строја и припада забрањеном хемијском оружју друге категорије. Психотоксични ефекат је на врхунцу кроз 30-60 минута и траје четири дана. Његова рецептура се налазила у Оружаним снагама САД, Велике Британије и других земаља НАТО. У Совјетском Савезу и Русији се таква хемијска једињења нису правила.
Претходно је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов саопштио да су украјински милитанти систематски почели да користе токсичне супстанце и хемијска средства уз прећутну сагласност Вашингтона и упозорио је да Кијев планира да прошири употребу токсичних средстава у зони специјалне војне операције.
О плановима за масовну употребу токсичних супстанци сведоче захтеви Украјине за снадевањем антодонтом тј. противотровом, гас маскама и другом заштитном опремом у количинама које су очигледно превелике.

Угрожени и цивили

Ако Оружане снаге Украјине буду користиле отровне материје у великим количинама, појавиће се озбиљна опасност, пре свега за цивилно становништво, упозорио је Никулин.
„Наравно, наша војска има гас маске, заштитне комплете, антидоте и тако даље, али овде је питање - како заштитити цивилно становништво, јер ако се то користи у великим размерама, то ће утицати и на локално становништво. Сада је то највећи проблем“, каже Никулин.
Према његовим речима, ако до тога дође евакуација је једино решење.
Руски војни експерти упозоравају да би украјинске снаге могле да употребе хемијско оружје на било ком месту - на пример, у близини Харкова, где се сада повлаче и где им прети озбиљан пораз, мада војни коментатор и пуковник у резерви Генадиј Аљехин, позивајући се на сазнања до којих је дошао од војних лекара, за руске медије тврди да су Украјинци већ употребили такво забрањено оружје у близини села Липци, у Харковској области.
Експерт је навео да је овај напад био унапред припремљен – месец дана раније сандуци су у затвореним вагонима допремљени на железничку станицу у Харкову. Како је навео, према оперативним информацијама, у њима су биле „гранате са хемијским пуњењем“.
Стручњаци ће морати да открију која је врста хемијског оружја коришћена и обавити детаљан рад на прикупљању базе доказа, закључио је Аљехин.
Ово није први пут да се добија информација о употреби хемијског оружја од стране украјинске војске у зони специјалне операције. Тако су украјинске оружане снаге наводно употребиле хемијска средства против цивила у селу Семјоновка, Јасиновацки рејон ДНР, што је, по речима очевидаца, изазвало симптоме као што су јак кашаљ, повраћање и гушење.
Забележени су бројни случајеви када је украјинска страна користила супстанцу хлоропикрина, која је унета у Конвенцију о забрани употребе хемијског оружја, често помешану са хлороацетофеноном. Такви инциденти су забележени у подручју града Доњецка, насељених места Богдановка, Горловка, Кремена и Артјомовск.
Руска страна је забележила и потврђени су случајеви када је украјинска војска користила муницију и са другим хемикалијама са иритирајућим дејством. На пример, гасне бомбе америчке производње са супстанцом „си-ес“ употребљене су против руских војника на краснолиманском и богуславском тактичком правцу. Ручне гранате са хемикалијама са иритирајућим дејством које имају ознаку „терен 6“ бачене су са украјинских дронова на положаје руске војске, а складиште са таквом муницијом пронађено је на територији града Доњецка. Према сведочењу украјинских заробљеника, таквим гранатама опремају јуришне групе Оружаних снага Украјине.
Украјинске оружане формације против руске војске користиле су и бојни отров „би-зет“ у августу 2022. и цијановодоничне киселине у фебруару 2023.
Војни експерти истичу да с обзиром на сва ова сазнања Русија има сва средства да се супротстави таквим нападима. Према њиховим речима, украјинске оружане снаге би и чешће користиле хемијско оружје да руска војска није осујетила њихове покушаје, док Запад заборавља на све конвенције када су у питању њихови „штићеници“.
Војници хемијско-биолошке јединице Оружаних снага САД - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2023
Специјална операција у Украјини
Постоји велика вероватноћа да у Украјини буде употребљено биолошко оружје
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала