- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Саркози: Рат између земаља Толстоја и Балзака незамислив – јесмо ли размишљали о последицама?

© AFP 2023 / VALERY HACHE Николас Саркози
Николас Саркози - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Запад треба да настави дијалог са руским председником Владимиром Путином, изјавио је бивши председник Француске Никола Саркози, изразивши озбиљну сумњу у неопходност слања војске у Украјину и истакавши да не може да замисли рат Русије и Француске.
„Што се тиче слања војних снага, дозволите ми да изразим озбиљну сумњу. Не могу да замислим рат између земље Толстоја и земље Балзака. Јесмо ли размишљали о последицама?“, рекао је он у интервјуу листу „Фигаро“.
Према његовим речима, погрешно је покушати објаснити узроке украјинског сукоба „једнострано и ускогрудо“.

„Украјина је мост између словенског и западног света. Њена улога је да настави да буде спона та два света који су различити, али треба да коегзистирају. Кијев је прва престоница Русије, Украјинци и Руси су вековима живели заједно, у Украјини има десетине милиона људи који говоре руским језиком. Све то чини да је ово питање још сложеније, а не једнострано и уско како га неки објашњавају. Можемо и морамо да водимо дијалог са руским председником, поручио је Саркози.

Према његовим речима, свет „плеше на ивици вулкана“ и војна реторика је крајње опасна.
„Уколико будемо чекали да једна од страна поклекне да би се окончао рат, онда треба бити спреман на експлозију са драматичним последицама. Сметеност, узрујаност и неодређености могу створити услове за катастрофалну ерупцију. Време је да почну озбиљни разговори. Како можемо да створимо услове за мирне односе Русије и њених суседа? Како можемо вратити Европљанима улогу лидера на њиховом континенту?, упитао је некадашњи француски председник.
Он је нагласио да су једини који заиста причају Кинези и Американци и додао да се не може размишљати бинарно.

„Бити оштар са Путином значи ризиковати директне и оштре преговоре са њим, а не увлачити се у ратни вртлог са непредвидивим последицама“, закључио је бивши француски председник.

Говорећи о безбедносним гаранцијама Украјине, Саркози је рекао да западне земље могу да осигурају безбедност Украјине без њеног уласка у ЕУ и НАТО.
Он је додао да је против придруживања Украјине Европској унији
„Ова опсесија ширењем је првенствено америчка, јер што се више ЕУ шири на исток, то више слаби њена аутономија и расте њена зависност од Сједињених Америчких Држава“, приметио је политичар.
Он је напоменуо да приступање Украјине ЕУ „ни на који начин неће решити њене проблеме са Русијом“.
„Можемо савршено да осигурамо безбедност Украјине снажним међународним гаранцијама, а да не дође до њеног уласка у НАТО. Исто је и са ЕУ: она може имати снажно партнерство са Украјином, без њеног уласка“, оценио је бивши председник.
С тим у вези, он је позвао „да се не прави иста грешку као са Турском, обећавајући јој улазак у ЕУ, у шта нико није веровао“.
Претходно је актуелни лидер Француске Емануел Макрон изјавио да не искључује могућност слања војске у Украјину, ако Русија пробије линије фронта и ако то Кијев буде тражио. Према његовим речима, многе земље су се сагласиле са приступом Француске о потенцијалном слању војске у Украјину.
Украјински војници током вежбе са француским инструкторима у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 27.05.2024
Специјална операција у Украјини
Главнокомандујући украјинске војске одобрио долазак француских инструктора у Украјину
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала