- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војник у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Готово 70 одсто територије Часовог Јара у ДНР је ослобођено

Пратите нас
Напад је изведен на складиште муниције у граду Сарни, у Ровенској области, изазвавши снажну детонацију. Како преноси АФП, украјинске оружане снаге користиле су западно оружје за напад на руску територију, између осталог и на околину Краснодара.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:39 29.05.2024
Николас Саркози - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
СВЕТ
Саркози: Рат између земаља Толстоја и Балзака незамислив – јесмо ли размишљали о последицама?
21:42 29.05.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц залаже се за то да се Кијеву дозволи да користи западно оружје за ударе на територији Русије, пише „Политико“позивајући се на извор добро упознат са ситуацијом.
„Извор упознат са ставом немачке владе рекао је, без детаља, да се Шолц залаже за примену западног оружја против циљева унутар Русије“, наводи се у чланку.
Раније данас званични представник немачке владе Штефен Хебештрајт је рекао да влада не може да одговори да ли Украјина има право да гађа циљеве на руској територији јер је то део поверљивих споразума држава партнера.
Подсетимо, Шолц је против испоруке ракета „таурус“ великог домета Украјини.
20:58 29.05.2024
Готово 70 одсто територије Часовог Јара у ДНР је ослобођено, изјавио је први заменик председника комитета Државне думе за питања Заједнице Независних држава, евроазијске интеграције и везе са сународницима Виктор Водолацки.
20:02 29.05.2024
Артиљерци бригаде "Север - V" добровољачког корпуса који је део групе "Југ" руске војске спречили су ротацију украјинских снага код Часовог Јара, обезбедивши напредовање руских јуришних јединица.
18:54 29.05.2024
Уједињене нације учествоваће на конференцији о Украјини у Швајцарској у својству посматрача, саопштио је на брифингу портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик.
18:54 29.05.2024
Поморска авијација Црноморске флоте открила је и уништила украјински беспилотни чамац који се кретао у правцу Крима, саопштило је Министарство одбране Русије на Телеграм каналу.
17:42 29.05.2024
Тренутно се не ради на ослобађању Харкова, већ на формирању санитарне зоне, изјавио је лидер ДНР Денис Пушилин.
Према његовим речима, величина санитарне зоне зависиће од домета оружја које је испоручено Кијеву, све треба да буде пропорционално.
17:38 29.05.2024
Француски војници скривају своје ознаке како се не би претерано истицали међу војницима украјинске војске, рекао је бивши агент ЦИА Лари Џонсон за Јутјуб канал „Џаџинг фридом“.
„Постоје већ и докази да француску војници скривају своје ознаке на капама. То говори о томе да они желе да се сакрију“, рекао је он и додао да Париз не може да помогне Кијеву да преокрене ситуацију на фронту.
Украјинска војска наставља да трпи губитке док руска наставља да се пробија у дубину противничке одбране, навео је Џонсон.
17:23 29.05.2024
Русија ће, највероватније, до краја године имати ватрену надмоћ над Украјином објавила је агенција Ројтерс, позивајући се на аналитичаре.
„Акутна глобална несташица артиљеријске муниције значи да ће Украјина, вероватно, заостајати за Русијом у погледу наоружања до краја године“, наводи се у чланку.
Истовремено, стручњаци нису разматрали однос снага Кијева и Москве у следећој години.
Ројтерс подсећа да Украјина планира да ове године произведе милион ФПВ-дронова, иако украјинска војна лица и команданти кажу да је тај број потребно удвостручити или чак утростручити како би се избегло заостајање за руском војском.
17:13 29.05.2024
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
РУСИЈА
Лавров позвао земље: Не идите на самит о Украјини - циљ је да се Русији постави ултиматум
16:43 29.05.2024
Тенкови М1 Абрамс на међународним војним вежбама у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Специјална операција у Украјини
„Нису предвиђени за наш рат“: Украјински војници разочарани „абрамсима“
15:27 29.05.2024
Украјини је потребно минимум 60 западних ловаца за заштиту линије фронта, рекао је Михаил Подољак, саветник шефа канцеларије Зеленског.
Према његовим речима, оптималан је број од 100-200.
15:23 29.05.2024
Канада не ограничава Украјину по питању примене оружја које јој испоручује, рекла је министар спољних послова Мелани Жоли.
Она је позвала да се по том питању заузме прогресивни став јер се, како тврди, Русија не придржава црвених линија.
15:13 29.05.2024
Руска војска је апсолутно надмоћнија кад су у питању гранате, ракете, тактичка авијација, изјавио је саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак у интервјуу агенцији „Блумберг“.
Према његовим речима, та околност би могла да „примора проукрајинску коалицију да прихвати неприхватљиве услове“.
У вези са тим, представник Кијева је још једном истакао да је неопходно да Запад повећа испоруке помоћи Украјини.
Подољак је оценио да је украјинским снагама тренутно потребно најмање 60 борбених авиона западних земаља у циљу покривања линије фронта, која је у последње време проширена за још 70 км у поређењу са 1.200 км пре интензивирања борби на харковском правцу.
Он сматра да је оптималан број таквих авиона који су потребни Кијеву око 100-120.
13:02 29.05.2024
Министарство одбране Русије саопштило је да је уништила прву украјинску 155 мм хаубице ТРФ-1, француске производње.
Главно са брифинга руског Министарства одбране:
☑ Оружане снаге Украјине изгубиле су око 125 војника у зони одговорности Источне групе Оружаних снага Русије;
☑ Јединице групе „Запад“ заузеле су повољније положаје, поразиле шест бригада Оружаних снага Украјине и Националне гарде Украјине;
☑ Источна група заузела је повољније положаје и поразила људство и опрему две бригаде Оружаних снага Украјине;
☑ Оружане снаге Украјине изгубиле су око 400 војника у зони одговорности Западне групе;
☑ Група „Центар“ је у последњих 24 сата побољшала своју тактичку позицију и одбила пет контранапада Оружаних снага Украјине, губици противника су износили 335 војника;
☑ Група Север је поразила непријатељске бригаде и одбила 4 контранапада, губици Оружаних снага Украјине износили су 165 војника.
☑ Руска војска оборила је украјински МиГ-29.
☑ Ваздушно-космичке снаге Русије погодиле су складиште беспилотних пловила Оружаних снага Украјине, погон за склапање дронова, као и украјинску авиотехнику.
11:26 29.05.2024
Украјинске оружане снаге испаљују ракете Сторм Шедоу на Русију, уз дозволу Лондона, рекао је Јуриј Сак, саветник министра за стратешку индустрију Украјине у интервјуу за Блумберг.

„Већ имамо преседан. На пример, Велика Британија је раније дозволила Украјини да користи ракете дугог домета Сторм Шедоу које су испоручили“, рекао је он, коментаришући дискусије у ЕУ о могућности да се Кијеву дозволи да користи западно оружје за нападе на руску територију.

Уз то, Сак тврди да Украјина прави сопствено оружје које се користи за нападе на Русију.
10:52 29.05.2024
Морнаричка авијација Црноморске флоте уништила је два украјинска беспилотна пловила у Црном мору, саопштило је руско Министарство одбране.
„Поморска авијација Црноморске флоте у северозападном делу Црног мора, око 11.00 часова по московском времену, открила је и уништила два беспилотна пловила Ратне морнарице Украјине који су се кретали ка полуострву Крим“, саопштило је Министарство.
09:29 29.05.2024
Размена затвореника између Москве и Кијева суспендована је већ неколико месеци због натегнутих захтева Украјине, изјавила је комесарка за људска права у Руској Федерацији Татјана Москаљкова.
„Нажалост, размена не постоји већ неколико месеци због Украјине, која стално поставља нове измишљене захтеве“, рекла је она.
Омбудсман је посебно захвалила руском Министарству одбране за рад на повратку људи из заточеништва.
08:11 29.05.2024
Како јављају руски телеграм канали, изведен је снажан ракетни напад хиперсоничном ракетом „Кинжал“ на Јаворовски полигон у Лавовској области.
Објекат је кључни центар за смештај страних војних инструктора и плаћеника украјинске војске.
Наводно, у тренутку напада на полигон тамо су се налазили држављани Француске, Пољске и других земаља.
07:21 29.05.2024
Украјинске оружане снаге користиле су западно оружје за напад на руску територију, између осталог и на околину Краснодара, преноси АФП.
Према неколико западних извора, западно оружје је већ неколико пута коришћено на територији Русије, посебно недавно на град Краснодар“, наводи се у чланку.
Билд преноси да је Украјина користила систем Патриот који је добила од Немачке, чиме се крше споразуми са савезницима о неприхватљивости напада на Русију.
Владимир Путин је упозорио да би такве акције Украјине и Запада могле довести до глобалног сукоба. Говорећи о чланицама НАТО-а у Европи, он је рекао да мале земље „морају да схвате са чиме се играју“ јер имају мале територије и веома густу популацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала