- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Белоусов: Кијев у мају изгубио 35.000 војника, Русија заузела 880 квадратних километара територије

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаРуски тенк Т-72 у зони специјалне војне операције
Руски тенк Т-72 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Оружане снаге Украјине у мају ове године изгубиле су преко 35.000 војника и више од 2.700 јединица наоружања, саопштио је министар одбране Русије Андреј Белоусов.
„Оружане снаге Русије систематски смањују борбени потенцијал украјинске војске“, рекао је Белоусов.
Међу уништеном техником је 290 тенкова и борбених оклопних возила, укључујући четири „абрамса“, седам „леопарда“ и 12 „бредлија“. Поред тога, оборено је 11 авиона и четири хеликоптера, уништено је 730 јединица артиљеријског оруђа и вишецевних ракетних бацача.
По речима Белоусова, лишен могућности да преузме иницијативу на бојном пољу, кијевски режим наставља да показује западним спонзорима да је и даље у могућности да нанесе штету Русији нападима на цивилну инфраструктуру.
„Видимо да интензитет тих акција рате уочи предстојеће конференције у Швајцарској средином јуна“, констатовао је он.
Такође је рекао да су руске Оружане снаге у мају пресреле преко 1.000 дронова, више од 250 пројектила „хајмарс“ и „вампир“, преко 80 вођених авионских бомби „хамер“, 50 оперативно-тактичких ракета „атакамс“ и осам крстарећих ракета „скалп“.
Под контролу руске војске 2024. године прешло је 880 квадратних километара територије, саопштио је Белоусов.

Запад погоршава ситуацију

Белоусов је напоменуо да западне земље, испоручујући Кијеву оружје, преносећи обавештајне податке, обучавајући трупе, врбујући плаћенике тиме погоршавају ситуацију и продужавају оружани сукоб у земљи.
„Од фебруара 2022. године Кијеву је пружена војно-техничка, финансијска и хуманитарна помоћ у вредности од преко 278 милијарди америчких долара“, подсетио је министар.
Уз учешће саветника и стручњака НАТО припремају се диверзије, а западно оружје се користи за наношење штете цивилној инфраструктури и цивилима у Русији, саопштио је Белоусов.

Покушаји да се нанесе стратешки пораз Русији – узалудни

„Русија наставља специјалну операцију и сви њени циљеви ће сигурно бити остварени. Делујемо одлучно и у складу са безбедносним претњама. Сви покушаји да нам се нанесе стратешки пораз су безперспективни“, поручио је Белоусов.

По његовим речима, на основу искуства стеченог током специјалне операције оптимизује се борбено деловање руских трупа, развија се одбрамбено-индустријски комплекс земље, унапређује се систем обуке војног кадра, усавршавају се вештине у оквиру оперативне и борбене обуке.
Руска војна техника у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Посланик Раде: Прва група француских инструктора већ упућена у Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала