- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.
 Драган Стојковић Пикси  - Sputnik Србија

Пикси о Енглезима, „прецртаном“ Радоњићу и амбицијима Србије на Европском првенству

Пратите нас
Драган Стојковић, селектор фудбалера Србије, имао је једносатно излагање у Кући фудбала у Старој Пазови, где је одговарао на питање новинара. Пикси је причао о амбицијама Србије, коју би волео да види међу осам на Европском првенству у Немачкој, рекао је да никоме врата нису затворена, а дотакао се и Енглеза који су га оценили најгорим селектором.
Пикси је у уторак саопштио списак од 26 фудбалера које води на завршни турнир, а сада се први пут обратио нацији пред почетак "операције ЕВРО 2024".
Пикси ће тек 4. јуна имати на располагању све фудбалере, с обзиром на то да су Александар Митровић и Сергеј Милинковић-Савић и даље у Саудијској Арабији, док је Лука Јовић у Аустралији са Миланом, а Никола Миленковић је у среду увече играо финале Лиге конференције са Фиорентином.
Причао је селектор Србије о новом уговору који је потписао са Фудбалским савезом Србије на још две године. Дотакао се и "прозивке" Енглеза који су га сврстали на последње место када су у питању селектори на првенству Европе у Немачкој.
Неизбежна тема био је и Немања Радоњић који је рекао да неће играти за национални тим док је Стојковић селектор. Према његовим речима, Пикси сматра да би се Радоњић одазвао када би га селектор позвао, додајући да никоме врата репрезентације нису затворена, већ да морају да наставе напорно да раде како би се вратили у тим.
Ток конференције могли сте да пратите уживо у текстуалном преносу уз Спутњик.
Осман Букари - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СПОРТ
Звезда продала брзоногог мајстора и зарадила милионе
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
11:59 31.05.2024
Кажите ми, којим бисте резултатом били задовољни? Који бисте потписали на Европском првенству?
„Волео бих да одемо тамо међу осам у Европи. Да прођемо први круг и онда тамо да прођемо следећу препреку и то је то. А онда је све могуће. А да потписујем нешто, не бих никад у животу. Не волим то. Ово кад смо разбили Бугаре у Лесковцу 2:2. Јел бисте потписали ви да идемо на ЕП, а онда одиграмо 2:2 и ипак одемо. Свака добра партија, свака добра игра, свако пожртвовање, све оно што треба да те краси, да играш добар фудбал. Кроз све то ћете доћи до нечега. Грцима су се смејали су се 2004. и то против Португалије у Лисабону. У фудбалу се ствари дешавају и мењају. Направићете грешку ако потцените некога. Морате бити сконцентрисани и фокусирани на свој рад, то је једино мерило. Радује ме што су играчи здрави и прави, нико ме није звао. Нико ме није питао да ли може неколико дана дуже или боли ме тетива, препона, ово или оно. Ситуацију коју сам имао пре две године, да ме мало заобиђе, да оде код неког другог. Шлагер из Аустрије доживео тешку повреду, одличан играч и пропушта Европско првенство. Морам да куцнем у дрво да овако остане и немојте да бринете да ће Србија да буде у пуном капацитету када буде најважније. Данас је 31. мај, за Андрију Живковића је важан пошто улази у брачне воде. Жени се момак, шта да радимо. Мора да их женимо да их уозбиљимо мало, да имају више одговорности. Данас је свадба у Нишу, један део играча ће отићи организовано, не како ко хоће и како ко мисли. Биће организовано са наше стране. Иду само да честитају да се виде са њим и враћају се за Београд. Слободан дан за њих, осим једног играча који је имао тренинг преподне. Сале Лукић је индивидуално одрадио тренинг на терену, а ови други да их не видим, иду данас за Ниш. Биће кратко, да неко не помисли, е иде Европско, свадба, ови пију. Немојте да имате дилему да ће бити непредвиђених ствари. Иду да честитају, послао сам честитку ја нећу бити тамо и добро дошао у нови свет Живковићу. И Гудељ се оженио. Добро, биће озбиљнији у сваком случају. То је то, дружићемо се. Нисте имали нека тешка питања као што сам очекивао“.
11:53 31.05.2024
Шта очекујете од Европског првенства?
„Овде није питање шта је желим, овде мораш бре. Очекујем, ја, да ћемо све од себе. Да се боримо за нашу Србију, за наш дрес, да дамо наш максимум. Награда је што смо отишли тамо, борићемо се“.
11:44 31.05.2024
Добили сте уговор у понедељак?
„Од марта прича о уговору".
Јел сте задовољни?
„Да нисам, не бих потписао. Нико не би на силу. Продужетак сарадње и договор двеју страна. Ја сам не могу да потпишем".
Колико значи вама, с обзиром на то да идете на ЕП с новим уговором?
„Даје ми једну екстра мотивацију да наставим да радим. И да један период који је пред нама, по питању играча и тима, да наставим да радим. Добра порука и за играче. Да ће знати, да ће имати истог селектора и у наредном периоду. Драго ми је да представљам своју Србију и своју земљу. Одбио сам понуде које сам имао због Србије, да бих наставио сарадњу. То што се раније говорило, егзекуција је била пре три дана".
11:40 31.05.2024
Нећете о Енглезима, али су вас ставили на последње место селектора да сте најгори селектор на Европском првенству?
„Немам коментар, стварно. Трудим се да дам свој максимум и да посао који радим радим савесно. Да моје идеје преносим на играче и да урадим све што је у мојој моћи. Да су рекли да сам најгори, мислите да бих се променио. Супер за ово“.
Да ли са два или са једним нападачем на Европском првенству?
„Знате како, ја своје одлуке доносим са пуном одговорношћу и чистој сасвести. Ту нема, никада нисам имао ту врсту дилеме. Одлуку коју будем донео, она ће бити поткрпељена мојим фудбалским убеђењем. Раније се причало о тројици позади, сада смо прешли у напад. Да ли ћемо са једним или са двојицом напред. Тај који буде играо ће морати да зна своју функцију. Играли са двојицом или са једним напред, њихове улоге и обавезе у тиму се неће мењати. Али ће морати довољно квалитетно да играју и у нападу, и да помогну тим задњим линијама у првој и у другој зони. Мислим на средину терена и на одбрану.
11:34 31.05.2024
Последњи пут играли против Енглеске играли 1986. на Маракани?
„Знате како, Енглези као Енглези са тимом и играчима које имају. Морају да буду међу 2-3 које би требало да освоје Европско првенство. Један страховит квалитет како на тимском тако и на индивидуалном. И остале екипе су добре и квалитетне, не тако по именима. Свака утакмица различита. Важност сваке утакмице ће бити на нивоу. Оно што је наш посао је да изанализирамо максимално све противнике и да извучемо податке који ће бити важни за наш тим и за наше играче. Али, ићи ћемо корак по корак. Ја сада мислим само о Аустрији, биће јако тешка утакмица у Бечу. Тимски су феноменални, видећемо шта можемо тако да урадимо и како да урадимо.
11:32 31.05.2024
Физичка спрема, Бразил први противник био у Катару, сада Енглеска, најтежи ривал?
„И пре две године Бразил. Наш проблем тамо је био, што у нападачком смислу нисмо били на нивоу због одређених проблема које смо имали. Сада имамо Енглезе који су изузетно јака екипа. Ми то поштујемо, али верујемо да можемо да направимо добар резултат са њима. Јесу јаки, али нису ванземаљци. Фудбал је игра 10 на 10, видећемо у каквом смо стању. Надам се да ће играчи бити на стопостоном нивоу када је физичка спрема у питању. Да, један од захтева да бисте били добри је да један врло важан део одрадите на једном максимуму. Играти утакмицу у квалификацијама јесте важно, али имате поправни, али на ЕП морате да будете изнад максимума у свим сегментима игре. Да ли сам задовољан сада. То није битно сада јер су они завршили своја такмичења. Добили су неке слободне дане, са овима другима сам радио на том плану. И ови који дођу имаће неки дрил, па у Немачкој такође. Мораће сви да буду на том максимуму да бих ја могао да знам да ли ће моћи да поднесу напоре. Врло озбиљно схватамо ово такмичење. Желимо да будемо најбољи што можемо и да одиграмо најбољи фудбал што можемо. Ако неко одигра боље од нас, пружићемо му руку. Али да можемо свакоме да направимо проблем, то можемо и хоћемо сигурно.
11:28 31.05.2024
Спајић, добар пример. Повратник, да ли вам се чини после одличне полусезоне у Звезди, да је још бољи када је био део тима који је отишао на Мундијал?
„Од марта 2021. године када сам постао селектор он је био део репрезентације. Драго ми је да се вратио у форму и у репрезентацију. Имао је једну тешку повреду, можда и најтежу повреду укрштени лигаменти пред Светско првенство. Било је то нефер према њему. Али то је једна ствар која се једноставно дешава. Не само да би путовао на Мундијал, можда би играо. Један изузетан професионалац, његов персоналити је на изузетно високом нивоу. Ако ме питате ко је лидер у Црвеној звезди, он је лидер број један. Он се наметнуо да буде лидер. Сви остали играчи могу само да гледају. Неко ко се не предаје, ко пружа максимум. Драго ми је да све утакмице које сам испратио у протеклој сезони су задовољавајуће и чак и изнад тога. Он је повратник из прошлог разлога због повреде коју је имао. Прошао је један тежак период психолошки и сада је поново на великој сцени. Квалитети које поседује могу да задовоље моје захтеве.
Имате три голмана, кога год да ставите нећете погрешити? Да ли сте већ одлучили ко ће бити први голман?
„Разумем медије и јавност. Дилеме? Ту нема никаквих дилема када сте сигурни у нешто. Да ли сам одлучио? Да вам кажем искрено, ја јесам одлучио, али није то у реду да кажем сада. Има довољно времена. Вања Милинковић-Савић и Рајковић су голмани који су изузетно квалитетни и посвећени свом послу, свом тиму. Мени је драго, а мислим и српској јавности може да импонује да има тако квалитетне голмане у тиму. Похвалио сам голмана Партизана Јовановића који је имао једну заиста одличну, одличну сезону. Био је најбољи играч свога клуба, свога тима, али једноставно идеја да имамо само тројицу голмана и да буде таква каква је је само моја. Не бих погрешио ни да је он овде. Јер, да није њега било, питање је на ком би месту Партизан завршио. Мало се шалим, али имамо заиста изузетна голмана.
11:22 31.05.2024
Немања Гудељ, како вам делује како је прошао опоравак од повреде колена?
„Све напоре издржава као да није било проблема. Једно је причати, али друго је када видите на терену. Све неке напоре на тренингу које имају, ја немам напор, ја их пратим и шетам, не би било фер да и мене терају да трчим. Момци изузетну мотивисаност показују. Што се Гудеља тиче, само нека овако настави“.
Срђан Мијаиловић, каква улога?
„Играчи из домаће лиге, то је тачно. Срђан Мијаиловић и Урош Спајић су потпуно заслужено овде са нама. Ценим њихове квалитете наравно, пратио сам игре у Лиги шампиона њиховог клуба. Пратио сам утакмице изузетно високог квалитета. Без обзира на име противника, он је неко ко је увек максимално посвећен игри. Изузетан професионалац, играч који је универзалан, који може да покрије неколико позиција, па ћемо видите.
11:20 31.05.2024
Пикси честитао кадетима Србије
Да не заборавим да честитам нашим клинцима на Кипру што су се пласирали у полуфинале Европског првенства. Није ми било тешко да одем тамо да их испратим. Гледао сам утакмицу. Не бих о именима, али има играча који већ сад показују да имају репрезентативну будућност. Показују један потенцијал који показује да ће добити на потребном нивоу, да будемо у врху.
Шта очекује од утакмица са Аустријом и Шведском?
Добро питање у сваком случају. Ове две утакмице схватамо најозбиљније. Аустрија је квалитетна екипа, Шведска такође. Ситуација није иста као у марту месецу. Ово је нешто што смо ми желели и што смо тражили. Тражили смо да будемо на том потребном нивоу у свим сегментима фудбалске игре. Да добијемо довољно неког самопоуздања што је јако важно. Озбиљно схватамо те две утакмице, видећемо у каквом стању су играчи, треба бити паметан и не треба правити глупости по питању састава тима. Митровић и Сергеј долазе другог јуна око поноћи, враћају се после својих обавеза. Јовић и Миленковић тек трећег јуна. Ако неко мисли да они требају четвртог јуна да играју, онда стварно немам коменатар. Мислим на ту врсту ризика. Поготово Јовић који се враћа из Аустралије и Миленковић који је играо пре неки дан утакмицу. Да дођу, па ћемо видети у каквом су стању. Биће на клупи.
11:14 31.05.2024
Радоњић поручио да неће играти док сте ви селектор? И нема Ераковића, како то коментаришете?
„Ја сам неко ко је отворен, немам разлога да кријем било шта. Нема теорија завере, имам одличан однос са играчима и они са мном. Како је рекао и да ли је рекао, ја у то не улазим. Претпостављам да када би стигао позив да би се одазвао. Мислим да је одличан фудбалер. Неке ствари су недовољне да бисте били овде. Желим му брз повратак он то мора да покаже и да докаже. Повратак у репрезентацију наравно. Што се тиче Ераковића, знате како. Да би неко дошао, неко мора и да оде. Моје неко размишљање је да на списку буде шест централних бекова који ће отићи на ЕП. Не седам, осам или девет, моја одлука је таква. Ераковића ценим, није ово за њега крај, очекујем га врло брзо да се врати у репрезентацију. Ту су два нова имена. Спајић и Стојић су на списку. Илузорно је ићи са осам или девет штопера, то не треба нити мени, нити екипи.
11:11 31.05.2024
Да ли имате утисак да је амбијент око вашег списка сличан као пред Катар? Ситуација око Немање Радоњића?
„Што се тиче списак, немам агенте не пратим туђа размишљања. Свако има право да прича шта хоће. Врло слична, ако не и иста ситуација. Ако нема полемике, то је то. Да сте на мом месту 99 одсто бисте урадили исто. Не смете навијачки и са страшћу да гледате, да радите нешто што се коси са неком етиком на крају крајева. Нема неке еуфорије што се списка тиче, то сам видео. Изгледа да сам у праву око тих одлука.
„Ја немам намеру да говорим о играчима који нису на списку. Оно што могу да вам кажем да су то дивни момци, да никоме врата нису затворена. Одлични професионалци, одлука је таква каква је. На основу неких података, статистика, нечега што сам пратио. Сви морају да знају да нема апсолутно никаквих личних проблема, не дај Боже. Није само он, и други играчи на које сте навикли да их видите у репрезентацији нису ту, из потпуно оправданих разлога.
11:08 31.05.2024
Тројица играча из Суперлиге?
„Играчи која су одиграли европска такмичења. То је моја награда, одлука, оно што сам пратио и у том правцу донео одлуке. Нико овде није на списку зато што има лепу фризуру или ми је брат од тетке, већ има одређени квалитет. Бар с моје стране и из мог фудбалског убеђења. Играчи из Суперлиге су дочекали да добију шансау с правом. Пратимо и оне друге који нису добили шансу и могу у будућности да буду део А тима. Зависи од њиховог понашања и форме. Ниједном од играча, никада врата од репрезентације нису затворена. Нису отписани они који сада нису ту. И те како ћемо водити рачуна о њиховој форми и њиховим играма. Кристално је јасно да ову врсту одлука доносим самостално и савесно на крају крајева.
11:06 31.05.2024
Да ли се пласман у други клуб намеће као императив и каквим бисте ви резултатом били задовољни?
„Све екипе које су се квалификовале за овај турнир, а знате да смо се ми квалификовали после више од две деценије, стартују од нуле. Учинићемо све да први корак буде успешан, а то је да се квалификујемо у други круг. А касније наравно, фокус и размишљања ће ићи у том правцу ко нам је следећи противник. Тражићу од играча максималан фокус и концентрацију. Радићемо на дефанзивно-тактичким стварима, обратићемо пажњу на физичку спремност. ЕП ће бити изузетно физички захтевно такмичење. Урадићемо све да екипа буде спремна. Оно што посебно радује, да амбуланту коју сам имао пре две године, сада немам. Онолики број повреда је прошлост, то је битан сегмен за мене као тренера“.
11:04 31.05.2024
Када очекујете да се комплетирате и да имате све играче на располагању и када крећете у Беч? Списак од 26 играча, да ли сте имали неку дилему и да ли је то оно најбоље што Србија у овон тренутку има?
„Добар дан свима. Ја сам овде да одговарам на сва ваша питања као и увек. Изузетно ме радује чињеница да смо нешто раније кренули с припремама у односу на неки претходни програм. Објаснио сам играчима о важности овог турнира. Имамо за сада неких 15-16 играча. Првог јуна Влаховић, Тадић, Костић и Самарџић. Другог јуна Сергеј, Митар и Живковић. Трећег јуна Јовић и Миленковић који је играо финале Лиге конференција. Јовић је са својим клубом у Аустралији, трећег јуна се враћа у Европу и долази. Да ли ће право у Беч или у Београд, видећемо. Што се тиче списка од 26 играча, да, мислим да је у овом тренутку најбоље што Србија има. Ја сам ту да доносим одлуке, а не да некоме чиним нешто или неку услугу, не дај Боже. Добро сам размислио и задовољан сам овом групом од 26 играча“.
11:00 31.05.2024
Почела је конференција
Драган Стојковић ће се обратити Србији поводом почетка припрема за ЕП.
10:17 31.05.2024
Припреме пред ЕП
Фудбалери Србије окупили су се у уторак у Кући фудбала у Старој Пазови и почели су припреме за Европско првенство у Немачкој, где ће играти у групи са Енглеском, Словенијом и Данском. Пре тога, Орлови ће играти пријатељски меч против Аустрије у Бечу 4. јуна, као и 8. јуна против Шведске у Стокхолму.
10:09 31.05.2024
Добро дошли
Добар дан и добро дошли у текстуални пренос конференције селектора Србије Драгана Стојковића Пиксија поводом почетка припрема Орлова за Европско првенство у Немачкој које почиње 14. јуна и трајаће до 14. јула.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала