Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови атак на приватну имовину Срба: Београд реаговао на одлуку о експропријацији земљишта на КиМ

© Sputnik / Теодор АнастасијевићЗубин Поток
Зубин Поток - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је, поводом нове одлуке приштинске владе о коначној експропријацији непокретности власника парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток, да то представља нови атак на приватну имовину Срба.
Истовремено, у северном делу Косовске Митровице Куртијеви нелегални и нелегитимни представници прете отварањем моста на Ибру као нови вид провокације и застрашивања Срба, указују из Канцеларије за КиМ.
Како се наводи, то је још један показатељ да Аљбин Курти наставља да спроводи једностране и противправне одлуке и то на директну штету српског народа, као и да, када је потребно нашкодити Србима, не преза од кршења ни сопствених закона и прописа, нити споразума из дијалога и то пред очима комплетне међународне заједнице.
У саопштењу се наводи да, иако су се против нелегалне експропријације на северу Косова и Метохије јасно огласили сви представници међународне заједнице и упркос чињеници да су такви потези у супротности са међународним правним актима и томе што су чак и одређене такозване судске инстанце из Приштине пресудиле да је експропријација урађена мимо важећих прописа, Курти се у свом антисрпском бунилу оглушује о све, само да напакости српском народу.
Канцеларија за Косово и Метохију наводи да су Срби на северу Косова и Метохије пуне три године таоци Куртија и његове насилничке и ратнохушкачке политике.
На мети су и објекти Српске православне цркве, приватни поседи Срба, образовне установе попут Универзитета чије радове је затворио, отимање зграда за социјално угрожено становништво, узурпација лечилишног комплекса „Рајска бања“, избацивање редакције „Јединства“ на улицу, док његове фаланге пуцају, хапсе и пребијају Србе и владају српским општинама са 3,5 одсто албанских гласова, истиче се у саопштењу.
„То је Куртијева демократија и владавина права, иза које се крије огољени терор“, закључује се у саопштењу.

„Класична отимачина српске земље“

Српска листа је саопштила да одлука приштинских власти о коначној експропријацији непокретности власника парцела у општинама Лепосавић и Зубин Поток није експропријација, већ класична отимачина српске земље и део систематског терорисања српског народа на Косову и Метохији.
Та одлука открива јасну намеру да се кроз институционално насиље и репресију Косово и Метохија етнички очисте од Срба, наводе из Српске листе.
„Очекујемо да међународна заједница јасно и недвосмислено осуди доношење ове одлуке тј. отимање земље од српских домаћина и захтева повраћај у пређашње стање, те уклањање нелегалних база са моноетничким параполицијским јединицама“, наводи се у саопштењу.
Српска листа наглашава такође да се та антисрпска одлука и план за прогон Срба морају зауставити и да у 21. веку, када се питање приватне имовине штити и посебно третира, на Косову и Метохији право слободног уживања имовине за Србе не постоји.
„Симултаним антисрпским одлукама Курти свакога дана чини живот нашем народу тежим и одговорност је на међународним представницима да такво деловање осуде и спрече или ће бити подједнако одговорни јер својим нечињењем биће саучесници у Куртијевим неделима“, наводи Српска листа.
Лепосавић, припреме за обележавање Дана српског јединства - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СРБИЈА
Влада у Приштини усвојила коначну одлуку о експропријацији земљишта у Лепосавићу и Зубином Потоку
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала