- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ратнохушкачки крик Сарајева због резолуције о Сребреници утихнуо по препоруци Запада — за сада

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Застава Босне и Херцеговине
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Пословица „ко дугоме јаму копа, сам у њу пада“ очито се може применити на дешавања у Сарајеву после усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, с обзиром да се БиХ суочава са могућношћу да јој се овај документ врати као бумеранг у виду озбиљне кризе. Због тога је и утихнула ратнохушкачка реторика политичких представника Бошњака.
Политиколог из Бањалуке сагласан је да је усвајање необавезујуће резолуције о Сребреници у ГС УН али и пре тога — званична подршка која је томе стигла из БиХ, а да се српска страна није сложила с тим, вратило БиХ у период већих и озбиљнијих тензија.

Бумеранг који чека Сарајево

Сарајево је гласање на Ист риверу победнички дочекало, али врло брзо је та ратоборна реторика утихнула, због најаве из Републике Српске да ће затражити мирно раздруживање од Федерације. То је Сарајево ставило пред могућност да БиХ као држава лако може да престане да постоји.

„Они су сада спустили лопту, и то добро, и примирују ситуацију када је реч о резолуцији, а једино реагују на најаве Милорада Додика око раздруживања у БиХ", каже Козомара.

С друге стране, додаје он, сведоци смо и свакодневних сурових претњи овдашњег америчког амбасадора да ако то Додик односно РС уради да ће бити уништена, да ће нестати.
Козомара упозорава да Бошњаци нису спремни да прихвате никакво раздруживање, као што ни Запад то неће да дозволи.
„Ово ће само произвести додатну кризу која ће се продубљивати у БиХ посебно што је једина политика која се у Сарајеву води таква да се своди да се подметне што више клипова у точкове РС. Нико се не бави ни економијом државе нити ичим другим осим рушења РС. Даљи сценарио ће бити све гори и он ће трајати док се заиста не промени однос снага у свету,“ мишљења је наш саговорник.

Ћуте јер их Запад тако саветује

Република Српска, напомиње Козомара, сада има много јачу подршку у међународним водама него пре неколико година, и тога су свесни и у Сарајеву и на Западу, али је та подршка још недовољна да би Бањалука успела да даље крене сама. С друге стране, тишина око резолуције из Сарајева која је нагло наступила има, каже он, и своју позадину.
„Сарајево ће покушати ревизију резолуције о геноциду пред Међународним судом у Хагу како би РС прогласили геноцидном како би она потонула, односно не би могла да опстане као нешто што је настало на геноциду. То ће покушати али то није процес који је кратак период, већ то траје годинама а до тада остаје отворено питање шта ће се ту дешавати. Верујем да је њихова ћутња сада настала по савету њихових савезника,“ оцена је Козомаре, уз коментар да, ако се закон буде питао, правне могућности Сарајева по овом питању су скоро па никакве.

Претње Српској већ почеле

Козомара сматра да је већа могућност да Запад уведе санкције РС с обзиром да је пре два дана делегација америчке амбасаде била у Бањалуци.
„Тада су директорима банака буквално запретили да ће им одузети лиценце за рад ако буду пословали са институцијама РС. Дакле полако се припрема једна сурова акција према РС а како ће РС на то да одговори видећемо. Бошњаци ће урадити оно што им буде речено искључиво у америчкој амбасади и то је свима јасно,“ верује Козомара.
Козомара се осврнуо и на изненадни захтев бошњачког клуба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ да за 3. јун сазове хитна седница овог тела после више месеци блокаде његовог рада. Бошњаци траже измене и допуне Пословника како би наводно онемогућили предлагање неуставних закона.
„Ово на први поглед нема много везе с резолуцијом о Сребреници, иако долази непосредно после гласања о њој у ГС УН, а ако и има, не може бити усвојено јер Срби неће да подрже овај предлог“, каже он.
Српски клуб већ најавио да ову иницијативу Бошњака неће подржати.
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
РЕГИОН
Додик: Република Српска има право на одлуку о мирном раздруживању, споразум до краја јуна
Дечак са српском заставом - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
РЕГИОН
На Свесрпском сабору биће представљена декларација коју ће усвојити скупштине Српске и Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала