- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Русија упозорава Запад: Не правите фаталну грешку – ово није нуклеарни блеф

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаИскандер М
Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Западне земље могу да направе фаталну грешку у процени да Русија никада неће употребити тактичко нуклеарно оружје, упозорио је заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев.
Како је рекао, Запад је тврдио да Русија неће ући у отворени војни сукоб са Украјином.
„Погрешили су – рат је у току. Могли би да погреше и у прорачунима везаним за употребу тактичког нуклеарног оружја. Али то би већ била фатална грешка. Као што је рекао руски председник Владимир Путин, европске земље имају високу густину насељености. А за оне непријатељске земље чије су територије изван зоне тактичког нуклеарног оружја, на крају крајева, постоји стратешки потенцијал“, написао је Медведев на Телеграм каналу.
Он је упозорио да то „није застрашивање или нуклеарни блеф“.

Земље НАТО-а које су одобриле нападе њиховим оружјем на територију Русије морају да схвате да ће њихова техника бити уништена, а војска ликвидирана не само у Украјини, већ и на било којој тачки са које се изведу напади на руску територију, поручио је он, додајући да Москва полази од чињенице да далекометним оружјем које се испоручује Украјини већ директно управља војска НАТО-а.

Заменик председника Савета безбедности истакао је да то представља учешће у рату против Русије и разлог за почетак борбених дејстава.

Захарова: НАТО све време „бацао прашину у очи“

С тим у вези, портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да је НАТО „бацао прашину у очи“ лажном дискусијом о томе да ли украјинске Оружане снаге могу да гађају руску територију западним оружјем. Како је рекла, то се све време дешавало.
„Русија је о томе говорила све ово време. Било је очигледно да чланице НАТО лажу и праве димну завесу, измишљајући причу о томе да наводно још нису одлучили да ли ће дозволити кијевском режиму да изводи нападе западним оружјем на територију Русије или неће“, написала је Захарова на Телеграму.
Према њеним речима, на сличан начин доводе у заблуду оне које зову на „мировну конференцију“ у Швајцарској, „причањем бајки“ о томе да је циљ постизање мира.
Нешто раније је председник САД Џозеф Бајден дао дозволу Украјини да користи америчко оружје за контрабатеријску борбу против циљева на територији Русије који су претња по регион Харкова, али је оставио на снази забрану примене ракета „атакамс“ и другог оружја дугог домета.
Убрзо затим огласили су се и Норвешка и Финска које су такође Украјини дале зелено светло да гађају мете на територији Русије рекавши да је то у складу са правом Кијева на одбрану. Претходно је и Велика Британија саопштила да је дозволила Украјини да користи ракете „сторм шедоу“ за нападе на објекте на територији Русије. Међутим, према тврдњама генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга, Лондон заправо никада и није ограничавао Кијев када је реч о начину употребе тих ракета.
Коментаришући овакву западну реторику, руски лидер Владимир Путин је напоменуо да представници НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју. Он је подсетио да су земље Алијансе у Европи по правилу ентитети са малом територијом и веома густом насељеношћу.
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Специјална операција у Украјини
Упозорење америчког конгресмена: Бајден својим одлукама изазива трећи светски рат
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала