- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Упозорење америчког конгресмена: Бајден својим одлукама изазива трећи светски рат

© AP Photo / J. David AkeАмеричке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу
Америчке заставе испред зграде Конгреса на Капитолу - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Недоследност у политици председника САД Џозефа Бајдена могла би да изазове трећи светски рат, упозорио је амерички конгресмен Мет Гец поводом Бајденове промене мишљења о забрани коришћења америчког оружја за украјинске нападе на Русију.
„Изменивши политику, Бајденова администрација ризикује још озбиљнију ескалацију која би могла да резултира трећим светским ратом“, рекао је републиканац.
С тим у вези, бивши саветник у руско-америчкој председничкој комисији при Стејтдепратменту Џејмс Карден подсетио је на упозорења руског лидера Владимира Путина и министра спољних послова Сергеја Лаврова везана за употребу америчког оружја у украјинском сукобу.

„Протеклих неколико дана Путин и Лавров упозоравали су на те потезе, а забрињавајуће је што су наше елите на Западу развиле лошу навику да их не слушају", констатовао је Карден.

Представник Стејт департмента рекао за Спутњик да је председник САД Џозеф Бајден дао дозволу Украјини да користи америчко оружје за противбатеријску борбу против циљева на територији Русије који су претња по регион Харкова, али да је оставио на снази забрану примене ракета „атакамс“ и другог оружја дугог домета.
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је прошле недеље изјавио да „Украјина има право“, између осталог, да напада и „војне циљеве на територији Русије“. Он је такође рекао да су „неки савезници“ укинули одговарајућа ограничења за ударе. Дошло је време за укидање и других ограничења, уверен је званичник.
Коментаришући овакву западну реторику, руски лидер Владимир Путин је напоменуо да представници НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју. Он је подсетио да су земље Алијансе у Европи по правилу ентитети са малом територијом и веома густом насељеношћу.
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички обавештајац: Кијев жели да испровоцира Русију да нападне НАТО и покрене светски рат
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала