- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Уставни суд БиХ поново удара на имовину Републике Српске

© Фото : Спутњику уступила РТРСУставни суд БиХ
Уставни суд БиХ - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Уставни суд БиХ, у којем нема представника Републике Српске, одлучио је да је неуставан Закон Републике Српске о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, а која је, како је наведено, у искључивој надлежности БиХ.
Тиме је овај суд одлучио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање ове правне материје, преноси РТРС.
Суд је одлуку донео на дводневној седници у Сарајеву одлучујући по захтеву чланова Председништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића, 11 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине и пет делегата Дома народа за оцену уставности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти.
Уставни суд БиХ је на дводневној седници изабрао нову председницу и потпредседнике, чији мандати почињу 1. јуна и допуну Правила о раду којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност.

Директно кршење Устава

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да Уставни суд БиХ својим интерним актима директно крши Устав БиХ који би требало да исправно тумачи и да одлукама директно удара на Републику Српску и све њене грађане.
„Овде чак нема ни тумачења Устава јер је прописано када судије одлазе у пензију. Оно што се види из овога јесте да се дискриминишу сви остали грађани који остварују радно-правни статус. Јасно су прописани услови одласка у пензију са 65 година или 70 година старости“, напоменуо је Којић.
Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са правом на имовину, што је прописано Уставима Републике Српске и Федерације БиХ, Којић је истакао да је Уставни суд БиХ оваквим поступањем себе позиционирао као отуђени центар моћи.
„Они немају права да доносе било какве одлуке у вези са имовином на Јахорини под плаштом да се наводно ради о имовини БиХ“, нагласио је Којић и напоменуо да се својинска права уређују уставима ентитета.
Којић је истакао да БиХ није надлежна за имовину, па ни у случају да Уставни суд БиХ доноси одлуку о привременој мери продаје земљишта на Јахорини.
Према његовим речима, на тај начин се спречава Република Српска да јача економију и привреду.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала