Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић наздравио шампањцем: Ова победа је невероватна - улазимо у нову еру!

© Sputnik / Лола ЂорђевићАлександар Вучић прославља победу у штабу СНС.
Александар Вучић прославља победу у штабу СНС. - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Председник Србије и члан СНС Александар Вучић изјавио је да су напредњаци освојили већину, односно 63 мандата од укупно 110 мандата у Београду. СНС је остварио убедљиву победу и у Новом Саду.
Вучић је изјавио да је изборна листа окупљена око Српске напредне странке освојила 52 одсто гласова у Београду, као и да је сигурну победу остварила у 15 од 17 београдских општина, а да је још увек неизвесно у две општине.
На конференцији за медије у седишту СНС, Вучић је рекао да су невероватно убедљиве победе у Новом Саду и Нишу.

"Најубедљивија победа је у Пећинцима, где смо на излазност од 78 одсто освојили 86 одсто гласова, што је готово невероватно. Невероватна је победа у Новом Саду и невероватно убедљива. И желим да честитам, уз честитке Александру Шапићу, желим да честитам професорки Туркулов, јер таква победа у Новом Саду, где смо освојили 45 мандата и добили скоро 53 одсто гласова", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је то било значајно, посебно имајући у виду да је опозиција у Новом Саду изашла у две или три колоне, а да је излазност била добра, 50 одсто.
"У Нишу, као што смо и очекивали, била је најтежа политичка утакмица. Оно што је важно, то је да људи у Нишу имати већину за вероватно три мандата више, укупно 32 мандата, 31 је потребан за већину", рекао је Вучић.
Додао је да ће његов предлог председнику Српске напредне странке бити да се разговара и да се види како и на који начин да се проблеми у том граду у будућности решавају, јер је листа групе грађана, а то нису биле опозиционе политичке странке, већ листа доктора Милића, која је добила чак 23 одсто гласова.
"То је огроман број гласова. И то ни на који начин не оспоравамо и не смемо да не покажемо поштовање", закључио је Вучић.
Он је навео да су невероватни успеси и резултати посебно у општинама на северу Војводине.
"Готово је невероватно да је наша листа добила незамисливих 50 одсто у Суботици, можда је то и чудеснији већи резултат од овога у Новом Саду. А наши партнери Савез Војвођанских Мађара 27 одсто гласова", рекао је Вучић.
Додао је да су свуда у Војводини, у Кикинди, Сомбору, Сремској Митровици освојили преко 63 одсто гласова.

Порука напредњацима: Пружите руку политичким противницима

Вучић је поручио свим представницима Српске напредне странке да пруже руку својим политичким противницима, јер они сада имају веома значајну заступљеност у огромном броју градова и општина.
"Да покажете поштовање према њима. Да три пута у Нишу размислите хоћете ли сами и како ћете да владате пре него што пресечете, зато што очигледно да то није резултат какав је забележен у Београду и Новом Саду. У Новом Саду сте имали буквално све странке и покрете, много новца је уложено против нас и овако, застрашујуће убедљиву победу што није случај у Нишу", рекао је председник.
Додао је да је захвалан Нишлијама на победи, јер је, како је рекао извучена у последњи час.
"Видео сам да смо ми били седам дана до избора на 29 мандата, морали смо то својом активношћу да подигнемо на 31 мандат. Зато је последњи скуп одржан тамо", рекао је Вучић.
Захвалио је грађанима на подршци, рекао да предстоји много напорног рада и труда.
Нагласио је да је тиме што је молио председницу парламента Ану Брнабић да прихвати услове политичких противника, који су тражили да сви избори буду 2. јуна, тиме помогао да се добије још три године, односно како је рекао, 15 година укупно да могу да људима покажу шта је то што су урадили.
"Да направимо тих 1.400 евра просечну плату и 650 евра просечну пензију, да подигнемо земљу и поносимо се њоме, али зато имате времена да прославите вечерас, али не смете да покажете ароганцију и бахатост, ни једног тренутка. Ми смо нашим противницима говорили, немојте да идете на нове изборе, али нису хтели да слушају, јер им је било потребно само негативно", рекао је председник.
Додао је да је пред нама важна агенда раста, оно што се ради са Европом и да је важно да се на њу дода оно што је нама битно, као што је "Сингле паyмент ареа" да људи за дознаке не плаћају порезе и да добијемо тзв. зелене коридоре за наше камионе и фирме.
"Предстоји нам тежак рад, предстоји нам много проблема, као председник могу да кажем да нас очекује ужасно тешко време, за које нисмо ни криви ни заслужни, а тиче се спољнополитичке ситуације и биће само теже. Мораћемо да чувамо нашу земљу, мир и слободу", рекао је председник.
Истакао је да је захвалан народу за огромну подршку, као и активистима у кол центрима коју су "трпели малтретирање и нису хтели да улазе у обрачуне".
Он је оценио да је било тужно гледати нападе неких од њих на телефонске централе.
"Тужно је било данас гледати нападе на телефонске центре", рекао је Вучић и нагласио да жели да грађани у Србији знају да су кол центри у свету не само дозвољени, већ и пожељни и да постоје у свим нормалним и цивилизованим земљама.
Како је нагласио, пожељна је борба за сваки глас, да позивате своје бираче да изађу, да обезбедите већу излазност.
"Не постоји ни једна земља у свету где се то не ради. То и наши противници раде", навео је Вучић.
Нагласио је да је једино питање које ту може да се постави јесмо ли платили закуп просторија и закуп телефонских линија.
"Ако нисмо, то је срамота за нас, ако јесмо, онда је страшно то што сте радили цео дан. Срамота и зато да сајлама које прикопчавате на аутомобиле мислите да можете да уништавате нечије централе", рекао је Вучић и додао да се део политичких противника понашао као да су открили Америку када су говорили да су открили најобичније телефонске центре.
"Па, имамо их на стотине, на хиљаде. То је наш посао. Ми се озбиљно спремамо за све изборе", навео је Вучић и питао људе који су нападали кол центре, зашто су то радили.
Вучић се посебно захвалио женама јер је, како је рекао, више од две трећине жена које су изашле гласало за листу "Александар Вучић - Србија сутра".
Честитао је и председнику СНС и премијеру Милошу Вучевићу, као и министру унутрашњих послова и председнику СПС-а Ивици Дачићу.
Након обраћања Вучића, премијер Милош Вучевић је отворио шампањац и наздравио коалиционим партнерима, док је у Београду, са више локација пуштен ватромет - на Кошутњаку, у Шумицама, на Новом Београду, у Београду на води, као и са астрономске опсерваторије на Звездари.

Вучић: Улазимо у нову еру

Председник Србије и члан Српске напредне странке Александар Вучић оценио је вечерас, након завршених избора на којима је листа окупљења око СНС остварила убедљиву победу на локалним изборима, да Србија улази у нову еру и нагласио да сада сви имају чист и отворен мандат за реформе и промене неопходне српском друштву.
"Прва ствар је да сада сви ви овде окупљени имате чист и отворен мандат за све што сте тражили од народа поводом реформи, поводом промена које сте сами најавили и које су неопходне нашем друштву", рекао је председник у централни СНС где су прослављани изборни резултати колације окупљене око Српске напредне странке.
Председник је нагласио да је сада потребно да се Еxпо уради на најбољи могући начин.
"То значи не само организационе и структуралне припреме за оно што долази у Београду, већ и у целој Србији, од Сомбора до Кикинде, од Сурдулице, где смо освојили 88 одсто заједно, до Апатина", подсетио је председник.
У Барајеву смо освојили 70 одсто, у Бачу 59, Бачкој Паланци 66 одсто, казао је он.
"У Бачкој Тополи мамо 37 одсто, а Савез војвођанских Мађара 51 одсто то је заједно 88 одсто", рекао је председник и подсетио да су у Бачком Петровцу који је већинско словачко место освојили 61,3 одсто гласова.
У Белој Цркви освојили смо 65,26 одсто гласова, рекао је Вучић и нагласио да је све то у мандатима преко 70 одсто.
"У Беочину имамо 81 одсто гласова, у Врњачкој Бањи 73, Вршцу 68, Горњем Милановцу 50 одсто, Гроцкој 70, Жабљу 82, Бечеју 57 одсто", рекао је Вучић и додао да када је реч о Бечеју не треба заборавити Савез Војвођанских Мађара који је освоји 24 одсто гласова, тако да у Бечеју, како је нагласио, "ми и наша мађарска браћа" имамо 81 одсто.
Према његовим речима, у Бољевцу су освојили 75 одсто гласова а у Босилеграду 95,9 одсто на 100 одсто пребројених.

избори - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
СРБИЈА
УЖИВО Листа око СНС победила и у Чачку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала