Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
избори - Sputnik Србија

УЖИВО Листа око СНС победила и у Чачку

Пратите нас
Чланак се допуњава
Листа око СНС-а освојила је на локалним изборима апсолутну већину у Београду, Новом Саду и многим градовима и општинама у Србији, сем у четири у којима већину чине националне мањине. Коалиција окупљена око листе „Александар Вучић - Ниш сутра“ и Руска странка имају већину за формирање градске скупштине и у Нишу. Победу однела и у Чачку.
Према проценама Цесида и Ипсоса, на основу 100 одсто обрађеног узорка у Београду, највише мандата, 64 освојила је листа "Београд сутра" за коју је гласало 52,9 одсто бирача.
Следи листа "Крени промени" која је освојила 21 мандат и 17,4 одсто гласова бирача, док је треће место заузела листа "Бирамо Београд" са 12,2 одсто гласова бирача и 14 мандата. На четвртом месту је листа "Ми снага народа" са девет мандата и 8,1 одсто гласова, а Руска странка 1,2 одсто гласова и два мандата.
У Новом Саду је, на основу 100 одсто обрађеног узорка ЦеСИД-а и Ипсоса, највише гласова освојила листа "Нови Сад сутра" – 53,1 одсто (46 мандата).
Следи листа "Удружени за слободни Нови Сад" са 24 одсто (20 мандата), а на трећем месту је листа "Крени промени" са 9,7 процената гласова (8 мандата). Према проценама, четврто место заузела је листа "Хероји" са 3,8 одсто гласова (три мандата), а у новосадски парламент ће још и Савез војвођанских Мађара са 1,2 одсто гласова (један мандат).
Градска изборна комисија Града Ниша објавила је, на основу обраде 100 одсто бирачког материјала са 197 бирачких места, да је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила 44,31 одсто гласова бирача и има 30 одборника.
Према објављеним резултатима, Група грађана "Др Драган Милић" има 16 одборничких места и 24,49 одсто освојених гласова, Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић освојио је 16,12 одсто гласова и 10, Уједињени-Нада за Ниш- Миодраг Станковић-Нова 3,88 одсто и два мандата, Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени освојио је 3,93 одсто гласова и два мандата, а листа Руска странка-Русија и Ниш у срцу!-Тихомир Перић једног одборника са 1,1 одсто освојених гласова.
Без мандата су листе Ниш наш град-Бранислав Бане Јовановић-Ново, Глас народа је снага народа, Уједињени за село и град-Будимо на чисто, За наш Ниш-Петар Богићевић - Коалиција снага и Бојан Аврамовић - Не дамо Ниш.
У Србији су грађани у недељу бирали одборнике Скупштине града Београда и локалну власт у још 14 градова, 51 општини и 23 градске општине. На изборима за Скупштину града Београда учествовало је 14 листа, колико и за Скупштину Новог Сада, а у Нишу има 11 листа.
Избори су се поред ова три града одржани у још 12 градова: Суботици, Зрењанину, Кикинди, Вршцу, Панчеву, Сомбору, Сремској Митровици, Ваљеву, Пожаревцу, Јагодини, Ужицу и Чачку. Избори су одржани и у 17 београдских општина и у још 51 општини у Србији.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:38 03.06.2024
Против нападача на просторије СНС у Земуну биће поднета кривична пријава
По налогу јавног тужиоца Трећег основног јавног тужилаштва у Београду земунска полиција поднеће кривичну пријаву против Б.К. (29) због постојања основане сумње да је у месном одбору Српске напредне странке у Земун пољу извршио кривична дела Тешка телесна повреда и Насилничко понашање.
Како је саопштило Треће основно јавно тужиалштво, Б.К. је кривично дело Насилничко понашање извршио у саизвршилаштву са О.Т. (40) против кога ће такође бити поднета кривична пријава.
Градски одбор СНС Београд саопштио је у недељу да је председник месног одбора Владимир Костић пребијен, а да су страначке просторије у Земуну нападнуте.
20:36 03.06.2024
ГИК: На основу 94,47 обрађених бирачких листа око СНС има 64 одборника
Изборна листа "Александра Вучић - Београд сутра" освојила је 52,8 одсто гласова и 64 мандата у Скупштини града Београда, према прелиминарним резултатима на основу 94.47 одсто обрађених бирачких места, које је на вечерашњој седници утврдила Градска изборна комисија.
На другом месту је листа "Саво Манојловић - И ја сам Београд" освојила је 17,71 одсто гласова и 21 мандат, а на трећем "Бирамо Београд - Добрица Веселиновић" са 12,15 одсто гласова и 14 мандата.
Према најновијим подацима ГИК, листа "Ми - Снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" која је освојила 8,14 одсто гласова и 10 мандата, саопштио је градски Секретаријат за информисање.
Као мањинска странка, цензус је прошла и изборна листа "Руска странка - Србија и Руси браћа заувек" која је освојила 1,16 одсто гласова и један одборнички мандат.
Остале листе нису прошле цензус на изборима за Скуштину града Београда.
19:41 03.06.2024
ГИК: Листа окупљена око СНС-а освојила 50,25 одсто гласова у Чачку
Према прелиминарним резултатима Градске изборне комисије града Чачка, победу на локланим изборима однела је листа „Александар Вучић - Чачак сутра” са освојених 50,25 одсто гласова, односно 40 мандата у градском парламенту.
Како је саопштено из ГИК-а, на другом месту је листа „Иван Ћаловић – Истина и част”, која је освојила 15,5 одсто гласова, што је 12 мандата.
Листа „Пробудимо Чачак” освојила је 13,36 одсто гласова, односно 10 мандата.
По четири мандата освојиле су листе „Сви за Чачак – Народна странка – Др Александар Радојевић” са 6,26 одсто освојених гласова, „Чачак против насиља” који је добио 6,14 одсто гласова и „Прим. др Милан Рогановић – Српски покрет Двери – Ношко Обрадовић” са 5,72 освојених гласва.
„Руска странка – Срби и Руси браћа заувек” освојила је 1,6 одсто гласова и као мањинска странка добила један мандат.
Према речима председнице ГИК-а Љиљане Станишић, до сада нема поднетих приговора, али је поднет захтев за увид у изборни материајл после гласања.
"ГИК ће у законски утврђеном року поступити по тим захтевима”, рекла је Станишић.
Она је нагласила да се коначни резултати морају објавити најкасније 96 сати од затварања бирачких места, уколико у том период не буде поднетих приговора.
18:58 03.06.2024
Прелиминарни резултати за 11 београдских општина
Највише гласова у Општини Нови Београд добила је листа око СНС-а 25 мандата, затим "Крени промени Саво Манојловић" 14, "Бирамо Нови Београд" девет и "Руска странка" један мандат.
У Општини Вождовац листа око СНС-а имаће 33 одборника, "Бирамо Вождовац“ седам, "Крени промени“ 13 и "МИ глас за Вождовац“ два одворника.
У Старом Граду "Бирамо Стари град“ имаће 23 одборника, листа око СНС-а 21, „Чувари Старог града Марко Бастаћ“ 10, "Народна листа“ једног и „За зелени Стари град Др Дејан Жујовић“ једног одборника.
На Врачару "Бирамо Врачар" имаће 28 мандата, листа око СНС-а 25, "Врачар Врачарцима" три, "Зелени покрет Врачар" два, "Народна листа кључ за победу Врачар", два, ДЈБ два и "Ми смо Врачар" један.
На Звездари листа око СНС-а 28 одборника, „Бирамо Звездаро 17, ДЈБ три, "За зелену звездару др Дејан Жујовић три и "Ми смо народ Звездаре“ два);
У Раковици листа око СНС-а имаће 30 одборника, „Бирамо Раковицу“ 14, „Раковица наш крај два, и "Уједињена oпозиција Раковица два и ДЈБ два.
У Општини Лазаревац листа око СНС-а имаће 37 одборника, "Крени промени“ девет, „Бирамо Лазаревац“ седам, "МИ снага Бранимир Несторовић пет, "Ја сам Лазаревац, ти си Лазаревац“ два и "Руска браћа један мандат.
У Младеновцу листа око СНС-а 38 одборника, "Договор за Младеновац” седам, "Бирамо Младеновац“ шест и "МИ снага народа Бранимир Несторовић" четири
Савски венац коалиција око СНС-а 18 мандата, Бирамо "Савски Венац" 16, "За зелени Савски венац др Дејан Жујоивић" два и "Доста политике, Савски венац је наш" један мандат.
У Општини Сурчин листа око СНС-а 26 мандата, "Бирамо Сурчин " пет, "Ми снага народа" три и "Ја сам Сурчин, ти си Сурчин" један мандат.
У Општини Сопот листа око СНС-а имаће 23 мандата, "Заједно за наш Сопот" девет и "Милица Ђурђевић Заветници" један мандат.
17:35 03.06.2024
ГИК Ваљева: Пет листа имаће одборнике, највише мандата листи око СНС
У скупштину града Ваљева ушло је пет изборних листа, док једна није прешла цензус, а највише одборничких мандата 30 од 51, добила је листа "Александар Вучић - Ваљево сутра", у гласовима 20.955, у процентима 55,32 посто од бирача који су гласали, саопштено је данас на конференцији за новинаре Градске изборне комисије (ГИК).
На основу прелиминарних резултата локалних избора у Ваљеву коалиција "Свануће - Уједињено Ваљево може" имаће 17 одборника, на основу 12.436 гласова или 32,83 одсто гласова.
"Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" са 1.778 гласова, што је 4,69 посто, имаће два одборника, док је по један одборнички мандат припао листама "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић", која је освојилиа 723 гласа или 1,91 посто и "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота" са 737 гласова, односно 1,95 посто бирача који су гласали на локалним изборима у Ваљеву, наводи се са сајту Колубарске.
Изборна листа "Каснимо- Народна странка- Мирјана Југовић, Српски покрет Двери- Станко Ранковић" није прешла ценсус са 359 гласова или 0,95 посто.
Неважећих листића било је 894 или 2,36 посто.
На локалне изборе у Ваљеву изашло је 50,61 посто, односно 37.894 грађана од 74.878 колико је уписано у бирачки списак.
Гласало се на 103 бирачка места.
17:33 03.06.2024
Мисија ОДИХР-а укупно имала 126 посматрача из 28 земаља
Шеф Мисије за посматрање избора ОДИХР-а Ламберто Занијер изјавио је данас да је та мисија за посматрање локалних избора у Србији започела свој рад 30. априла и укупно имала 126 посматрача из 28 земаља.
Према његовим речима, бројање гласова је посматрано на 46 бирачких места.
Он је навео да су локални избори 2. јуна добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернатива, али је изразио забринутост због, како је навео, распрострањеног притиска на запослене у јавном сектору, злоупотребе јавних ресурса и пристрасности медија у корист владајуће коалиције што је, сматра, негативно утицало на изборни процес.
Према његовим речима, учесници избора су могли слободно да воде кампању, али су, каже, доминација владајуће странке и фрагментација опозиције умањили конкурентност избора.
"Изборни правни оквир пружа адекватну основу за спровођење демократских избора, међутим потребне су даље реформе да би се одговорило на преостале или друге препоруке", рекао је, између осталог, Занијер, пренео је Танјуг.
16:47 03.06.2024
Славље у штабу СНС-а у Нишу - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
СРБИЈА
Вучићева листа са Руском странком има већину у Нишу, трубачи у штабу напредњака /видео/
16:15 03.06.2024
Извештај Међународне мисије за посматрање избора
Локални избори 2. јуна су били добро организовани, нудећи бирачима широк спектар политичких алтернативе, показује извештај Међународне мисије за посматрање избора.
Кандидати су могли слободно да воде кампању, али је доминација владајуће партије и фрагментација опозиције смањила конкурентност избора.
Правни оквир за изборе пружа одговарајућу основу за спровођење демократских избора, али су потребне додатне реформе за решавање преосталих препорука ОДИХР-а, каже се у саопштењу.
Изборни дан је протекао углавном глатко, али су га негативно погодила питања везана за тајност гласања, бројни процедурални проблеми, тврдње о притиску и куповини гласова, и изоловани случајеви насиља.
Бројање гласова и сабирање резултата су генерално оцењени позитивно. Негативно је оцењено гласање у седам процената посматраних бирачких места. Дана 3. априла 2024, председник парламента је расписао изборе за Скупштину града Београда, након што није успела да формира већину после избора 2023. године.
Дана 26. априла, као одговор на захтеве опозиције и након обимних разговора између парламентарних група, председник парламента је расписао локалне изборе за још 89 локалних скупштина на исти датум. Део опозиције је бојкотовао изборе, док су други одлучили да учествују.
Парламентарна радна група, састављена од представника и владајућих и опозиционих партија, као и цивилног друштва, основана је 29. априла са циљем решавања свих претходних препорука ОДИХР-а, али се није договорила око нацрта предлога пре дана избора.
Упркос скраћеном временском оквиру, општинске изборне комисије (ОИК) су ефикасно управљале изборима и углавном су испуњавале законске рокове. ОИК-ови су објављивали већину одлука на време, повећавајући транспарентност.
Већина саговорника ОДИХР мисије за посматрање избора изразила је поверење у организационе капацитете ОИК-ова, али њихова зависност од локалних администрација, које доминира владајућа коалиција, смањила је поверење међу опозиционим актерима.
Иако су тренинзи оцењени као адекватни, учешће чланова одбора за бирачка места је остало ниско и није било обавезно, што није у складу са претходним препорукама ОДИХР-а. Обим едукације бирача био је ограничен, фокусирајући се на информације о начинима гласања и кандидатима.
Након захтева опозиционих партија и организација цивилног друштва, Закон о јединственом бирачком списку је измењен 10. маја, и бирачи су могли да гласају на овим изборима према месту пребивалишта од 3. јула 2023. године.
То је утицало на око 52.313 бирача, укључујући 12.554 који су премештени у места где се овога пута нису одржавали избори. Министарство државне управе и локалне самоуправе је пристало да парламентарна Радна група прати спровођење измене, међутим, услови које је МДУЛС поставио за ову верификацију нису омогућавали смислен надзор.
ОИК-ови су регистровали укупно 483 кандидатске листе на генерално инклузиван начин, али је процес био негативно погођен забринутостима у вези са поверљивошћу прикупљања потписа подршке бирача, тешкоћама у приступу овлашћеним властима за сертификацију, и несигурношћу услед недавних законских измена.
Супротно међународној доброј пракси и претходним препорукама ОДИХР-а, бирач може потписати подршку само једној кандидатској листи.
Упркос благом повећању броја жена у парламенту након прошлих избора, жене су и даље недовољно заступљене у парламенту и другим одлучујућим позицијама.
Жене тренутно држе 10 од 13 министарских позиција у влади, неке градоначелничке позиције и 94 од 250 места у парламенту, укључујући председника парламента.
Закон прописује квоту од 40 процената за кандидатске листе, са строгим критеријумима за распоред, али су неки ОИК-ови регистровали листе које нису у потпуности испуњавале ове захтеве.
У изборној администрацији, жене су чиниле 41 проценат Републичке изборне комисије и око 45 процената сталног састава ОИК-ова.
Жене кандидати су имале ограничену видљивост, и кампања је ретко обрађивала питања везана за родну равноправност.
Медијско окружење је обележено системским изазовима за слободу медија, укључујући политичке и економске утицаје, што омета разноликост садржаја.
Устав и закон признају националне мањине и предвиђају посебне мере за осигурање њихове политичке партиципације и заступљености. Закон нема јасне и објективне критеријуме за изборне комисије да утврде да ли кандидатска листа представља националну мањину, и многи саговорници ОДИХР ЕОМ-а су тврдили да су неколико листа регистроване као представници националних мањина како би лакше добиле заступљеност.
15:36 03.06.2024
Коалиција око СНС освојила већину у Срему
Према прелиминарним резултатима локалних избора у Срему коалиција око Српске напредне странке (СНС) освојила је већину у Инђији, Иригу, Пећинцима, Старој Пазови, Шиду и Руми.
У Општини Инђија листа "Александар Вучић– Инђија сутра" освојила је 22.412 гласова или 57,80 одсто гласова бирача, односно 22 мандата, ГГ "Инђија и ти" - 1.746 гласова или 8,13 одсто (три мандата), ГГ "Грађанин - Страхиња Јовановић - да, може боље" - 5.549 гласова или 25,84 одсто (10 мандата), "Бирам борбу за Инђију“ - 981 глас или 4,57 одсто или (један мандат) и "Ми глас из народа проф. др Бранимир Несторовић – Инђија" – 785 гласова или 3,66 одсто (један мандат), наводи се на сајту Сремске телевизије.
У Општини Ириг листа "Александар Вучић- Ириг сутра" освојила је 82 одсто гласова бирача то јест 16 мандата, листа "За нашу најлепшу општину" – са 13 одсто гласова бирача освојила је два мандата, ГГ "За зелени Ириг – кад ако не сад" – са пет одсто гласова бирача освојила је један мандат.
У Општини Пећинци за листу "Александар Вучић - Пећинци сутра"- гласало је 10.034 грађана или 82,36 одсто изашлих бирача, односно 27 мандата од укупно 30, "За наше село - Народни покрет Србије- Мирослав Алексић” освојила 430 гласова или 3,53 одсто од укупног броја бирача односно један мандат, "Пећинци против насиља"- 932 гласа или 7,65 одсто односно два мандата.
Све остале листе освојиле су мање од три одсто гласова.
Општина Стара Пазова- листа "Александар Вучић - Пазова сутра" добила је поверење 4.824 грађана или 67,99 одсто, "Да се народ пита" - 96 гласова или 1,35 одсто глчасова бирача, "За зелену Пазову - ако не сад кад - др Дејан Жујовић"- 113 гласова или 1,59 одсто, "Могуће је" - 694 гласова или 9,78 одсто, Покрет обнове Краљевине Србије - 159 гласова или 2,24 одсто, ГГ "Покрет Подунавље и Покрет за Стару Пазову"- 362 гласова или 5,10 одсто, "Бирам борбу против насиља" - 100 гласова или 1,41 одсто и "Ми снага народа - проф. др Бранимир Несторовић" - 580 гласова или 8,17 одсто.
У Општини Шид листа "Александар Вучић- Шид сутра" освојила је 11.015 гласова или 75,20 одсто односно 30 мандата, "Уједињена опозиција- гласај за промене" добила је поверење 3.632 бирача или 24,80 одсто односно девет мандата.
У Општини Рума више од 70 одсто, тачније 70,54 одсто је добила листа "Александар Вучић – Рума сутра" односно 33 мандата, "Рума против насиља" - 13,22 одсто или шест мандата, "Нова ДСС - да живимо нормално" - 5,22 одсто то јест два мандата, Руска странка - Срби и Руси браћа заувек добила је 3,63 одсто или један мандат, "Бирамо здраву и зелену Руму" - 3,43 одсто или један мандат, док "Европска зелена партија – за зелену Руму добила је 1,38 одсто али без освојених мандата.
14:37 03.06.2024
ГИК Ниш: Листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила 44,31 одсто гласова
Градска изборна комисија Града Ниша објавила је, на основу обраде 100 одсто бирачког материјала са 197 бирачких места, да је листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила 44,31 одсто гласова бирача и има 30 одборника.
Према објављеним резултатима, Група грађана "Др Драган Милић" има 16 одборничких места и 24,49 одсто освојених гласова, Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић освојио је 16,12 одсто гласова и 10, Уједињени-Нада за Ниш- Миодраг Станковић-Нова 3,88 одсто и два мандата, Др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени освојио је 3,93 одсто гласова и два мандата, а листа Руска странка-Русија и Ниш у срцу!-Тихомир Перић једног одборника са 1,1 одсто освојених гласова.
Без мандата су листе Ниш наш град-Бранислав Бане Јовановић-Ново, Глас народа је снага народа, Уједињени за село и град-Будимо на чисто, За наш Ниш-Петар Богићевић - Коалиција снага и Бојан Аврамовић - Не дамо Ниш.
14:31 03.06.2024
Алексинац: Према прелиминарним резулатима листа око СНС освојила 62,06 одсто гласова
Према прелиминарним резултатима са свих обрађених 88 бирачких места у општини Алексинац већину је освојила коалиција окупљена око Српске напредне странке.
Изборна листа "Александар Вучић- Алексинац сутра" освојила је 9.433 гласа или 62,06 одсто, друга је изборна листа групе грађана "Буђење", која је добила поверење 2.504 гласача или 16,47 одсто, наводи се на порталу АЛпресс.
На трећем месту је изборна листа "Промене одмах- за општину Алексинац- Иван Димић, Бобан Рађеловић" са 1.679 гласова или 11,05 одсто, док је на четвртом месту листа "Др Драган Бранковић - Поштење је најбоља политика" са 1.585 гласова или 10,43 одсто.
14:24 03.06.2024
Јагодина: Коалиција ЈС-СПС Драган Марковић Палма освојила је 56,98 одсто гласова
Коалиција ЈС-СПС Драган Марковић Палма освојила је највећи број гласова на локалним изборима у овом граду - 16.798 или 56,98 одсто.
Друга је листа "Александар Вучић - Јагодина сутра" која је освојила 7.508 гласова или 25,47 одсто, трећа "Маја Радојичић - Јагодина заслужује боље" са 6,49 одсто и четврта "Ми снага народа - проф др Бранимир Несторовић" са 4,07 одсто, док две листе нису прешле цензус, наводи се на сајту Јединствене Србије.
"Грађани Јагодине су мени и мом тиму дали највишу оцену и то им никада нећемо заборавити. Хвала Јагодинцима, хвала мом тиму, ми смо имали најјачу листу од свих листа на локалним изборима у Србији”, рекао је председник ЈС Драган Марковић Палма, који је био и први на листи у Јагодини.
Број уписаних бирача у Јагодини био је 63.654, а на изборе је изашло 29.483 бирача или 46,32 одсто.
Броја важећих листића- 28.634 или 9712 одсто, док је неважећих- 849 или 2,88 одсто.
14:19 03.06.2024
Вишковић честитао изборну победу Вучићу и Вучевићу
Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је председнику Србије Александру Вучићу и председнику Српске напредне странке Милошу Вучевићу победу листе "Александар Вучић - Србија сутра" на локалним изборима у Србији.
"У име Владе Републике Српске и своје име, честитам вам велику победу на локалним изборима у Србији, са жељом да Србија настави да се развија и напредује на добробит свих њених грађана. Указано поверење грађана листи 'Александар Вучић - Србија сутра', резултат је вођења одговорне политике и напретка који је Србија у претходном времену остварила на свим пољима", истакао је Вишковић у честитки.
Додаје да ће ова победа на локалним изборима још више допринети јачању братских веза Републике Српске и Србије, те дати замах даљем унапређењу свеукупне сарадње.
14:14 03.06.2024
Цесид: На основу 100 одсто обрађеног узорка листа Нови Сад сутра освојила 46 мандата
Према проценама Цесида и Ипсоса, на основу 100 одсто обрађеног узорка у Новом Саду, највише мандата, 46 освојила је листа "Нови Сад сутра", са 53,1 одсто гласова.
Следи листа "Удружени за слободан Нови Сад" која је освојила 20 мандата, са 24 одсто гласова, док је треће место заузела листа "Крени промени" са осам мандата и 9,7 одсто гласова.
На четвртом месту је листа "Хероји-Миша Бачулов" са три мандата и 3,8 одсто гласова, а Листа СВМ коју предводи Балинт Пастор освојила је један мандат и 1,2 одсто гласова.
14:10 03.06.2024
Цесид: На основу 100 одсто обрађеног узорка листи Александар Вучић-Ниш сутра 30 одборника
Према пројекцији Цесида и Ипсоса листа "Александар Вучић - Ниш сутра" освојила је 44,4 одсто гласова бирача и има 30 одборника.
Према тој пројекцији, Група грађана "Др Драган Милић" има 16 и 24,4 одсто освојених гласова, Бирамо Ниш-Ђорђе Станковић освојио је 15,7 одсто гласова и 10, Уједињени-Нада за Ниш- Миодраг Станковић-Нова два, др Саво Манојловић-И ја сам Ниш-Крени-Промени освојио је 4,1 одсто гласова и два мандата, а листа Руска странка-Русија и Ниш у срцу!-Тихомир Перић једног одборника са 1,1 одсто освојених гласова.
Без мандата су листе Ниш наш град-Бранислав Бане Јовановић-Ново, Глас народа је снага народа, Уједињени за село и град-Будимо на чисто, За наш Ниш-Петар Богићевић - Коалиција снага и Бојан Аврамовић - Не дамо Ниш.
13:57 03.06.2024
Председник Странке слободе и правде (ССП) Драган Ђилас рекао је данас поводом бројних оптужби да је бојкот крив за пораз опозиције у Београду да се он за то не осећа одговорним.
13:53 03.06.2024
Суботица: Коалиција око СНС освојила 51,28 одсто гласова
После 100 одсто пребројаних гласова са 102 бирачка места коалиционој листи “Александар Вучић - Суботица сутра” поверење је дало 51,28 одсто, односно више од 25 хиљада гласача.
На другом месту по броју гласова је листа "Др Балинт Пастор - Савез војвођанских Мађара" са 27,30 одсто гласова и добила је поверење 13.779 бирача.
Трећа је "Суботица против насиља - Бирам Суботицу - Нела Тонковић" коју чини коалиција странка Демократска странка, Народни покрет Србије, Лига социјалдемократа Војводине, Зелено-леви фронт и Демократска заједница Хрвата, са 4,32 одсто гласова, односно 2.182 бирача.
Испод цензуса остала је листа “За културну Суботицу” за коју је гласало 913 бирача, односно 1,81 одсто, наводи се на порталу Суботица.цом.
У будући сазив Скупштине града, који броји 67 одборника, према прелиминарним подацима улази листа "Александар Вучић- Суботица сутра" са 35 одборника, Савез војвођанских Мађара са 19 одборника, "Суботица против насиља- Бирам Суботицу- Нела Тонковић" са 10 одборника и за "Праведну Суботицу- ДСХВ- СПП- Томислав Жигманов" са три одборника.
13:25 03.06.2024
Цвијановић честитала изборну победу Листи Александар Вучић - Србија сутра
Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је председнику Србије Александру Вучићу и председнику Српске напредне странке Милошу Вучевићу на убедљивој победи Листе "Александар Вучић - Србија сутра" на локалним изборима у Србији и изразила уверење да она дати снажан подстрек даљем јачању братских односа Србије и Републике Српске, као и још боље и плодотворније сарадње локалних заједница.
"Остварени резултати и указано поверење грађана представљају потврду успешне и одговорне политике СНС-а и њених партнера, као и руководства Србије на челу са председником Вучићем", навела је Цвијановићева на друштвеним мрежама.
12:48 03.06.2024
Ваљево: Листа око СНС освојила 55,3 одсто гласова
Према прелиминарним резултатима локалних избора у Ваљеву, листа "Александар Вучућ - Ваљево сутра", коју чини 11 партија, освојила је 55,3 одсто гласова изашлих бирача, док је листа "Свануће - Уједињено Ваљево може", коалиција шест партија, добила 32,79 одсто гласова.
"Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" добила је око 4,7 одсто гласова, "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић" освојила је око 1,9 одсто, "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота" добила је око 1,9 одсто гласова и "Каснимо - Народна странка - Мирјана Југовић, Српски покрет Двери - Станко Ранковић" добила је око 0,9 одсто гласова грађана, наводи се на сајту Колубарске.
Према прелиминарним резултатима, од 51 одборника у Скупштини града, листа "Александар Вучућ - Ваљево сутра" имаће 30 мандата, "Свануће - Уједињено Ваљево може" имаће 17, "Уједињена патриотска опозиција Ваљево - за краља и отаџбину, проф. др Бранимир Несторовић" имаће два мандата и по један одборнички мандат имаће мањинске "Руска странка - Русија и Ваљево у срцу - Милија Несторовић" и "Екологија, зелено Ваљево - Стил живота".
На локалним изборима у Ваљеву гласало је око 50 посто уписаних бирача, што је значајно мања излазност него у децембру прошле године на ванредним парламентарним изборима када је на биралишта изашло 62,1 посто уписаних бирача.
На територији града Ваљева у бирачки списак уписано је 74.878 пунолетних грађана, који су гласали на 103 бирачка места.
12:44 03.06.2024
У Бачкој Тополи највише гласова за коалицију око СВМ
У Бачкој Тополи највише гласова освојила је коалиција окупљена око Савеза војвођанских Мађара, показују прелиминарни подаци Општинске изборне комисије у том граду.
Та листа освојила је 53,36 одсто гласова или 19 мандата.
Другопласирана је коалиција Александар Вучић - Бачка Топола сутра" освојила је 36,76 одсто гласова или 13 мандата, а на трећем месту је листа "Бачка Топола прекосутра" са освојених 9,88 одсто, односно три мандата.
Укупна излазност у том граду је била 49,72 одсто, показују подаци ОИК-а достављени Танјугу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала