- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички званичник: Вашингтон није дозволио нападе на Русију ракетама „атакaмс“

© AP Photo / John Hamiltonракета атакамс
ракета атакамс - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе нису донеле одлуку о коришћењу тактичких балистичких ракета „атакaмс“ за нападе на Русију, изјавила је стални представник САД при НАТО-у Џулијен Смит.
Према њеним речима, Украјинци су се обратили Америци у вези са употребом „неког од добијеног наоружања“ због успеха руских снага у правцу Харкова.

„Међутим, став о далекометним ракетама 'атакмс' остаје исти“, рекла је Смитова.

Подсетимо, амерички државни секретар Ентони Блинкен потврдио је 31. маја да је председник Џозеф Бајден дао сагласност на нападе на територију Русије америчким оружјем. Међутим, како је рекао Блинкен, реч је само о нападима на циљеве на руској територији која се граничи са Харковском облашћу. Истовремено, он није искључио могућност да ће се домет напада америчким оружјем на руску територију повећавати.
Према изворима „Волстрит џурнала„, Вашингтон је одобрио употребу вишецевних ракетних система „хајмарс“ и артиљеријских система у Харковској области.
Око десет европских земаља је одобрило Украјини да извводи нападе њиховим оружјем на руску територију: Велика Британија, Француска, Пољска, Шведска, Чешка, Финска, Холандија и балтичке државе – Литванија, Летонија, Естонија. Међутим, министри одбране земаља Европске уније, иако су већали о овом питању, нису могли да постигну консензус. Против су, рецимо, Мађарска, Шпанија, Италија и друге.
Портпарол руског председника Дмитриј Песков је изјавио да председник и војска знају могући одговор Русије на нападе на њену територију и предузимају одговарајуће контрамере, док је Владимир Путин поручио да представници земаља НАТО-а, посебно у Европи, морају бити свесни са чиме се играју.
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Специјална операција у Украјини
Америка спремне да разговара са Украјином о проширењу географије напада на Русију
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала