- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Амерички војни авиони Ф-16 - Sputnik Србија

УЖИВО Вашингтон: САД одобриле Украјини само „циљану и ограничену” употребу америчког оружја

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 831. Руска војска је претходног дана ослободила место Уманско у ДНР, а украјинске снаге настављају да трпе губитке у свим правцима. Проруска герила из Херсона упозорава да Украјина припрема провокације у том граду како би оптужила Русију за погибију цивила.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:45 03.06.2024
Сједињене Америчке Државе су одобриле Украјини само „циљану и ограничену” употребу америчког оружја унутар Русије да би спречиле нападе на њихове сопствене снаге, изјавио је координатор за стратешку комуникацију у Савету за националну безбедност САД Џон Кирби.
„Ако Украјинци знају да се одмах преко границе налази руска јединица која се спрема да нападне, онда здрав разум налаже да им се дозволи да користе оружје добијено од САД – за самоодбрану. То је циљана употреба и ограничене је размере“, рекао је он на брифингу за новинаре.
Кирби је потврдио да је реч о подручју око Харковске области и поновио да забрана употребе ватреног оружја дугог домета против циљева унутар Русије остаје на снази.
Поред тога, он је навео да је Украјина уверила САД да Кијев „разуме“ смернице о територијалним ограничењима за нападе унутар Русије.
21:24 03.06.2024
Руски системи ПВО оборили су шест ракета система „ољха“ изнад Белгородске области, саопштила је прес-служба Министарства одбране Русије.
„Око 21:10 по московском времену спречен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад вишецевним ракетним системом 'ољха' на циљеве на територији Руске Федерације територија Белгородске области“, наводи се у саопштењу.
20:33 03.06.2024
Системи за радиоелектронску борбу уништили су и онеспособили 20 украјинских дронова у пограничним деловима Курске области, изјавио је вршилац дужности губернатора региона Алексеј Смирнов.
20:28 03.06.2024
Француски председник Емануел Макрон могао би 6. јуна да саопшти о слању француских војних инструктора у Украјину, преноси радио РФИ.
Према подацима РФИ, француски лидер би могао да најави то током свечаности поводом обележавања 80. годишњице искрцавања савезника у Нормандији.
19:50 03.06.2024
Системима за радиоелектронско ратовање оборено је 20 украјинских беспилотних летелица у пограничним областима Курске области, рекао је вд губернатор региона Алексеј Смирнов.
19:43 03.06.2024
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
Специјална операција у Украјини
Америка спремне да разговара са Украјином о проширењу географије напада на Русију
17:33 03.06.2024
16:29 03.06.2024
Руске трупе опколиле су борце Оружаних снага Украјине у Волчанску, изјавио је британски аналитичар Александар Меркурис.
Експерт је нагласио да су украјински војници блокирани на два места. Говоримо о такозваним "котловима".
„Украјинске трупе су опкољене, што значи да немају где да се повуку“, рекао је Меркурис на Јутјуб блогу.
У таквим условима, Оружане снаге Украјине могу само да појачају отпор. Али ако не буду имали логистику, то неће дуго трајати. Руске трупе контролишу небо изнад Волчанска и већину путева који воде у град.
„Украјинске трупе су у суштини у замци, чини се да Руси потпуно контролишу ситуацију“, закључио је аналитичар.
13:57 03.06.2024
Министар спољних послова Аустралије Пени Вонг потврдила је за агенцију ААП да ће на „мировном самиту“ о Украјини у Швајцарској Канберу представљали Бил Шортен који је на функцији министра за државне услуге и министра за национални систем инвалидског осигурања.
12:57 03.06.2024
Ситуација у Запорошкој нуклеарној електрани је нестабилна, свих седам стубова нуклеарне заштите ИАЕА је делимично или потпуно нарушено, рекао је генерални директор агенције Рафаел Гроси.
12:39 03.06.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска група трупа „Центар“ побољшала је тактички положај и одбила четири контранапада украјинских снага. Противник је изгубио до 585 војника и систем „хајмарс“;
Јединице групе „Север“ настављају напредовање у дубину одбране противника у Харковској области. Украјинске снаге су изгубиле до 215 војника;
Руски систем ПВО за дан је оборио 67 дронова, ракету „нептун“, ракету „патриот“ и четири бомбе „хамер“;
Снаге руске групе „Исток“ за дан су заузеле повољније положаје и ликвидирале до 140 украјинских војника;
Група „Запад“ заузела је повољније положаје, а украјинске снаге су у зони њеног деловања изгубиле до 435 војника;
Јужна група трупа побољшала је положај на фронту, противник је изгубио до 310 војника;
Група „Дњепар“ је поразила две украјинске бригаде (око 60 војника) и две хаубице М198 и Д-20;
12:05 03.06.2024
Кијевски режим је више пута инсценирао погибију цивила, и не либи се никаквих лажних информација, операција у Бучи је већ била инсценирана, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„То је више тема за наше тајне службе, за нашу војску, која директно учествује у специјалној војној операцији“, истакао је Песков на питање новинара да ли је Кремљу то познато и постоји ли могућност да се спрече провокације које имају за циљ накнадно оптуживање Русије.
12:05 03.06.2024
У Севастопољу ухапшени украјински агенти
У Севастопољу је откривена група агената украјинских обавештајних служби, која је планирала да изводи диверзије и терористичке нападе против војника руске Црноморске флоте, као и објеката војне, транспортне и енергетске инфраструктуре, саопштила је ФСБ Русије.
Како је саопштено, реч је о пет агената Службе безбедности Украјине и Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине, који су врбовани у Запорошкој области. Током претреса пронађени су:
-три импровизоване експлозивне направе спремне за употребу;
- пластични експлозив из Велике Британије тежине око пет килограма;
- 600 грама ТНТ-а;
-електрични детонатори војне намене;
-радио-контролисани механизми за активирање експлозивних направа.
Како је рекао један од приведених украјинских агената са позивним знаком „Ментор“, украјинску војну обавештајну службу интересовали су руски ловци МиГ-31 који могу да носе хиперсоничне ракетне системе "кинџал".
12:04 03.06.2024
Кини је тешко да учествује на конференцији о Украјини у Швајцарској, пошто нису били створени неопходни услови за то, изјавила је званична представница Министарства спољних послова Кине Мао Нинг, објашњавајући зашто Пекинг неће присуствовати том догађају.
Како је истакла, Кина је више пута истицала да мировна конференција треба да укључује три важна елемента: да је признају Русија и Украјина, да све стране равноправно учествују и да се правично разговара о свим мировним плановима.
„На том састанку, вероватно, неће успети да испуне те три тачке“, оценила је она.
11:05 03.06.2024
Оружане снаге Русије спречиле су покушај украјинске војске да се искрца са чамаца на леву обалу Дњепра на подручју насеља Дњепрани у Херсонској области, највећи део украјинских војника ликвидиран је на води, изјавио је Владимир Салдо, губернатор области.
11:04 03.06.2024
Зеленски се пожалио на психичко здравље војске
Владимир Зеленски затражио је од председника Филипина Фердинанда Маркоса да пошаље у Кијев што више психијатара како би помогли украјинским војницима, преноси агенција ГМА.
„Зеленски је рекао да је Украјини потребно више стручњака за ментално здравље за војнике који се налазе на првој линији сукоба“, наводи агенција.
Маркос је одговорио да би Манила могла да ппружи такву помоћ.
11:01 03.06.2024
Напад на украјинске снаге у Харковској области
Руске снаге извеле су напад на људство противника у селу Зарожно у Харковској области, саопштио је координатор николајевске проруске гериле Сергеј Лебедјев.
Погинуло је око 30 украјинских војника, док су петорица рањена.
10:55 03.06.2024
Холандија ће дозволити Украјини да користи Ф-16 за нападе на Русију
Холандија намерава да преда Кијеву 24 авиона Ф-16 и те летелице могу бити коришћене за извођење напада на циљеве на територији Русије, изјавила је в.д. министра одбране Кајса Олонгрен за европско издање листа „Политико“ у Сингапуру.
Према њеним речима, Холандија не поставља ограничења у примени борбених авиона за разлику од суседне Белгије.
10:30 03.06.2024
Пољска и Литванија блокирају робу која се отпрема у Русију
Пољска и Литванија блокирају на својим границама робу која се отпрема у Русију из Италије, изјавио је председник Уније италијанских предузетника у Русији (ГИМ унимпреса) Виторио Торембини.
„Приметно је да Пољска и Литванија спроводе очигледну дискриминацију. Њихови цариници могу да, тек тако, блокирају робу која се из Италије отпрема у Русију, иако та роба није под санкцијама и сва документација је исправна, То није ништа друго него самовоља“, рекао је Торембини за Спутњик уочи Међународног економског форума у Санкт Петербургу.
Он је истакао да, истовремено, Варшава и Виљнус своју робу пропуштају, упркос „најгласнијој антируској реторици“.
08:29 03.06.2024
Зеленски на Филипинима
Владимир Зеленски допутовао је у посету Филипинима где се састао са председником те земље Фердинандом Маркосом.
Маркос је поручио Зеленском да решење сукоба у Украјини треба да одговара не само Кијеву, него и остатку света.
Такође је додао да Филипини „желе да наставе да помажу Украјини“ кроз мултилатералне платформе као што су УН и ЕУ како би се постигао мир.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала