- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Афричка турнеја се наставља: Лавров први пут у посети Буркини Фасо

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаСергеј Лавров
Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров стигао је у престоницу Буркине Фасо. Руски дипломата изразио је уверење да ће његова посета Буркини Фасо – прва до сада, послужити као подстицај за развој односа двеју земаља.
„Наши односи су у успону, првенствено као резултат договора који су постигнути на састанку наших лидера, господина Путина и капетана Траореа прошле године током другог самита Русија-Африка“, рекао је Лавров током састанка са министром спољних послова Карамоко Жан Мари Траоре.
С тим у вези, Траоре је истакао да ће наставити рад на унапређењу билатералних односа који је започет током његовог састанка са Путином прошле године у Санкт Петербургу.
Лавров је претходно посетио Гвинеју и Републику Конго. Посета Буркини Фасо ће се одвијати у светлу промена у сфери безбедности и остварених или могућих промена у погледу присуства француских и америчких снага у региону Сахела, којем та земља припада, као и проширења сарадње са Русијом.
Буркина Фасо је бивша француска колонија и донедавно је имала бројне споразуме са Француском у безбедносној сфери. Међутим, крајем септембра 2022. године део војске предвођен капетаном Ибрахимом Траореом извео је државни удар, након чега је руководство земље раскинуло низ споразума са Француском. Односи са Русијом су у том светлу почели да се развијају активније.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
РУСИЈА
Лавров започео афричку турнеју: Прва станица – Гвинеја /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала