- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши званичник НАТО: Ризик од сукоба Алијансе и Русије раван нули

© SputnikРусија и Нато
Русија и Нато - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Ризик од директног сукоба Русије и НАТО је раван нули, јер Северноатлантска алијанса никада неће напасти Москву, изјавила је за Спутњик бивши заменик државног секретара САД за контролу наоружања и бивши заменик генералног секретара НАТО Роуз Гетемилер.

Руска специјална операција изазива забринутост, иако, додала је она, што се тиче НАТО, „ради се одбрамбеном савезу који никада неће деловати агресивно, напасти Русију“.

Поред тога, Гетемилер је нагласила да су Сједињене Америчке Државе распоредиле нуклеарно оружје на територији европских земаља како би одвратиле те земље од пројектовања сопственог нуклеарног наоружања и смањиле ризике његовог ширења.
„Ова мисија проистиче из преговора о Споразуму о неширењу нуклеарног оружја из 60-их година прошлог века, када је СССР био веома забринут због земаља НАТО, а посебно Немачке, које су пројектовале и распоређивале свој програм нуклеарног оружја“, подсетила је она.
Гетемилер је такође додала да са становишта САД и њихових савезника у НАТО, Споразум о неширењу нуклеарног оружја је споразум о неширењу у Европи, јер је спречио многе савезнике НАТО да набаве и разместе нуклеарно оружје.
У априлу је Међународна кампања за ликвидацију нуклеарног оружја саопштила да чланице НАТО крше Споразум о неширењу нуклеарног оружја, размештањем оружја у Пољској. Раније је организација апеловала на САД да повуче своје оружје из Европе, јер је пракса нуклеарне размене опасна и повећава ризик од ескалације. Према њиховим подацима, САД има око 150 нуклеарних бомби, распоређених по америчким авио-базама у Немачкој, Италији, Холандији, Белгији и Турској, без икаквих званичних саопштења.
Споразум о неширењу нуклеарног оружја (из 1968, а важи од 1970. године) предвиђа да нуклеарно оружје може да поседује само пет земаља (САД, СССР, Велика Британија, Француска и Кина) и њиме је забрањено појављивање нових нуклеарних држава. „Нуклеарна петорка“ се обавезала да неће предавати нуклеарно оружје другим земљама и неће помагати у његовом стварању, а остали учесници споразума да неће прихватити нити произвести нуклеарну бомбу.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2023
РУСИЈА
Лавров: Русија страхује да би САД могле да минирају Споразум о нуклеарном наоружању
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала