- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Исписана је историја српског фудбала – место до 7.500 становника добило Суперлигаша

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалске лопте
Фудбалске лопте - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Пре непуних годину дана фудбалери Текстилца из Оџака уписали су први гол у Првој лиги Србије, а сада су остварили историјски успех и обезбедили пласман у Суперлигу. У другој утакмици баража Јавор и Текстилац играли су нерешено (1:1), али због првог меча у ком су славили 1:0 Текстилац је успео да направи подвиг.
Клуб из Оџака славио је на домаћем терену, али један гол није био довољно велика гаранција, па су тако у Ивањици такође морали да буду на висини задатка.
Од самог старта запретили су гости преко Мирослава Марковића који је погодио пречу. Исти фудбалер био је решен да упише погодак и то се и догодило у 53. минуту из пенала.
Пробудио је тај гол фудбалере Јавора који су у 75. минуту изједначили голо Бубакарија Дукуреа. Остао је сам у казненом простору и пред њим је био лак задатак.
Имао је тим из Ивањице шансу и за потпуни преокрет, али пошто је нису искористили исписана је историја српског фудбала.
Клуб из Оџака основан је 1919. године и то заслугом радника Фабрике ужарије и канапа Јохана Ертла, индустралијанца и посланика у парламенту Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.
Први фудбалери овог клуба били су уједно и радници фабрике, а Ертлов син касније је наставио да одржава клуб због чега су Оџаци постали познати као спотски град јер је уз фудбалски никао и тениски терен.
Дрес фудбалског клуба из Оџака раније су носили Саво Павићевић, некадашњи фудбалер Црвене звезде и репрезентативац Црне Горе, као и Александар Давидов и Бранислав Трајковић који су током каријере одиграли по једну утакмицу за репрезентацију Србије, а носили су и дрес Партизана, као и још један фудбалер Текстилца Зоран Ћирић.
После 105 године од оснивања уз богату историју Текстилац је исписао још једну страницу. Место које броји око 7.500 становника добило је Суперлигаша.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
СПОРТ
„Федерер пао, Федерер пао“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала