- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Шта за Спутњик каже чувени доктор о Новаковој повреди: „Реч је о феномену“

© AFP 2023 / EMMANUEL DUNANDНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Увек сам за то да се спортске повреде лече правилно, а не брзо. Ово ће бити пауза од најкраће месец дана, а вероватније неколико месеци, али је незахвално прогнозирати, јер је у овој ситуацији пацијент феномен, каже за Спутњик доктор Јасмин Нурковић, специјалиста у области радиологије и физијатрије, о повреди Новака Ђоковића, првог тенисера света.
Новак Ђоковић морао је да се повуче са Ролан Гароса због оштећења медијалног менискуса десног колена. Како су пренели италијански медији одмах је одлучио да се оперише, али та информација није званично потврђена. О томе колико је ова повреда неугодна и колико опоравак може да потраје за Спутњик је објаснио доктор Јасмин Нурковић.
„Сигуран сам да су најбољи радиолози гледали МРИ налаз Новаковог колена и да ће се правилна одлука донети у сарадњи са колегама ортопедима и физијатрима. Повреде менискуса се могу лечити и без операције, али морам напоменути да се код врхунских спортиста чешће лече оперативно, при чему се ради минимално инвазивна интервенција, артроскопија, која може користити истовремено и за бољи увид у саму повреду и за решавање проблема. Постоји неколико различитих типова повреде менискуса, као и различите врсте операција. Код Новака ће се сигурно покушати оно што је најбоље, али и најбрже, а то понекад не иде једно са другим. Колико ће наш тенисер имати стрпљења и да ли превагнути распоред такмичења или здравље, видећемо. Ја сам увек за то да се спортске повреде лече правилно, а не брзо. Ово ће сигурно бити пауза од најкраће месец дана, а вероватније неколико месеци, али је врло незахвално прогнозирати, јер је у овој ситуацији пацијент у сваком смислу, па и медицинском, феномен“, истакао је врхунски стручњак у области радиологије и физијатрије.
Објаснио је др Нурковић и колико године имају утицај.
„Свакако да су овакве повреде чешће код старијих због промене у структури ткива. Треба имати у виду да је Новак на заласку каријере, те да га тек очекује уобичајени живот након врхунског спорта, који има своје изазове у смислу дегенеративних стања која су чешћа и раније се јављају код таквих спортиста“, истакао је др Нурковић.
Упркос повреди Новак је наставио да игра против Серундола и изводио је неке маестралне потезе који су посебно невероватни када се узме у бозир да је у тим тренуцима био повређен.

„Пратим све мечеве и за дивљење је оно што ради на терену. Такви професионалци имају висок праг бола и током мечева хормонски и емотивно нађачавају болне сензације, али је свакако ово повреда преко које не треба прелазити тако лако“, рекао је стручњак.

С обзиром да још увек нема званичне информације о томе да ли је операција обављена или не, доктор нам је говорио о томе колико опоравак може да буде ефикасан и без ње.
„Свима нам је делимично познат Новаков стил живота и ставови у вези операција. Мора се знати да је ово механички проблем, те да није у питању нешто што се променом понашавања, мотивацијом или храном може променити. Постоје и алтернативни начини лечења, којима је Новак склон, те верујем да његов лекарски тим свакако размишља о томе. Жеља свих, па и моја, је да Новак прође без операције, али то заиста зависи сада само од групе озбиљних и стручних лекара, људи од науке, који се тиме баве“, истакао је др Нурковић.
Није сигуран врхунски стручњак шта можемо очекивати од најбољег тенисера на Олимпијким играма уколико на њима буде играо.
„Нисам оптимиста, нажалост. Уколико емоције превладају, те Новак ипак заигра, постоје ризици, не само за остатак професионалне каријере, већ и за нарушавање квалитета живота након спорта“, рекао је доктор Јасмин Нурковић.
Кошаркаши Партизана - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
СПОРТ
Партизан осетио проклетство броја 13
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала