- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски тенк Т-80 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Медији: Украјина већ користила америчко оружје за нападе на Русију

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 833. дан. Руске снаге доминирају на фронту, а најжешће битке се воде у Харковској и Херсонској области. Украјинска војска наставља са покушајима да беспилотним летелицама изврши терористичке нападе на територији Русије. Кијев у војску враћа дезертере услед великих губитака и мањка војника.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:39 05.06.2024
Париз је тражио седницу Савета безбедности УН о Украјини у петак, саопштио је извор у Савету безбедности.
„Француска је тражила седницу СБ УН о Украјини у петак у вези са недавним догађајима у Харкову“, рекао је извор за Спутњик.
Према његовим речима, седница је иницирана како би се размотрила хуманитарна питања.
21:27 05.06.2024
Заменик портпарола Пентагона Сабрина Синг изјавила је да не може да потврди медијско саопштење да је Украјина већ користила америчко оружје за нападе на Русију.
„Видела сам саопштења везана за то, али не могу да их потврдим“, рекла је она током брифинга, додајући да се за даље коментаре треба обратити украјинској страни.
21:20 05.06.2024
Украјина је протеклих дана користила америчко оружје за нападе унутар руских граница, преноси АП, позивајући се на једног западног званичника који је желео да остане анониман.
Агенција није прецизирала где је извршен поменути напад и о каквом је тачно оружју реч.
Прошле недеље је америчка администрација дозволила Украјини да користи оружје које јој је испоручено против циљева на руским територијама у близини Харковске области, али је оставила на снази забрану прекограничних напада коришћењем оперативно-тактичких ракета „атакамс“ и другог ватреног оружја великог домета.
16:15 05.06.2024
Снажна експлозија у Одеској области
16:14 05.06.2024
Неименовани представник Пентагона у коментару Спутњику одбио је да потврди писања медија да је украјинска војска већ искористила америчку „дозволу“ за нападе на Руску Федерацију, објашњавајући то чињеницом да тај указ тек треба да ступи на снагу.
Раније је Њујорк тајмс, позивајући се на украјинске званичнике, јавио да су украјинске оружане снаге, неколико дана након добијања „дозволе“ Сједињених Америчких Држава извеле напад дубоко на територију Руске Федерације - у Белгородску област, користећи системе Хајмарс.
15:59 05.06.2024
Ситуација на фронту остаје тешка за Кијев, изјавио је главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски.
„Ситуација је и даље тешка због високог интензитета непријатељстава“, написао је на свом Телеграм каналу.
Украјински генерал је указао на потешкоће у подручју Купјанска, где руска војска из два правца пробија одбрану Оружаних снага Украјине. Сирски такође тврди да Оружане снаге Русије настављају да напредују на Кураховском, Покровском (Покровск је украјински назив града Красноармејска) и на Харковском правцу.
12:26 05.06.2024
Украјински енергетски систем изгубио је више од пола производних капацитета, пише „Фајненшел тајмс“.
„Русија је избацила из строја више од половине производних капацитета Украјине. Под налетом напада, снага електрана у земљи пала је испод двадесет гигавата", наводи се у чланку уз подсећање да је пр епочетка операције Кијев располагао капацитетима од 55 гигавата.
Како је за британски лист изјавио један украјински званичник, само 1. јуна земља је изгубила 1,2 гигавата капацитета за производњу струје.
Морамо да се спремамо за живот у хладноћи и мраку, рекао је тај званичник.
12:26 05.06.2024
У последња 24 сата украјинске снаге су изгубиле до 1.590 војника, произлази из извештаја Министарства одбране Русије.Како се наводи, јединице групе „Север“ су у Харковској области побољшале своје положаје, а слична ситуација је и на другим правцима.Руска војска је уништила складишта оружја и технике украјинске групе „Хортица“ и припадника „Легије странаца“.
ПВО средства су током претходног дана оборила 55 украјинских дронова, 10 пројектила „хајмарс“ и „ољха“, 2 авионске бомбе „хамер“, 2 ракете система „патриот“.
Оружане снаге Русије уништиле су складиште беспилотних чамаца украјинске војске.
08:55 05.06.2024
У украјинском гранатирању села Новозлатопољ у Запорошкој области настрадало је петогодишње дете. Како је на Телеграму написао губернатор области Евгеније Балицки, дете преминуло током реанимације.
08:41 05.06.2024
Сједињене Америчке Државе спремне су да дају Украјини кредит у висини од 50 милијарди долара на рачун добити од замрзнуте руске имовине, уколико Европска унија продужи антируске санкције на неодређено време, објавио је „Фајненшел тајмс“, позивајући се на документ о дискусији Европске уније.
Према документу, детаљи кредита, укључујући рок отплате, камату и сл. тек треба да буду утврђени.Документ који садржи предлог Вашингтона биће разматран данас на виртуелном састанку министара финансија ЕУ.
08:15 05.06.2024
Услед минирања украјинских граничара обала реке Тисе појавили су се први случајеви настрадалих украјинских грађана који су покушали да је илегално препливају и напусте земљу како би избегли тоталну мобилизацију, саопштио је извор Спутњика, упознат са ситуацијом.
Раније је западна регионална управа Пограничне службе Украјине саопштила да је најмање 45 украјинских грађана погинуло док су покушавали да напусте земљу преко планина и реке на државној граници.
07:55 05.06.2024
Војни обвезници у Украјини после ступања на снагу пооштреног закона о мобилизацији плаћају и по 20.000 долара како би напустили земљу, рекао је начелник Одсека стратешких истраживања при украјинској полицији Андреј Рубељ.
07:50 05.06.2024
Група „Центар“ уништила 340 циљева украјинске војске, између осталог командни пункт, а ликвидирано је до 585 украјинских војника, три борбена возила пешадије, укључујући амерички „бредли“, рекао је за Спутњик начелник прес центра групе Александар Савчук.
07:42 05.06.2024
Зграда америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Специјална операција у Украјини
Вашингтон: Услов за мир у Украјини – још веће испоруке оружја Кијеву
07:38 05.06.2024
Амерички обавештајни дрон RQ-4B Global Hawk који је још јуче примећен код обала Крима наставио је и данас да кружи изнад неутралних вода Црног мора на висини од 16,7 километара, произлази из података сајта „Флајтрадар“.
Дрон је полетео са аеродрома на Сицилији, а потом је прелетео преко територије Грчке и Бугарске ка Црном мору и Криму.
Летелица је неколико пута нестајала са радара и поново се појављивала а све то је пратило преко 5.000 људи.
07:27 05.06.2024
Украјинска војска пребацила је у Харковску област 12 америчких вишецевних бацача ракета М270 MLRS, муницију за њих, као и особље задужено за одржавање који не говори на украјинском, рекао је за Спутњик потпуковник ЛНР у оставци Андреј Марочко.
07:25 05.06.2024
ПВО је изнад Белгородске, Курске и Вороњешке области оборила пет украјинских дронова, саопштило је руско Министарство одбране.
07:23 05.06.2024
Државни истражни биро Украјине дозволило је украјинској војсци да, због великих губитака и недовољног броја мобилисаних, за своје потребе ангажује дезертере.
То је директор бироа Алексеј Сухачов у писму обавестио главнокомандујућег украјинске војске Александра Сирског у писму у које је Спутњик имао увид.
07:20 05.06.2024
Код Артјомовска је пронађено скровиште са оружјем које су припадници украјинских нацистичких батаљона направили још 2014. године.
„Пронађено је 20 пушака АКС-74У, 184 пиштоља ПМ, муниција – 18.656 комада“, наводи се у саопштењу управе ФСБ за ДНР.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала