- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Вашингтон: Услов за мир у Украјини – још веће испоруке оружја Кијеву

© AP Photo / Jose Luis MaganaЗграда америчког Конгреса
Зграда америчког Конгреса - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе сматрају да Запад ради постизања мира у целом свету треба да шаље још више оружја Украјини и да издржи дуже од Русије, изјавио је саветник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан.
„Морамо да пошаљемо јасну поруку руском председнику Владимиру Путину да не може да издржи дуже од нас, да нас подели. Добро смо се придржавали тих порука. У наредним недељама имаћемо добру могућност да на крај ставимо не само тачку, већ узвичник“, рекао је Саливан током брифинга на путу у Француску.
Тим речима је он одговорио на питање шта је потребно да би се постигао мир током предстојећег „мировног самита“ у Швајцарској, састанка Г7 и самита НАТО у Вашингтону.
Саливан је нагласио и да Сједињене Америчке Државе неће слати у Украјину војнике, саветнике или инструкторе ради обучавања украјинских војника.
Истовремено, он је изразио увереност да америчко оружје које Кијев добија мења ситуацију, која је била негативна по Украјину. Према његовим речима, Украјина се нашла у великој невољи због кашњења помоћи из САД.
„Сада се Украјинци извлаче из те невоље, а Вашингтон се нада да Оружане снаге Украјине на крају не само да могу да се одбране, већ и да пређу у офанзиву“, закључио је Саливан.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“.
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Председник САД Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
РУСИЈА
Амерички медији: Укидање забране Кијеву за нападе на Русију – неизбежно
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала