- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

НАТО: Не планирамо да распоређујемо војнике у Украјини, Русија није директна војна претња

© AP Photo / Efrem LukatskyГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
НАТО не планира да распоређује своје војнике на украјинској територији, иако чланице Алијансе имају право да Кијеву пружају свестрану подршку, изјавио је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.
„Украјина у складу са међународним правом има право на самоодбрану. Ми имамо право да подржавамо Кијев. Савезници помажу Украјини на разне начине. НАТО нема планове да распоређује своје снаге у Украјини“, истакао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Финској.
Према његовим речима, НАТО ради на томе да обезбеди стабилну, дугорочну подршку Украјини, као и неопходно дугорочно финансирање.
Генерални секретар је такође подвукао да је НАТО током своје 75. годишње историје успевао да спречи оружани сукоб са Москвом и моћи ће то да чини и у будућности.
Он је такође оценио да Алијанса, као ни раније, не види да Русија представља директну војну претњу чланицама блока.
Столтенберг је нагласио да је Русија сада „превише заузета украјинским сукобом“, где су усмерене снаге, укључујући и са граница са земљама НАТО на северу.
„Након окончања борбених дејстава, Русија може да обнови своје снаге, али то не значи да примећујемо директну претњу по државе-чланице“, закључио је он.
Председник Финске Александар Стуб такође је иступио против претерано оштре реторике која се тиче вероватноће оружаног сукоба НАТО и Русије и потврдио да његова земља не намерава да шаље војнике у Украјину.
Претходно, француски премијер Габријел Атал у интервјуу ТВ „Франс 2“ поручио је да Француска не намерава да шаље своје војнике у Украјину.
Он је додао да таквих планова нема и да је о тој теми много дискутовано.
Претходно, руски председник Владимир Путин упозорио је током разговора са представницима страних медија на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу да Москва може асиметрично да одговори на испоруке оружја дугог домета Украјини.Он је оценио да Русија може да испоручује своје далекометно оружје регионима света из којих ће бити деликатних напада на земље које снабдевају оружјем Украјину.
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РУСИЈА
Медведев: Земље које сматрају САД за непријатеља, наши су пријатељи
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала