- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Вишецевни бацач ракета „град“ БМ-21 Западне групе снага руске војске дејствује у правцу Купјанска у ЛНР - Sputnik Србија

УЖИВО Украјински генерал најавио смањење јединица; Оборен дрон изнад Белгородске области

Пратите нас
Специјална операција руске војске у Украјини, 834. дан. Настављају се борбе у Харковској области, око Часовог Јара у ДНР и на другим деловима фронта. Навршило се годину дана откако је украјинска војска гађала Каховску хидроелектрану услед чега је унишетн њен горњи део. То је изазвало драматичне поплаве, људске жртве и материјалну штету.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:54 06.06.2024
Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Специјална операција у Украјини
Макрон: Кијеву одобрени напади на Русију француским оружјем, Украјини стижу и „миражи“
18:30 06.06.2024
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски најавио је смањење јединица Генералштаба.
„Наш главни задатак је да систем командовања трупа учинимо ефикаснијим и елиминишемо дуплирање функција. То се ради у оквиру имплементације стратегије развоја видова и појединих родова Оружаних снага Украјине до 2035. године. По први пут планирамо деценију унапред“, рекао је Сирски.
18:28 06.06.2024
Око 18.00 часова по московском времену уништен је украјински дрон изнад територије Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
13:04 06.06.2024
Украјини је потребно да буде мобилисано 100-110 хиљада људи ове године, рекао је посланик парламента Руслан Горбенко.
12:33 06.06.2024
Најважније из новог брифинга руског Министарства одбране:
Руска војска уништила је складиште беспилотних чамаца, као и место припреме и лансирања беспилотних летелица авионског типа Оружаних снага Украјине;
Руске снаге уништиле су привремене пунктове страних плаћеника у Украјини;
Јединице Јужне групе снага током претходног дана побољшале су положај дуж линије фронта, украјинска војска је изгубила готово 640 војника;
Група снага „Запад“ током претходног дана заузела је повољније линије, одбила 2 контранапада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио готово 155 војника;
Група „Север“ побољшала је положај дуж линије фронта, украјинска војска је у зони њене одговорности изгубила готово 140 војника;
Јединице Централне групе снага побољшале су тактички положај и уништиле формације пет украјинских бригада;
Јединице Јужне групе снага руске војске уништиле су два теренска складишта муниције украјинских снага;
Група снага „Центар“ одбила је шест контранапада јуришних група Оружаних снага Украјине;
Украјинска војска изгубила је готово 345 војника у зони одговорности Централне групе снага руске војске;
Група „Дњепар“ извела је напад на снаге украјинске војске код једног насеља у Запорожју и три насеља у Херсонској области;
Група снага „Исток“ заузела је погодније линије и уништила четири украјинске бригаде;
Снаге ПВО Русије су током претходног дана обориле 48 украјинских дронова, ракету „нептун“, 7 пројектила „хајмарс“ и „ољха“.
12:18 06.06.2024
Председник САД Џозеф Бајден намерава да по угледу на свог претходника Роналда Регана одржи говор у Нормандији који би требало да привуче америчке бираче. Говор ће бити о Украјини, пише "Политико".
Подсетимо, Реган је 1984. године одржао говор који је имао одзив међу бирачима и подстакао их да подрже његову спољну политику, што је потом искоришћено када је кандидован на скупу републиканаца и помогао му да буде реизабран.
Многи сматрају тај говор за најбољи који је икада неки амерички председник одржао у инистранству.
Бајденов говор биће усмерен на то да се објасни значај даље помоћи Украјини исто као што су Реганове речи показале одлучност САД по питању конфронтације са СССР.
Бајденова администрација види очигледан политички потенцијал у предтојећем говору председника у Нормандији и сматра да ће он представљати инспиративну заштиту демократије и НАТО.
У Нормандији се обележава 80. годишњица искрцавања савезника у Другом светском рату.
12:15 06.06.2024
Украјинска војска је претходног дана напала Белгородску област са минимум 50 дронова, повређених није било, рекао је губернатор области Вјачеслав Гладков.
12:09 06.06.2024
Лидер ДНР Денис Пушилин рекао је да руска војска наставља са успесима на авдејевском правцу и у очеретинском правцу, такође, наставља се ослобађање Часовог Јара.
10:51 06.06.2024
Министар одбране и изабрани председник Индонезије Прабово Субианто изјавио је да ће његова земља наставити да убеђује Владимира Зеленског да се определи за мировне преговоре како би се решио сукоб у Украјини.
Субианто је известио актуелног председника Џокоа Видода о сусрети са Зеленским на форуму „Шангри-Ла“ у Сингапуру, истакавши да је покушао да убеди Зеленског, нудећи да се Индонезија ангажује, да се што пре обустави ватра.
Зеленски није прихватио иницијативу, али је Субинато рекао да ће се напори у том правцу наставити.
10:45 06.06.2024
Владимир Зеленски је незадовољан због тога што Кина доживљава Украјину искључиво као инструмент у рукама САД, пише "Њу стејтсмен" позивајући се на изворе.
Како се наводи, Зеленски је намеравао да током регионалног форума "Шангри-Ла" у Сингапуру разговара и са кинеском делегацијом, али до сусрета није дошло.
"Зеленски није могао да сакрије бес због тога што кина доживљава Украјину само као инструмент Вашингтона", наводи се у чланку.
10:16 06.06.2024
Француска не намерава да шаље своје војнике у Украјину, изјавио је премијер земље Габријел Атал у интервјуу ТВ „Франс 2“.
Он је додао да таквих планова нема и да је о тој теми много дискутовано.
10:09 06.06.2024
САД би могле да донесу одлуку да Владимира Зеленског замене бившим главнокомандујућим украјинске војске Валеријем Залужним или бившим председником раде Дмитријем Разумковом, у зависности од тога како даље буде ишао сукоб с Русијом - у правцу ескалације или преговора, рекао је за Спутњик бивши посланик Владимир Олејник.
10:05 06.06.2024
Руске снаге извеле су снажан напад на област одакле украјинска војска гађа Енергодар где се налази Запорошка нуклеарка, рекао је координатор николајевских илегалаца Сергеј Лебедев.
09:35 06.06.2024
Руске снаге извеле су напад на положаје украјинске војске у Никопољу у Дњепропетровској области, три особе су погинуле а пет је рањено, рекао је координатор николајевских илегалаца Сергеј Лебедев.
09:31 06.06.2024
Украјина је увек могла да изводи нападе на Русију, то није у супротности са међународним правом, рекао је посланик Бундестага Норберт Ретген за ТВ „Феникс“.
„Одувек је било јасно да је, према међународном праву, Украјини дозвољено да се брани од руских напада ударима по руској територији. То је увек било јасно“, рекао је он.
По његовом мишљењу, Запад није раније давао дозволу украјинској војсци да изводи нападе по руској територији да би истакли његов одбрамбен карактер.
Међутим, ситуација на фронту се променила и зато су западне земље морале такође да мењају своју тактику, додао је Ретген.
08:57 06.06.2024
Руске снаге извеле су напад на Херсон који је под контролом Украјине. Дошло је од јаке експлозије муниције.
Администрација коју је поставио Кијев евакуише се из града, спаљује документа, рекао је за Спутњик коодинатор николајевских илегалаца Сергеј Лебедев.
08:54 06.06.2024
Украјинска војска је уз помоћ дрона-камиказе напала рафинерију у Староосколском округу Белгородске области. Избио је пожар, нема повређених, рекао је губернатор Вјачеслав Гладков.
07:56 06.06.2024
„Украјинци су нас преварили, рекли су да ћемо обезбеђивати зграду, али се испоставило да су нас послали право на линију фронта, изјавио је Колумбијац који се борио на страни украјинске војске, а кога су заробиле руске снаге, саопштило је Министарство одбране Русије.
Заробљени Колумбијац борио се у региону Красногоровке.
Анхел Карденас Монтила стигао је у Украјину након објаве на друштвеној мрежи „Тик ток“, где су позивани плаћеници да се боре у рату против Русије.
Бивши колумбијски полицајац, који није имао борбеног искуства, у Украјини је добио само убрзану „уобичајену обуку на полигону“, током које су њему и његовој деветорици земљака показали „како изгледа гађање на полигону, како се бацају гранате и нешто елементарно налик на офанзиву“.
Колумбијац, који има четворо деце, предао се руским војницима када су већ готово сви његови земљаци погинули.
Присетио се и да му Оружане снаге Украјине чак нису исплатиле ни прву обећану плату. Он је истакао да се упркос језичкој баријери, у руском заробљеништву према њему односе веома добро, стално му нуде храну и воду.
07:31 06.06.2024
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РУСИЈА
Москва тражи седницу СБ УН након дозволе Запада украјинској војсци да гађа територију Русије
07:26 06.06.2024
Руска ПВО је током ноћи оботила 13 украјинских дронова изнад Крима, шест изнад Белгородске области, као и противбродску ракету "нептун" изнад Ростовске области, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала