- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Већина великих руских компанија сарађује са партнерима у БРИКС, честа примена националних валута

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаСамит БРИКС-а
Самит БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
Пратите нас
Већина великих руских компанија има партнере у земљама БРИКС-а, произлази из резултата истраживања о интеракцији руског бизниса са чланицама БРИКС-а, који су представљени на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу.
Према подацима, већина руских компанија (61 одсто) има партнере у земљама БРИКС-а. Истовремено, међу великим компанијама са више од три хиљаде запослених, таква је апсолутна већина.
Свака друга компанија (52 одсто) је саопштила да извози производе у државе БРИКС-а, а исто толико отприлике (57 одсто) је нагласило да и увози из наведених земаља. Увозом робе из чланица БРИКС-а највише се баве велике компаније, њих 70 одсто.

Поред тога, партнери руског бизниса у земљама БРИКС-а су, пре свега, индустријске и аутомобилске компаније (63 одсто), представници пољопривредног бизниса, произвођачи робе широке потрошње и медицинско-биолошке сфере (53 одсто).

Такође, постоје партнери из технолошког (26 одсто), транспортног сектора (16 одсто), као и сфере медија и комуникација (11 одсто).
Руске компаније послују са партнерима из БРИКС-а у највећој мери у валути чланице организације са ком сарађују (63 одсто). Могућност обрачуна у доларима и еврима највише користе велике компаније 50 и 63 одсто. Компаније са мање од 3.000 запослених чешће користе у операцијама валуту чланице БРИКС са којом сарађују (91 одсто).
Истраживање међу представницима бизниса о њиховој сарадњи са земљама БРИКС и БРИКС плус спровео је консултативни одбор за стране инвестиције у Русији, заједно са Групом компанија Б1 и општеруска јавна организација „Пословна Русија“.
Саговорници су били како руске компаније, тако и они који се баве развојем бизниса уз учешће страног капитала. Трећину учесника истраживања чине велике организације са бројем запослених већим од 3.000.
Подсетимо, Русија је од 1. јануара председавајућа БРИКС. Председавање је почело прикључивањем нових чланица, поред Русије, Бразика, Индије, Кине и Јужне Африке у БРИКС су сада и Египат, Индија, Иран, УАЕ у Саудијска Арабија.
Главна девиза руског председавања је јачање мултилатералности у циљу праведног глобалног развоја и безбедности.
Русија ће у оквиру свог председавања више од 200 политичких, економских и јавних догађаја.
Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се од 5-8. јуна.
Генерални директор Новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов  - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РУСИЈА
Директор „Русија севодња“: БРИКС нуди земљама да буду то што јесу, никога ни на шта не приморава
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала