Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Стевандић: Свесрпским сабором исписују се странице историје српског народа

© Tanjug / NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PERA VUČKOVIĆСусрет делегација Српске и Србије на Рачи
Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић навео је данас, говорећи о предстојећем Свесрпском сабору у Београду, да се њиме исписују странице историје српског народа на један предиван начин.
Он је истакао и да га административне линије између Србије и Републике Српске више не забрињавају.
"Срели смо се на мосту код Сремске Раче који спаја обале и народ, јер граница више не постоји зато што су оне административне, а ми смо један народ", нагласио је за ТВ Пинк, подсетивши на то да су раније данас управо на мосту код Сремске Раче, премијер Милош Вучевић и председник Скупштине Ана Брнабић, поред њега, дочекали и председника Владе РС Радована Вишковића и српског члана Председништва БиХ Жељку Цвијановић.
Стевандић је додао да све ово заправо представља формализацију српског јединства, а најавио је и велики број споразума.
"Поносни смо на парламентарни форум који ће бити два пута годишње, јер то је надградња наших односа и срећан сам што то пролази у миру, упркос рату који се одвија у свету, а ми пропагирамо мир и сарадњу, што је најбољи начин да се пише историја која је на Балкану неретко писана на много ружнији начин", нагласио је он.
Стевандић је напоменуо и да ово није јединство које ће трајати само један дан, већ да постоји мноштво испланираних пројеката за будућност.
"Овакво потписивање споразума не долази када је држава слаба и ово је доказ колико је Србија ојачала, а морам да истакнем да не постоји град у Републици Српској који има вртић, школу или било шта што није помогла Србија", поручио је Стевандић.
Према његовим речима, Србија је постала лидер у многим сферама.
"Поред Путина и председника Кине, сада имамо и Александра Вучића који се супротставио и једној Немачкој", навео је председник Народне скупштине Републике Српске.
Напоменуо је да је историјски чин и то што су сви посланици из скупштине Републике Српске позвани у Народну скупштину Србије.
Најавио је и да ће сутра из Републике Српске на Свесрпски сабор у Београду доћи најмање 8.000 људи, али је нагласио и да су неке институције већ данас почеле да склапају заједничке пројекте који ће бити потпуно исти и у Бањалуци и у Београду.
"Велики посао смо покренули и можемо на то да будемо поносни", поручио је Стевандић.
Подсетио је и на време када је 15. септембар уведен као Дан српског јединства, заставе и слободе и на то да се и у Републици Српској и у Србији заједнички обележава.
"Поред тога, пре 2012. године веома стидљиво смо се сећали својих својих жртава, али смо онда почели да заједно обележавамо и ’Олују’ и друге погроме и то је заста још једна важна етапа коју је отворио Александар Вучић", подсетио је Стевандић.
Председник Народне скупштине Републике Српске наговестио је да ће све то бити валоризовано кроз једну декларацију и да је то процес који ће сваке године доносити своје закључке и ретроспективно и у будућности.
Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи  - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
СРБИЈА
Сусрет делегација Српске и Србије на Рачи, бројни састанци уочи Свесрпског сабора у Београду /фото/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала