Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије
Ватромет - Sputnik Србија

Србија и Српска: Великим ватрометом и бакљадом у бојама тробојке завршен Свесрпски сабор

Пратите нас
У Београду је одржана централна манифестација првог Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска". Претходно су владе Србије и Републике Српске усвојиле су нацрт Декларације о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа.
Сабор је почео у Храму Светог Саве одржавањем молебана за Републику Србију и Републику Српску и беседом патријарха српског Порфирија.
Након молебана је уследио састанак председника Србије Александра Вучића и председника Републике Српске Милорада Додика, као и српског члана Председништва БиХ, председника народних скупштина Србије и Републике Српске и председника влада Србије и Републике Српске са српским патријархом Порфиријем. Потом је одржана заједничка седница влада Србије и Републике Српске у присуству председника Србије и председника Републике Српске који су се обратили јавности.
Владе Републике Србије и Републике Српске једногласно су усвојиле Декларацију о заштити националних интереса.
Усвојена је и одлука о хитној припреми конкурса за идејно решења изградње меморијалних центара за обележавање места страдања у Доњој Градини и у Београду.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:57 08.06.2024
Девојка са лепезом у бојама српске заставе - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Један народ, један сабор – Србија и Српска /фото/
21:51 08.06.2024
21:30 08.06.2024
Великим ватрометом из Парка Републике Српске на левој обали Саве вечерас је завршен Први свесрпски сабор - "Један народ, један сабор - Србија и Српска"
Ватромет - Sputnik Србија
21:19 08.06.2024
Бакље обасјале су Савски мост поводом Свесрпског сабора
У близини моста, на кули Београд, исписано је "Живела Србија, живела Српска", као и "Један народ, један сабор" уз осветљење у бојама српске тробојке.
Бакљада поводом Свесрпског сабора - Sputnik Србија
19:53 08.06.2024
Шапић: Свесрпски сабор је историјски дан за српски народ
Одржавање Првог Свесрпског сабора је велики дан за српски народ и симболички важан дан, рекао је данас председник Привременог органа Београда Александар Шапић који је заједно са градоначелником Бањалуке Драшком Станивуковићем обишао манифестацију "Београдски дани породице".
Он је рекао да Срби морају да се чувају где год живели јер, како каже, кад год смо се држали једни уз друге, тада се у историји није појавио онај ко би изашао на крај са нама.
"Београд, као старији брат, жели да помогне Бањалуци где год може, да искуство у пројектима које спроводимо пренесемо и у Бањалуку," рекао је Шапић и додао да ће и политичари у будуће морати да негују интересе српског народа.
Он је поручио да Свесрпски сабор отвара потпуно ново поглавље српског народа и додао да је то од велике важности да Београд има, како је рекао, српског градоначелника, јер тада ће свима бити добро, и мањинским народима и Србима.
"Данас се десио историјски дан и тек ћемо видети шта ће из њега произаћи и које околности ће створити за наш народ у будућности. Овим сабором
шаљемо поруку да нико више неће играти на српску неслогу, да ћемо повести више рачуна о дијаспори. Нема мира без договора са нама, нема мира без српског народа, нема стабилног региона без нас", нагласио је Шапић.
Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић истакао је да, када се оба града развијају, онда српски народ иде према напред као и Србија и Република Српска.
Он је напоменуо да њих двојица представљају два престижна српска града, те да су се договорили да сваки велики пројекат у оба града обележимо тако што ћемо један другог посетити.
"Наша дужност је да сарађујемо, а она произилази из велике љубави према нашим земљама и нашим градовима. Састали смо се на важан историјски датум, на први Свесрпски сабор, донели смо заједничку декларацију, да чувамо химну, грб, земљу, ћирилицу, српски језик, сваки педаљ наше земље је драгоцен", рекао је Станивуковић.
Напоменуо је да су три "свете српске речи" - уједињење, слобода/независност и мир.
18:50 08.06.2024
Постоји могућност да је пронађен заручни прстен кнегиње Милице
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас приликом обиласка Народног музеја Србије да ће држава покушати да откупи сва наша уметничка дела која се налазе на аукцијама као и да постоји могућност да је пронађен заручни прстен књегиње Милице. "Ми се трудимо да вратимо све у земљу што се налази на аукцијама. Покушаћемо да као држава то купимо и да вратимо у земљу и предамо Народном музеју. И још неколико књига, али ово је најважније", рекао је Вучић.
Он је истакао и да је Народни музеј као институција национално благо, али да није посећена у оној мери у којој заслужује и позвао све људе из целе Србије и Републике Српске, Црне Горе и других крајева да га посете. "Позвао бих све људе да дођу у Народни музеј. Позивам људе из Београда, целе Србије, Републике Српске, Црне Горе и да дођу и виде. Невероватне ствари имамо", поручио је Вучић приликом обиласка.
Вучић је у друштву председника Републике Српске Милорада Додика обишао поставке у музеју и најпознатија дела наших сликара.
18:48 08.06.2024
Вучић и Додик посетили Народни музеј
Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик обишли су Народни музеј у Београду, у оквиру Свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска". Са њима су били и министри културе Србије и Српске Никола Селаковић и Жељка Стојичић.
Вучић и Додик у Народном музеју - Sputnik Србија
18:20 08.06.2024
Ускоро почиње изградња Меморијалног центра жртвама усташких злочина
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас донета формална одлука о почетку изградње Меморијалног центра посвећеног жртвама усташких злочина у Јасеновцу и другим логорима, а који ће бити подигнути у Доњој градини у Републици Српској и у Београду.
Он је приликом централне манифестације рекао да је он крив што се то није раније реализовало, али да ће сада ти радови ићи брзо, најбрже и најбоље.
18:10 08.06.2024
17:54 08.06.2024
Вучић: Сачуваћемо мир, сачуваћемо српско име, сачуваћемо Српску и Србију
Председник Србије Александар Вучић поручио је централној манифестацији да је економија угаони камен националне безбедности и да ће се очувати јединство, мир, српско име и презиме и да ће се сачувати Република Српска и Србија.
Вучић је рекао и да данас (на заједничкој седници влада Србије и РС) нису говорили представници српског народа са КиМ.
"А што да говоре кад они имају свог председника који представља Косово и Метохију као део Србије? Није то нека друга територија, не знам где. То је део Србије и биће део Србије увек. И никада не могу да нам га одузму, једино да нађу неке међу нама који ће то да прихвате", рекао је Вучић.
Он је додао да 35 година покушавају да сруше српски народ и шта год да се деси увек је, каже, српски народ крив.
Вучић је навео да Србија мора да сарађује и са западом и са истоком, додајући да мора да буде и мудра и паметна и да се бави економијом.
"Економија је угаони камен наше националне безбедности. Све што имамо данас имамо захваљујући доброј економији у последњих десет година", истакао је Вучић.
Вучић је захвалио председнику РС Милораду Додику што каже да никада Србија није више помагала Републици Српској него што је то данас случај, истичући да је поносан на то и да ће се наставити и никада неће престати.
"Али ми смо имали један преломни тренутак. Недавно се догодио. Донели су после свих притисака око Савета Европе и Косова, после свега што су радили против овог народа иако Приштина никакве обавезе није испунила, и истовремено кренули у доношење резолуције о Сребреници", рекао је Вучић.
Наводећи да кажу да не пише нигде да је народ геноцидан већ да је то индивидуална одговорност, Вучић је упитао зашто су је онда доносили ако је одговорност индивидуална.
Вучић је истакао да је на овај свечани дан донео заставу из Уједињених нација да је покаже.
"Сањао сам је данима и ноћима, знао колико вреди, знао да ништа лепше и вредније од ове заставе нема, борио се за њу. Ми ћемо јединство да чувамо, много тога конкретног да урадимо, а да никога ни на који начин не угрозимо. Сачуваћемо мир, сачуваћемо српско име и презиме, сачуваћемо и Републику Српску, сачуваћемо и Србију. Биће много тешких дана, али ћемо успети у свему томе, поручио је Вучић.
17:47 08.06.2024
Данас је постигнут договор о српском јединству, трајаће довека
"Данас је постигнут договор о српском јединству које неће трајати дан, два или три месеца већ довека, и нико неће моћи да уништи српско јединство и прави кораке уназад", поручио је на Сабору председник Србије Александар Вучић.
Александар Вучић на Свесрпском сабору - Sputnik Србија
17:46 08.06.2024
Додик: Србија се под вођством Вучића ослободила страног туторства
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је на централној манифестацији да је једина алтернатива српском народу да своје постојање веже за свој државни и национални интерес, као и да се Србија, под вођством Александра Вучића, ослободила страног туторства.
Додик је рекао да су се Срби у БиХ увек стидели када су их звали босанским Србима.
"Ми никада нисмо били босански Срби. Стидели смо се тога, зато што нас неко тако зове, ми смо Срби и свуда где живимо само смо припадници једног јединственог народа. И кроз борбу свих ових година, деценија, нашао се човек који је стао на чело Српског народа и Српске државе, председник Александар Вучић који је без оклевања у заветном односу према народу стао да води народ у тешким годинама опоравка и стабилизације српске државе", поручио је Додик.
Нагласио је да јача Србија значи и понос сваког Србина где год се налази.
Он је као српску кључну реч навео мир.
"Очувати мир, очувати мир по сваку цену, али једнако тако борбено се односити према нашим циљевима, не дозволити да нам други то намећу. Данас је Србија под вођством Вучића ослободила страног туторства и амбасада које су управљале политичким животом Србије. Данас Србија може слободно да каже што хоће, данас Србија је уважена и данас Србија може да каже јасно да се налази и да подржава Србе где год они били", поручио је Додик.
Оценио је да је данашњи дан важан не само за ову генерацију, већ и за многе генерације које долазе.
Милорад Додик на Свесрпском сабору - Sputnik Србија
17:36 08.06.2024
17:35 08.06.2024
У програму Свесрпског сабора 2.500 фолклораша одиграло Моравац у центру Београда
У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно", данас је 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске у центру Београду одиграло српско коло Моравац. Никада пре тај број фолклораша у Србији није играо коло.
На овај начин фолклораши су чували заједничку културну баштину Србије и Републике Српске. Раније данас сплетом игара српског фолклора, у оквиру сабора представило се 30 културно-уметничких друштава из Републике Србије на платоу на Калемегдану. Наступили су КУД "Градимир" из Београда, ФА "Севдах" из Врања, ФА Лазарица из Крушевца, КУД Батајница и други.
На другом крају центра Београда данас у подне сплетом игара српског фолклора, у оквиру сабора представило се 20 културно-уметничких друштава из Републике Српске испред Скупштине града Београда.
Најмлађи заиграли Моравац на Свесрпском сабору - Sputnik Србија
17:27 08.06.2024
17:27 08.06.2024
17:15 08.06.2024
На Тргу, којим се вијоре српске заставе, наступиће фолклораши из 20 Културно уметничких друштава Репубике Српске.
Девојка са лепезом у бојама српске заставе - Sputnik Србија
17:14 08.06.2024
Почела централна манифестација Свесрпског сабора на Тргу републике
Централно обележавање манифестације - Првог свесрпског сабора "Један народ, један сабор - Србија и Српска заједно", почело је данас на Тргу републике у присуству председника Србије и Републике Српске Александра Вучића и Милорада Додика. Свечаност којој присуствују и највиши званичници Србије и РС, почела је химном Србије "Боже правде" и Свечаном песмом Републике Српске.
Председници Вучић и Додик обратиће се окупљеним грађанима.
Томислав Николић, Милорад Додик, Александар Вучић и Ана Брнабић на Свесрпском сабору - Sputnik Србија
17:00 08.06.2024
Фолклораши Србије и Републике Српске разменили заставе у центру Београда
У оквиру сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска" данас су се код фонтане испред Културног центра Београда на Тргу републике улици у великом дефилеу сусрела културно-уметничка друштава (КУД) из Републике Српске и Србије.
Фолклораши су разменили заставе у духу сарадње и очувања културног наслеђа једног народа. Код фонтане се састало више од 2.500 фолклораша, окупљених у 20 КУД-ова из Репубике Српске, који су кренули од Скупштине града Београда преко Теразија, са 30 КУД-ова из Србије, који су пошли од платоа на Калемегдану кроз Кнез Михаилову.
Дефиле у Кнез Михаиловој су испратили бројни пролазници који су здушно поклицима и аплаузима бодрили фолклораше. Трг републике у Београду је пун посетилаца који очекују програм Централне манифестације сабора "Један народ, један сабор – Србија и Српска заједно" где ће више од 2.500 фолклораша из Србије и Републике Српске играти српско коло.
Дефиле на Свесрпском сабору - Sputnik Србија
16:36 08.06.2024
Министарства пољопривреде Србије и РС: Меморандум доноси ефикасније аграрно плаћање
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде саопштило је да ће Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања између Србије и Републике Српске, које је потписан данас, у оквиру Првог свесрпског сабора „Један народ, један сабор - Србија и Српска“ на заједничкој седници влада Републике Србије и Републике Српске, омогућити ефикасније аграрно плаћање и излазак на трећа тржишта.
"Наша Министарства су компатибилна и по областима које обухватају - пољопривреда, шумарство и водопривреда. Јуче смо одржали веома конструктиван, пријатељски састанак током којег смо разменили искуства, пре свега, када је у питању функционисање наших институција за аграрна плаћања", наводи се у саопштењу.
Како се наводи, Србија је направила крупан искорак успостављањем система еАграр који омогућава брзо пријављивање за субвенције којима Република Србија подржава своје пољопривредне произвођаче.
"Причали смо о сарадњи у области фитосанитарне инспекције, о сарадњи у области ветеринарства, али и о томе да имамо усклађене и нивелисане цене, генералну компатибилност, и, што је веома важно, да омогућимо заједнички излазак на трећа тржишта са одређеним пољопривредним производима Републике Србије и Републике Српске“, наводи се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала