- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бечки конгрес: Догађај који је одредио балкански вектор руске спољне политике

© Sputnik / RIA NovostiСвети савез три цара - Русије, Аустрије и Прусије - за спас Европе 1815.
Свети савез три цара - Русије, Аустрије и Прусије - за спас Европе 1815. - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
У главном граду Аустрије, Бечу, потписан је 9. јуна 1815. године завршни акт Бечког конгреса. Овај догађај се сматра једним од најзначајнијих у историји дипломатије прве половине 19 века. Четири монархије-победнице над Наполеоном – Русија, Велика Британија, Пруска и Аустрија - цртале су карту Европе и света.

"Русија, као сила која је дала главни допринос победи над Наполеоном, одиграла је запажену улогу у овом догађају. Узалуд су били сви покушаји да се она изолује, лиши плодова ове победе и одгурне од учешћа у кључним међународним одлукама. Она је потврдила свој статус велике европске силе", саопштило је Министарство одбране Русије.

У завршним документима Конгреса преовладала је англо-руска визија послератне обнове Европе, која је постала успех домаће дипломатије.

"Добивши одобрење Конгреса за одређена територијална проширења (део Пољске, Финске и Бесарабије), Русија је ојачала своју геополитичку позицију. На Конгресу је први пут одређен балкански вектор руске спољне политике, који ће касније добити већи значај", додаје се у тексту.

Деветог јуна 1815. године свет је признао: Русија игра водећу улогу у међународној политици.
Нешто касније, 14 септембра 1815. године у Паризу су руски цар Александар I, аустријски цар Франц I и пруски краљ Фридрих Вилхелм III потписали „Акт о Светој Алијанси“. Савез је имао за циљ одржавање међународног поретка успостављеног на Бечком конгресу 1814–1815, неповредивост послератних граница у Европи и борбу свим средствима против револуционарних устанака.
Наполеон пред спаљеном Москвом - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2019
Хибридни рат: И Наполеон је тако ратовао против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала