- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Конференција о Украјини би могла да буде тотални фијаско за Швајцарску

© БелТА / Уђи у базу фотографијаРуско-украјински преговори
Руско-украјински преговори - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Конференција о Украјини у Швајцарској 15. и 16. јуна могла би да доживи фијаско јер је званични Берн одлучио да поступа на руку Владимиру Зеленском на штету сопствене политике, пише швајцарски лист „Томп“.
„Постоји велики ризик да би читава ствар могла да испадне тотални фијаско за Швајцарску која се и превише ставила на страну Зеленског уместо да се руководи сопственом памећу“, наводи се у чланку и додаје да Швајцарска треба да изађе у сусрет свим земљама – и западним и БРИКС, да састави листу око чега се сви слажу и разилазе, што би омогућило да се направи реалистичан пројекат за оба блока.
На жалост, у тренуцима када је швајцарска неутралност доведена у питање како у земљи, тако и ван ње, влада је решила да поступа тако да постоји опасност да јој углед буде још више укаљан.
„Формула мира“ Владимира Зеленског изгледа као захтев за капитулацију упућен Русији, док је на терену Украјина у тешком положају, констатује швајцарски лист.
„Земље глобалног Југа које се у то нису мешале оставиле су да конференција буде у приличној бесплодној западној атмосфери. Јер за мир је потребно двоје, осим ако једна од страна није имала предност на бојном пољу и само формулише услове капитулације“, закључује се у чланку.

Мировна конференција у Швајцарској

Швајцарска ће 15-16. јуна бити домаћин мировне конференције о Украјини, која ће бити одржана у близини града Луцерна. Русија неће бити присутна на догађају. Портпарол амбасаде Русије у Берну Владимир Хохлов раније је рекао за Спутњик да Швајцарска није послала Русији позив за учешће на самиту о Украјини, али да Москва у сваком случају неће учествовати.
Како је саопштило Министарство спољних послова Швајцарске, на мировну конференцију ће бити позвано око 120 земаља на нивоу лидера држава и влада.
Москва је раније више пута истицала да је спремна за преговоре, али да је Кијев увео забрану на њих на законодавном нивоу. Запад стално позива Русију на преговоре за које Москва показује спремност, али истовремено Запад игнорише стална одбијања Кијева да се укључи у дијалог.
Украјина, застава - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
РУСИЈА
Још две земље одустале од учешћа на конференцији о Украјини у Швајцарској
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала