- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Малинари блокирали петљу у Пожеги због почетне откупне цене

© Tanjug / MARKO BRKICПротест малинара
Протест малинара - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Произвођачи малине који су незадовољни почетном ценом откупа договореном са откупљивачима, блокирали су данас петљу на магистралном путу у Пожеги на два сата.
Председник Удружења произвођача малине "Виламет" Милета Пилчевић рекао је за Тањуг да су се одлучили на блокаду саобраћајнице у Ариљу јер су незадовољни почетном откупном ценом од 250 динара.
Тврди да су на састанку, на којем су посредовали представници Министарства пољопривреде и предложили почетну откупну цену од 250 динара и учешће у извозној цени у односу 60 - 40 одсто у корист произвођача малине, учествовали представници удружења која нису репрезентативна.
Он тврди да цену од 250 динара за килограм малине није прихватило ниједно удружење произвођача као и већина хладњачара.
Пилчевић додаје да малинари сада траже састанак са председником Србије Александром Вучићем и премијером Милошем Вучевићем.
„Нас доводе у негативан контекст да смо бунџије. Ми смо удружење примарних производјача и ми нисмо против министра пољопривреде, нити Министарства, нити државе. Ми другу државу немамо. Ми само од ове државе очекујемо помоћ”, рекао је Пилчевић.
Малинари траже да аконтна цена малине буде 350 динара са тенденцијом раста.
Министар пољопривреде Александар Мартиновић рекао је јуче да почетна откупна цена малине износи 250 динара по килограму, а уколико извозна цена премаши тај износ добит ће делити хладњачари и пољопривредници у односу 40 према 60 у корист пољопривредника.
Мартиновић је демантовао спекулације да 31. маја није постигнут договор о почетној цени малине на састанку произвођача, хладњачара и представника Владе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала