- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Пиксијев интервју: О „десеткама мајсторима“, (не)себичним нападачима и 24 године чекања

© Sputnik / Лола ЂорђевићДраган Стојковић Пикси
Драган Стојковић Пикси - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Пратите нас
Селектор Србије Драган Стојковић Пикси дао је интервју који се појавио на званичном сајту Уефе посвећеном Европском првенству пред нама. Дотакао се тренерске каријере, одласка на Европско првенство, али и играчких дана.
Пикси је одговарао на различита питања, а прво се односила на то колико фудбал значи људима у Србији?
„Фудбал је дефинитивно спорт број један у Србији. Србија је земља која воли своје спортисте, што смо много пута до сада доказали када су у питању сви спортови. Али, сви овде воле фудбал, и то је најпопуларнији спорт у земљи“, рекао је Пикси.
О себи као играчу...
„Волео сам фудбал, и још га волим и дан-данас. Шта могу рећи о себи као фудбалеру? Волео сам много да тренирам и био сам вредан играч; успех сам постигао кроз напоран рад, и имао сам професионалан став. Као играч, носио сам дрес са бројем 10. Тада су играчи који су носили дрес са бројем 10 били мајстори фудбала. Чак и данас, дрес са тим бројем има своју важност. Био сам заљубљен у дрес са тим бројем и пружао ми је посебно задовољство да га носим“.
О Европском првенству 2000. године са Југославијом?
„Имали смо квалитетну генерацију играча. Тада смо успели да се квалификујемо за Европско првенство, што је само по себи најважнија ствар. Циљ сваке репрезентације је да учествује на завршном турниру. Очигледно, морали су да чекају мене да поново одведем Србију на Европско првенство после толико година. Шалим се, али чињеница је да сам у то време био капитен репрезентације и вођа тима на терену. Сада, после више од две деценије, имам задатак и привилегију да водим српску репрезентацију на Европско првенство као тренер, и драго ми је због тога. Велико ми је задовољство што сам учествовао на Европском првенству као играч, а сада опет као селектор. То је заиста велики успех“.
О Александру Митровићу и Душану Влаховићу...
„Александар Митровић је много пута показао колико је посвећен српском дресу. Он ту исту посвећеност показује и за клубове за које игра. Он је момак којем можете веровати. То је важан квалитет. То су прилично велике ствари јер нападачи понекад могу бити прилично себични или могу само гледати да буду ти који постижу голове и одлучују утакмицу“.
Душан Влаховић је, по мом мишљењу, један од најталентованијих нападача у Европи. Он је још увек врло млад. Оно што је постигао у последње две или три године, када је направио пробој и потписао за клуб као што је Јувентус, резултат је његове велике посвећености и голова које је постигао. Као особа, он је врло скроман момак, што је веома важно. Свиђа ми се његов карактер и волим колико је посвећен“.
О Европском првенству у Немачкој?
„Сигурно смо постигли нешто велико. Сам пласман на одлазак на Европско првенство је дуго чекан. Било је много пропуштених прилика у прошлости. Али овог пута, циљ који сам поставио као селектор – и који је поставио Фудбалски савез Србије као ауторитет – је испуњен. Било је прилично... не бих рекао драматично, али прилично тешко. Пут до успеха никада није лак. Али, у овом тренутку за српски фудбал, за нашу земљу, нацију и навијаче – и све који воле ову игру – мислим да је само квалификовање био огроман корак напред и успех“, констатовао је Пикси.
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
СПОРТ
Пешић о Јокићу: Наравно да му се „удварам“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала