- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Рад самоходних топова 2С7 „Пион“ у зони специјалне операције - Sputnik Србија

УЖИВО "Ахмат" ослободио село Рижевка у Сумској области

Пратите нас
Експлозије су одјекнуле у Николајеву и Одеској области, док је дрон оборен изнад Бранске области Русије. Шефица Националног савета Украјине за телевизију и радио-дифузију Олга Герасимјук изјавила је да Украјина жели да формира коалицију за извођење информационих напада на Русију.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:09 09.06.2024
Чеченски лидер Рамзан Кадиров написао је на свом Телеграму да је пук „Ахмат-Чеченија“ Министарства одбране Русије ослободио село Рижевка у Сумској области која се граничи са Курском области Русије.
Украјинска војска претрпела је велике губитке.
21:43 09.06.2024
Нови проблем у редовима украјинске војске је крађа горива, пише „Страна“.
„Један од највећих проблема у војсци је крађа горива практично на свим нивоима“, наводи се у чланку.
21:12 09.06.2024
Британски „Скај њуз“ тврди, позивајући се на украјински војни извор, да је украјински авион први пут извео удар унутар руске територије, изван територија нових региона Русији и Крима – у Белгороду.
Како је навела британска телевизија, није јасно која је муниција употребљена и да ли се ради о оружју произведеном на Западу.
16:26 09.06.2024
Припадници руске јединице за радиоелектронско ратовање на систему борисоглебск 2 - Sputnik Србија, 1920, 09.06.2024
Специјална операција у Украјини
Експерт: Руси начинили пробој код Часовог Јара; Уништили Кијеву све Су-24, зато Париз шаље авионе
15:20 09.06.2024
Украјинске снаге гранатирале су место Нова Мајачка у Херсонској области, том приликом један 25-годишњи младић је погинуо а једна жена рањена, саопштио је губернатор области Владимир Салдо.
Место је гађано из вишецевних бацача ракета, а две куће су оштећене.
12:35 09.06.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руски системи ПВО оборили су хеликоптер Ми-8, украјинског ратног ваздухопловства;
▪Руске Оружане снаге погодиле су базу украјинских оператера ударних дронова;
▪Група „Центар“ побољшала је тактичку позицију, Оружане снаге Украјине у својој зони одговорности изгубиле су око 300 војника и борбено возило Мардер;
▪Група „Север“ гађала је позиције две бригаде противника и одбила 6 контранапада, губици Оружаних снага Украјине износили су око 180 војника;
▪Група „Југ“ Оружаних снага Русије побољшала је положај дуж линије фронта и одбила противнапад Оружаних снага Украјине;
▪Група исток, заузела је повољније положаје, Оружане снаге Украјине у својој зони одговорности изгубиле су око 140 војника и тенк;
▪У последња 24 часа пресретнуто је 66 беспилотних летелица и 13 пројектила Хајмарс;
▪Група „Запад“ заузела је повољније положаје, непријатељ је у њиховој зони одговорности изгубио око 400 војника, тенк и два оклопна возила.
11:13 09.06.2024
Француски ловци Мираж, које Париз планира да испоручи Украјини, због одређених карактеристика неће одговарати Кијеву, пише портал Бизнис Инсајдер, позивајући се на стручњаке.
Како се наводи, ловац Мираж 2000-5 може бити опремљен контејнерима ваздух-земља и ваздух-ваздух, као и ласерским навођеним бомбама. Према речима стручњака за ваздухопловство Џастина Бронка са британског Краљевског института за војне студије, такви ловци у садашњим условима не одговарају Украјини. Он је приметио да је ефикасност Миража 2000-5 ограничена ракетом ваздух-ваздух МИЦА. Њен домет је инфериоран у односу на ракету АИМ-120 АМРААМ, коју би украјинска војска могла да користи за америчке ловце Ф-16. Међутим, она не одговара Кијеву, јер ће украјинске летелице бити принуђене да лете на малим висинама због моћних руских система наоружања.
Према Бронковим речима, постоји и проблем дефицита украјинских пилота који се брзо могу обучити за управљање борбеним авионима.
Француски председник Емануел Макрон је 6. јуна рекао да Париз планира да координира трансфер борбених авиона Мираж 2000-5 у Кијев. Он је појаснио да ће обука пилота трајати пет до шест месеци и признао да би испоруке авиона могле да почну крајем ове године.
09:04 09.06.2024
Украјина жели да формира коалицију за извођење информационих напада на Русију, изјавила је шефица Националног савета Украјине за телевизију и радио-дифузију Олга Герасимјук.
Она је на украјинској телевизији оптужила руску страну за „сајбер нападе на телевизије“ у Украјини и у низу европских земаља, не дајући доказе за ову тврдњу.
„Сада ћемо заједно напасти Русе... Да бисмо то урадили, морамо да створимо коалицију земаља које ће се томе одупрети“, рекла је Герасимјук.
Она није прецизирала како ће тачно изгледати такви напади: да ли ће одговорити истом мером - хаковати телевизијске и радијске програме или ће, можда, изводити хакерске нападе на виталну информациону инфраструктуру.
07:16 09.06.2024
Украјинским јединицама понестају људи, смањен је број бесмислених напада на линији фронта, изјавио је губернатор Запорошке области Евгеније Балицки у интервјуу Спутњику.
„Они, наравно, виде да им понестаје људи, јер је све мање бесмислених јуриша, праћеним великим бројем жратава. Прешли су у дефанзиву у већој мери на готово свим правцима. Већ су предали и Кринке и Работино. Односно, непријатељ је на измаку снага“, рекао је Балицки.
Према његовим речима, украјински војник, за разлику од руских војника, није мотивисан и не разуме за шта се бори.

„Они који су мотивисани, тетовирани нацисти који су осам година убијали људе у Донбасу – скоро да их више и нема. Или су умрли негде у болницама, или су побијени на ратишту“, објаснио је губернатор.

07:06 09.06.2024
Посада вишенаменског ловца Су-30СМ Ваздушно-космичких снага Руске Федерације уништила је непријатељску беспилотну летелицу у зони одговорности групе Исток, саопштило је Министарство одбране Русије.
Посаде вишенаменских ловаца увежбавале су патролирање на датом подручју и покривање дејстава бомбардера и јуришних авиона, као и хеликоптера војне авијације приликом извођења ваздушних удара на војне циљеве и технику Оружаних снага Украјине.
07:03 09.06.2024
"Протекле ноћи спречен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотне летелице на циљеве на територији Руске Федерације. Дежурни системи противваздушне одбране уништили су једну беспилотну летелицу изнад територије Брјанске области“, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:00 09.06.2024
Експлозије су се чуле у Одеској области Украјине, јавила је телевизија ТСН на свом Телеграм каналу.
„Одеска област — експлозије“, наводи телевизија.
Поред тога, медији јављају да су се експлозије чуле и у Николајеву.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала