Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Француско-немачки план за Косово од данас не постоји - Шолц и Макрон не контролишу ни своје државе

© Sputnik / Теодор АнастасијевићСеверна Косовска Митровица
Северна Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Немачко-француски споразум за решењекосовског питања никада није ни био обавезујући, а тек сад, после дебакла коју су владајуће странке Немачке и Фрацуске доживеле на европским изборима овај план фактички губи на снази и легитимитету, сматра бивши вицепремијер Небојша Човић.
Странке Емануела Макрона, председника Француске, и Олафа Шолца, немачког канцелара, и њихова политика доживеле су на изборима за европски парламент прави дебакл: Препород председника Макрона освојио је 14,56 одсто гласова, док је Шолцова Социјалдемократска партија Немачке добила гласове 13,9 одсто бирача.
У светлу оваквих резултата, с обзиром да је део њихове спољне политике био и немачко-француски план за Косово и Метохију, намеће се питање да ли је и он изгубио легитимитет.

Дебакл и немачко-фрацуског споразума

Небојша Човић, бивши вицепремијер Србије, каже да када су у питању Француска и Немачка ни Макрон ни Шолц немају већину чак ни у својим државама па самим ти је нестала и легитимност њихове укупне спољне политике.
„Макрон и Шолц према резултатима немају више подршку ни у својим државама. Макрон је урадио оно што је требало јер је распустио парламент и расписао изборе. Њихова политика је оцењена као лоша од стране њихових грађана и у Немачкој и у Фрацуској јер су постали буквално јастребови америчког приступа кад је у питању сукоб у Украјини који може да ескалира до те мере да угрози читав свет,“ констатује Човић.
Он додаје да су изјаве које су Шолц и Макрон давали у последња два месеца у жару међусобне борбе за то ко ће од њих двојице бити лидер ЕУ биле, како каже, благо речено хистеричне и ратнохушкачке.
„Што се нас тиче, француско-немачки предлог је подао предлог, у смислу да се још Бриселским споразумом из 2013/15. године знало шта је била обавеза Приштине – Заједница српских општина и то у пуном капацитету. Макрон и Шолц су то пробали да релативизују француско-немачким предлогом, односно Охридским споразумом,“ подсећа Човић.

Споразум више нема легитимитет

На питање да ли Србија ако је тако, може да игнорише француско –немачки план у потпуности, Човић каже следеће:
„Исто онолико колико су они игнорисали Бриселски споразум из 2013/15. године. Према томе, не можете да спроводите нешто није ни потписано ни прихваћено, а да игноришете оно што је потписано и прихваћено и да се то годинама не спроводи. Зато треба само бити стрпљив и игнорисати један такав план, мада је стање на терену односно на Косову и Метохији алармантно за Србе. Аљбин Курти наставља подмукло и тихо етничко чишћење Срба са простора КиМ, што и јесте заправо њихов план. Њихови споразуми не служе да се спроводе, већ да их спроводи само она страна коју они натерају, у овом случају нас, а да друга страна не спроводи и да тиме купује време. Нешто слично што се десило и са споразумом из Осла у вези са Блиским истоком, или Минским споразумима када је у питању Украјина.“

Грађани казнили политику Макрона и Шолца

Човић истиче да морамо да се навикнемо на то да ће у Европи бити доста промена као и да улазимо у још нестабилнији период него што се сада налазимо. Он, међутим, не мисли да ће се нешто битно за нас променити после избора у Европи, с обзиром да већину и даље имају исте снаге.
Подсећања ради, француски председник Макрон распустио је парламент и расписао ванредне изборе након што је његова партија Препород освојила само 14,56 одсто, и то на излазност која била 52,5 посто бирача Француске, што је највећи ниво учешћа на европским изборима од 1994. године. Слично је прошао и немачки канцелара са својом странком, с обзиром да су резултати за његову странку били најгори у историји.
Шолцова владајућа коалиција изгубила је подршку Немаца, а опозиција већ тражи изгласавање неповерења влади или одржавање превремених избора, иако их редовни избори очекују идуће године.
Заменик председавајућег Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
РУСИЈА
Медведев: Шолц и Макрон су послати на сметлиште историје
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
СВЕТ
Објављени прелиминарни резултати на изборима за Европски парламент
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала