- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кина: Потребна права мировна конференција коју ће признати и Русија и Украјина

© Sputnik / Ilya Pitalev / Уђи у базу фотографијаКина
Кина - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Кина се залаже за благовремено сазивање праве мировне конференције, коју ће признати и Русија и Украјина, уз равноправно учешће свих страна и отворено разматрање свих мировних планова, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји на састанку министара спољних послова БРИКС у Нижњем Новгороду.
Поред тога, кинески министар је на маргинама састанка приликом сусрета са руским колегом Сергејем Лавровом истакао да је Пекинг спреман да се заједно са Москвом суочи са спољним препрекама, као и да пружи подршку Москви у БРИКС.
„Кина је спремна да уложи све напоре како би пружила подршку председавању Русије у БРИКС и да заједно са Москвом јача стратешко партнерство у организацији, стимулише заједничка дејства у циљу јачања Глобалног југа, као и да још активније изражава своју подршку мултилатеризму и стимулисању заједничког развоја“, поручио је Ванг.
Лавров и његов кинески колега су разменили мишљења о тренутној међународној и регионалној ситуацији, као и о украјинској кризи.
Ово је први састанак министара спољних послова од проширења БРИКС-а 2023. године. Сада су пуноправни чланови асоцијације Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка, Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија. Још око 30 земаља жели да сарађује са БРИКС-ом у неком формату.
Председавање БРИКС-ом прешло је на Русију 1. јануара 2024. године, трајаће до краја године и обухвата више од 250 догађаја који имају широк спектар тема. Главни догађај биће самит БРИКС-а у октобру 2024. године у Казању.
Самит шефова дипломатија земаља БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
РУСИЈА
Лавров: БРИКС покреће талас промена у свету, прави се систем за трансакције у националним валутама
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала