- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Колико зарађују посланици у Европском парламенту

© AFP 2023 / FREDERICK FLORINПосланици у Европском парламенту
Посланици у Европском парламенту - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Сви посланици у Европском парламенту имају исту плату, а она је према подацима из 2023. износила 10.075 евра бруто, односно 7.854 евра нето након одбитка ЕУ пореза и доприноса за осигурање.
Плата европосланика дефинисана је Статутом чланова Европског парламента, а израчунава се из основне плате судије Суда Европске уније, при чему је накнада европосланика 38,5 одсто те плате.
Поред те плате, европарламентарци примају и друге накнаде, па тако поред плате могу додатно да зараде још неколико хиљада евра.
Као пример, портал „Нет“ наводи дневницу од 350 евра која покрива смештај, оброке и повезане трошкове сваког дана током службеног рада посланика у ЕП, а на износ дневнице утиче и то да ли су гласали.
Затим, ту су и путни трошкови за доласке на седнице и састанке Европског парламента у Бриселу и Стразбуру, а горње границе постављене су до највише цене авио-превоза бизнис класе, карте за воз првог разреда или 0,58 евра по километру за путовања аутомобилом (до највише 1.000 километара).
Карте издаје ЕП, а постоје још и утврђени износи који се темеље на удаљености и трајању путовања како би се покрили разни путни трошкови (путарина, трошкови прекомерног пртљага, трошкови резервације и сл.).
Европосланици имају право и на рефундацију до две трећине лечења.
Ипак, наводи даље портал, најспорнија је накнада за опште трошкове од 4.950 евра месечно која заступницима омогућава покривање трошкова као што су најам канцеларије у држави чланици у којој су изабрани или трошкова за информатичке хардвере и софтвере, канцеларијски материјал, мобилне телефоне/претплате и интернетске претплате.
Тај износ слеже директно на рачун европосланика и трошкови не морају да се оправдавају, због чега се накнада сматра контроверзном, наводи се.
Такође, ту је и накнада за крај мандата односно прелазна накнада у износу од једне месечне плате за сваку годину у којој су вршили дужност, али за највише две године од краја мандата.
Када бивши европосланик преузме дужност негде другде, износ прелазне накнаде смањује се у зависности од износа нове плате. Ако европосланик истовремено има право на старосну или инвалидску пензију, не може да прима и пензију и накнаду већ мора да одабере једно или друго.
Истовремено, сваки европосланик има право и на месечни буџет од 28.696 евра из којег се покривају трошкови попут плата личних асистената, али тај новац се не исплаћује европосланицима директно, не смеју да запошљавају блиске рођаке, а асистенти не смеју да учествују у активностима које би могле да доведу до сукоба интереса.
Како се наводи, ове повластице након избора 2024. очекује укупно 720 посланика, што је 15 више него на прошлим изборима, а највише посланика парламенту имаће Немачка (96) и Француска (81).
Следе Италија (76), Шпанија (61) и Пољска (53), Румунија (33) и Холандија (31).
Око 20 европосланика имаће Белгија (22), Грчка (21), Чешка (21), Шведска (21), Португал (21), Мађарска (21) и Аустрија (20). Мање од тога имају Бугарска (17), Данска (15), Финска (15), Словачка (15) и Ирска (14).
Хрватска има 12, а при дну листе су Литванија (11), Словенија (9), Летонија (9), Естонија (7), Кипар (6), Луксембург (6) и Малта (6).
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала