- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шефови дипломатија земаља БРИКС: Потребна свеопшта реформа УН и Савета безбедности

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПеред совещанием министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде
Перед совещанием министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
Пратите нас
Шефови дипломатија земаља чланица БРИКС-а усвојили су заједничку изјаву у којој су, између осталог, изразили подршку свеопштој реформи Уједињених нација (УН), укључујући и Савета безбедности са циљем да се претвори у демократичну и ефикасну међународну организацију.
Како се наводи, неопходно је да у Савет безбедности уђу представници земаља у развоју како би то тело могло адекватно да реагује на актуелне глобалне изазове и да подржи легитимне тежње тржишних економија Африе, Азије и Латинске Америке, укључујући земље БРИКС, са циљем да играју активнију улогу у међународној заједници.
Шефови дипломатија земаља БРИКС-а, који су се састали у Нижњем Новгороду такође су у заједничкој изјави подржалли јачање стратешког партнерства њених чланица у три правца – политика и безбедност, економија и финансије, култура и хуманитарна размена.
Министри су потрврдили и приврженост БРИКС-а принципима узајамног поштовања и разумевања, једнакости, солидарности, отворености, инклузивности и склоност консезусу. Такође је изражена намера да се настави са развијањем сарадње у области енергетике, будући да је енергетска безбедност „најважнија основа економског развоја, социјалне стабилности, националне безбедности и благостања“.
Такође је изнета подршка Русији њеном председавању БРИКС током 2024. године, а договорено је и да ће наредни сусрет министара иностраних послова организације бити одржан у оквиру наредне Генералне скупштине УН коју ће организовати Бразил будући да ће она председавати БРИКС-ом током 2025. године.
Поред тога, у заједничкој изјави изражена је и пуна подршка приоритетима Бразила као председавајућег Г20 и изражена нада да ће 19. самит Групе 20 најразвијених земаља бити успешно организован.
Самит шефова дипломатија земаља БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2024
РУСИЈА
Лавров: БРИКС покреће талас промена у свету, прави се систем за трансакције у националним валутама
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала