- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији: Макрон размишља да поднесе оставку

© AP Photo / Susan WalshПрезидент Франции Эммануэль Макрон с телефоном
Президент Франции Эммануэль Макрон с телефоном - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Француски председник Емануел Макрон разговара са својим окружењем о могућности да поднесе оставку на место шефа државе ако десница победи на парламентарним изборима, јавља радио Европа 1, позивајући се на неименовани извор.
„Оставка председника није табу, данас морамо да размотримо све сценарије“, цитира радио једног од Макронових блиских сарадника.
„Он је спреман да жртвује остатак свог петогодишњег мандата", додао је он.
Европа 1 тврди да је сам Макрон последњих недеља разговарао о овом „екстремном сценарију” са једним од својих саговорника.
Међутим, радио станица сматра да оставка није председникова опција, „иако би њена перспектива требало да послужи у овој кампањи за драматизацију предстојећих избора“.
Друга стратегија коју председник може да изабере је коегзистенција на власти са десничарским Националним окупљањем у случају да оно победи на парламентарним изборима.
Макрон је 9. јуна одлучио да распусти Народну скупштину (доњи дом француског парламента) и распише ванредне изборе због пораза његове партије на изборима за Европски парламент (14,6 одсто гласова). То је упола мање од опозиционе десничарске странке Национално окупљање, коју је подржало 31,4 одсто бирачког тела. Први круг ванредних избора за Народну скупштину биће одржан 30. јуна, а други 7. јула.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала