- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Постављањем Мила на функцију у НАТО, Запад спасава омиљеног клијента али наставља да цепа ДПС

© Sputnik / StringerМило Ђукановић
Мило Ђукановић - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Све време од пораза на изборима 30. августа 2020. постојала је дилема како ће Запад реаговати на политички пад Мила Ђукановића – да ли ће бити још један од западних савезника који је кад му је истекао рок трајања пуштен низ воду, или ће га у знак захвалности сачувати, каже за Спутњик историчар Богдан Живковић.
У току је припрема иницијативе за кандидовање Мила Ђукановића за заменика генералног секретара НАТО, пишу турски медији позивајући се на сазнања из високих дипломатских извора из неколико чланица Алијансе.
Иза те иницијативе, како се наводи, до сада стоји девет чланица Алијансе. Међу њима је и Турска. То је објавио турски портал Фиртина Хабер, који у тексту истиче да би кандидат из Источне Европе имао добре шансе и да би то била својеврсна порука самог НАТО-а.

Дилема: Запад пушта Ђукановића низ воду или га из захвалности спасава

Необично је што је Запад 30. августа 2020. прихватио резултате избора пошто је 2013. године подржао недемократске и ауторитарне потезе Ђукановића, кад је изборном крађом Филип Вујановић постао председник уместо Миодрага Лекића кад Црна Гора још увек није била чланица НАТО, додаје Живковић.
Зато је очигледно, да је у време кад је Ђукановић још увек био важан да би увео Црну Гору у НАТО, Запад био спреман да му дозволи манипулација, а није 2020. године.
„Не заборавимо да је победа 2020. била тесна и да би Ђукановић, ако је хтео да врши изборне манипулације, да је имао подршку Запада, вероватно успео у томе. У том смислу, Ђукановић је 2020. био пуштен низ воду и није имао подршку да врши изборне манипулације. Чињеница је и да су сви процеси против људи из Ђукановићевог режима, високог ранга попут Весне Меденице, базирани на доказима који долазе од западних обавештајних служби. Видимо да Запад очигледно пушта да нове власти хапсе и покрећу процесе против неких људи из Ђукановићевог режима и поставља се логично питање: Да ли ће Запад ићи и до Ђукановића? Да ли ће пустити Ђукановића низ воду и да ли ће неке доказе које има дати црногорским властима да се покрене процес?“

Паника, немоћ и страх

То је ишло до те мере да су Подгорицом кружиле гласине да ће Ђукановић бити ухапшен и тад је настао „чувени интервју“ у ком је говорио о крвној освети као институту црногорског друштва у ком се видела паника, немоћ и страх да ће заиста бити ухапшен, додаје Живковић.
До пре неколико дана постојале су индиције да се Ђукановићу спрема хапшење због чега се и ДПС жалио Западу јер је постојала паника и у самом ДПС-у да губе подршку Запада и да се можда иде и на хапшење Ђукановића, истиче Живковић.

Запад спасава Мила али цепа ДПС?

Међутим, ова вест говори о томе да је Запад можда ипак одлучио да спаси Ђукановића на један елегантан начин чинећи га функционером НАТО, што значи да неће имати никакву стварну моћ али ће га заштити јер нико у Црној Гори неће хапсити високог функционера НАТО, сматра Живковић.
„Тако да ми не знамо шта то значи. Уз то, морамо подвући још једну ствар – у Црној Гори постоје гласине, а то је потврдио и сам Душко Марковић, да ће се ДПС поцепати и тешко ми је да поверујем да се то ради без одобрења Запада. И сада у мору тих вести ми не можемо да схватимо да ли је Запад одлучио да спасе Ђукановића, или је ово можда нека лажна вест која би умирила Ђукановића Али у сваком случају нам преостаје да чекамо шта ће се даље десити. Ово је нека вест која је изашла у турској штампи и још увек је непоуздана, тако да са сигурношћу не можемо да тврдимо да ли Ђукановић иде ка политичкој пензији у затвору, или ће га спасити Запад.“
Живковић додаје да је сигуран да ако Ђукановић буде изабран за заменика генералног секретара НАТО да би то значило да неће завршити у затвору и да ће криминални део његове политичке прошлости заувек остати затрпан.

НАТО је Милов велики дужник

Ђукановићева сарадња са Западом почиње одвајањем од Слободана Милошевића и тад је постао њихова важан унутрашњи савезник у рушењу Милошевића, што је био стратешки интерес НАТО, подсећа Живковић. А контакти Мила Ђукановића са НАТО током агресије на СРЈ, који би се могли назвати велеиздајничким, доста су помогли алијанси и у војном смислу.
„Онда долазимо до питања независности Црне Горе а то је још један стратешки интерес Запада, зато што је Србија на тај начин одсечена од мора, а на неки начин и Русија. И коначно имамо улазак у НАТО што је Ђукановић извео на недемократски начин и само је он у Црној Гори могао то извести кроз своју ауторитарну владавину. На тај начин је и Северни Медитеран заокружен и под потпуном контролом НАТО. Црногорци су склони у претеривању и давању претеране важности себи и својој држави, али у овом смислу ја заиста мислим да Црна Гора има стратешки значај због тог парчета мора“

Мило у затвору – лоша порука за клијенте Запада

НАТО ће спасавати Ђукановића док год он буде имао неку употребну вредност и докле год им је више од користи него што им наноси штету, сматра Живковић. Ипак, постоје ствари које не знамо и нећемо их у потпуности сазнати, пре свега реч је о умешаности Ђукановића и његовог режима у међународну трговину дрогом и цигаретама.
Заиста би било необично да тај „бизнис“ на глобалном нивоу није на неки начин политички контролисан и да је све што је радио Ђукановић радио са дозволом Запада. То пре свега знамо из мемоара бившег америчког амбасадора Вилијама Монтгомерија који је потврдио да је посао са цигаретама био нека награда за Ђукановића.
„У самом црногорском друштву чини се да је употреба ДПС-а све мање потребна Западу, да постоји неки консензус и да чак ни српске партије не доводе у питање чланство Црне Горе у НАТО, што је један прагматичан и реалан став и немам ништа против тога. То је само доказ да им Ђукановић на унутрашњем плану више није потребан. Али Ђукановић у затвору би био негативна порука за све западне клијенте у Европи, јер би Ђукановић у затвору био још један доказ циничног америчког империјализма – у тренутку кад им нисте потребни завршићете у затвору. Тако да би можда једини интерес НАТО био да остави Ђукановића на слободи и да свим својим клијентима на Балкану и шире у Европи пошаље поруку да се исплати бити клијент Вашингтона“, закључио је Живковић.
Погледајте и:
Дритан Абазовић - Sputnik Србија, 1920, 18.04.2024
РЕГИОН
Абазовић за Спутњик: Суперфинале са хапшењима тек следи - нема везе што други „скидају кајмак“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала