- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Словачка незаконито испоручила Кијеву ловце МиГ-29, правне мере против тадашњег министра

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаРезиденција председника Словачке у Братислави
Резиденција председника Словачке у Братислави - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Словачка је незаконито испоручила Украјини ловце МиГ-29 прошле године а против тадашњег министра одбране припремају се правне мере, рекао је државни секретар Министарства одбране Игор Мелихер.
„Ловци МиГ су отишли у Украјину незаконито. Против бившег министра Јарослава Нађа се спремају правне мере. Истина је изашла на видело. То је данас потврдио омбудсман Доброводски. Експертска анализа којом би Нађ оправдао предају авиона нема“, написао је Мелихер на друштвеним мрежама.
Он је истакао да Устав Словачке забрањује влади у оставци да доноси важне одлуке у сфери спољне политике а у то спада и испорука ловаца у вредности од преко 500 милиона евра Украјини.
Подсетимо, словачки парламент је децембра 2022. године изгласао неповерење тадашњој влади на чијем је челу био Едуард Хегер, али је он наставио да обавља ту функцију.
У марту 2023. године та влада је одлучила да испоручио Украјини 13 авиона и део ПВО система „куб“.
Актуелна влада премијера Роберта Фица је спровела истрагу у вези с тим, утврдивши да Хегер није имао овлашћења за тако нешто.
Бивши министар одбране тврдио је да спроведена потребна правна анализа процедуре, али је омбудсман саопштио да анализа није пронађена.
Словачка је Украјини дала помоћ у износу од 680 милиона евра, а испоруке оружја су прекинуте када је Фицо дошао на власт.
Словачки премијер Роберт Фицо - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
СВЕТ
Нећемо учествовати у ратним авантурама: Фицо о дозволи Кијеву да гађа Русију западним оружјем
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала