- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Абрамс - Sputnik Србија

УЖИВО Америчка администрација није потврдила је Кијеву испоручен још један ПВО систем „патриот”

Пратите нас
Оружане снаге Украјине имају највише проблема на краматорском, кураховском и покровском правцу у ДНР, пожалио се Генералштаб Оружаних снага Украјине. Јединице Оружаних снага Украјине код Харкова упале су у многобројне „мини-котлове“, саопштио је заробљени украјински војник.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:58 11.06.2024
Број земаља које планирају да учествују у „мировној конференцији” о Украјини у Швајцарској смањен је са 93 на 78, саопштила је украјинска радио-станица „Радио Слобода” (у Русији проглашена страним агентом и унета у регистар непожељних организација), позивајући се на дипломате чланица Европске уније, који су желели да остану анонимни.
Истиче се да саговорници радио-станице нису прецизирали које земље су одлучиле да не учествују, а један од дипломата није искључио да број држава које ће одустати од учешћа може да порасте.
Истовремено, портпарол украјинског председника Владимира Зеленског Сергеј Никифоров за ТВ „Рада” одбио је да наведе број учесника конференције.
21:56 11.06.2024
Америчка администрација није потврдила објаве у медијима да су Сједињене Америчке Државе предале Украјини још један ПВО систем „патриот”.
21:04 11.06.2024
Холандија је одлучила да издвоји 60 милиона евра за куповину дронова за Украјину, укључујући беспилотне надземне летелице и ФПВ-дронове, саопштило је Министарство одбране земље.
17:59 11.06.2024
17:27 11.06.2024
Украјина ће имати западног оружја још шест до 12 месеци, испоруке су све слабије јер нема новца, рекао је директор компаније „Рајнметал“.
16:16 11.06.2024
СБУ је саопштила да је у Кијеву приведена ћерка бившег градоначелника Полтаве под оптужбом да је помагала изборни штаб "Јединствене Русије".
Медији пишу да се ради о Наталији Веретењиковој, ћерки бившег градоначелника Александра Мамаја.
Како тврди СБУ, приведена поседује рекламну агенцију у Петербургу која је учествовала у ПР кампањи "Јединствене Русије" на изборима 2022. и 2023. године.
15:47 11.06.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 26.07.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
14:50 11.06.2024
Посланици опозиционе немачке странке "Савез Саре Вагенкнехт - За разум и правду" бојкотовали су говор Владимира Зеленског у Бундестагу, објавио је канал НТВ позивајући се на странку.
Зеленски се тренутно налази у Немачкој где се одржава форум о обнови Украјине.
Како су навели, Зеленски сада даје допринос крајње опасној спирали ескалације и опасности од нукеларног сукоба са последицама по читаву Европу.
"О томе сведоче и његова ранија иступања у европским парламентима и зато не треба указивати поштовање тако што ће се организовати специјалан догађај у Бундестагу јер то није критички дијалог који нам је потребан, него некритичко одобравање његове политике. Ми то не можемо да подржимо", наводи странка.
И АфД је препоручио својим посланицима да не прате говор Зеленског.
"Одбијамо да слушамо говорника у маскирном оделу. Његов мандат је истекао. Он је сада само председник рата и просјачења, али Украјини то није потребно, потребан јој је председник мира спреман да води преговоре", наводи се у саопштењу странке.
14:11 11.06.2024
12:23 11.06.2024
Руске оружане снаге ослободиле су Артјомовку (ЛНР) и Тимковку (Харковска област), саопштило је Министарство одбране Русије.
Још са брифинга:
▪Група „Југ” побољшала је ситуацију дуж линије фронта и уништила складиште муниције Оружаних снага Украјине, непријатељ је изгубио више око 740 војника;
▪Група „Центар“ је побољшала тактичку ситуацију у својој зони одговорности;
▪Група трупа Дњепар је поразила три украјинске бригаде, непријатељ је изгубио 105 војника;
▪Оружане снаге Русије су уништиле авионе Су-27 и Су-25, украјинског ратног ваздухопловства на њиховим аеродромима;
▪Група Исток је заузела повољније положаје, Оружане снаге Украјине у својој зони одговорности изгубиле су до 135 војника и један тенк;
▪Национална гарда Украјине извела је два контранапада у Харковској области, оба је одбила група Север;
▪Група Север поразила је две бригаде Оружаних снага Украјине у Харковској области, губици непријатеља износили су више од 265 војника;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 560 људи у зони одговорности групе „Запад“;
12:13 11.06.2024
Немачки канцелар Олаф Шолц позвао је савезнике да пруже помоћ Украјини за јачање њене противваздушне одбране, пренели су западни медији.
„Желео бих да упутим искрени апел свима: подржите што је више могуће нашу иницијативу за јачање противваздушне одбране Украјине“, рекао је канцелар у Берлину на међународној конференцији о обнови Украјине.
Он је такође навео да ће Немачка у наредним „седмицама и месецима“ Кијеву предати трећи противваздушни ракетни систем Патриот, системе ИРИС-Т, противваздушне самоходне топове Гепард, муницију и артиљеријске гранате.
Немачка предводи иницијативу за јачање противваздушне одбране Украјине. Та земља је послала три система ПВО Кијеву. Почетком јуна Блумберг је известио да немачка влада разматра могућност слања четвртог ПВО система Патриот у Украјину.
11:53 11.06.2024
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
РУСИЈА
„Не гаде се они ничега“: Кремљ о америчком наоружавању неонациста и Кијева
10:32 11.06.2024
Украјинске снаге су у великој мери ослабљене дуж линије фронта, изјавио је британски експерт Александер Меркурис.
„Оружане снаге Украјине су дуж целе линије фронта преоптерећене, пренапрегнуте и крајње исцрпљене, а видимо какви људи се регрутују током мобилизације. Чини ми се да су приметни знаци колапса“, рекао је он на свом Јутјуб блогу.
07:27 11.06.2024
Јединице Оружаних снага Украјине код Харкова упале су у многобројне „мини-котлове“ у почетној фази офанзиве руских снага у пролеће ове године, рекао је новинарима Кирил Доценко, војник 415. Посебног стрељачког батаљона Оружаних снага Украјина, којег је руска војска заробила у том делу фронта.
„Било је јасно, сви су знали шта се дешава, видели смо вашу технику, видели смо ваше војнике, али нисмо осетили никакву противбатеријску борбу, односно подршку неке тешке технике. Седели смо и чекали све док ваше трупе нису скоро пришле нашим положајима. Борбе су почеле и то је то“, рекао је Доценко.
Према његовим речима, када су ови догађаји почели да се одвијају, команда је издала наређење да се заузме периметарска одбрана, али је упркос томе већина јединица Оружаних снага Украјине почела да се повлачи на друге положаје, завршивши у „мини-котловима“.
„Ко је могао да се повуче, повлачио се... Сви су се повлачили у једну тренутку. Подизана су упоришта како би се подржала некаква одбрану са великим људством и то је то. Али, све је било лоше направљено, да су нас само опколили", објаснио је он.
Сам Доценко је убрзо рањен и заробљен.
07:17 11.06.2024
Оружане снаге Украјине имају највише проблема на краматорском, кураховском и покровском правцу у ДНР, саопштио је Генералштаб Оружаних снага Украјине.
„Најексплозивнија ситуација остаје на покровском правцу“, наводи се у најновијем оперативном извештају објављеном на Телеграм каналу Генералштаба.
Истовремено, на кураховском правцу, где је ситуација такође напета, Оружане снаге Украјине покушавају да предузму мере како би спречиле руске Оружане снаге да се напредују.
Генералштаб такође извештава да у правцу Харкова украјинске оружане снаге настављају да предузимају мере за јачање одбрамбених позиција и линија.
07:13 11.06.2024
Руска војска потиснула је противника из пет јаких упоришта, рекао је Леонид Шаров, виши официр у прес центру Западне групе.
„Одлучним акцијама јединице групе су избациле непријатеља са својих позиција и заузеле пет упоришта“, рекао је Шаров.
Он је подсетио да су јединице групе поразиле формације 77. аеромобилне, 14., 43., 54., 63., 116. механизоване бригаде, 12. бригаде специјалних снага Оружаних снага Украјине и 18. бригаде Националне гарде у подручју Берестово, Синковка и Тимковка.
Непријатељ је изгубио око 570 војника, самоходну артиљеријску јединицу М109 Паладин америчке производње, хаубицу М777, хаубицу Мста-Б, две хаубице Д-30 и топ Л-119.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала