- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг открио који услов Украјина мора да испуни за чланство у НАТО

© AP Photo / Alastair GrantГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
Пратите нас
Чланице НАТО на самиту Алијансе у јулу у Вашингтону ће саопштити да за чланство у блоку Украјина треба да победи у војном сукобу против Русије, изјавио је генерални секретар Јенс Столтенберг.

„Морамо да се уверимо да ће Украјина победити. То је минималан услов како би Украјина постала чланица НАТО“, нагласио је Столтенберг на конференцији за новинаре уочи министарског састанка Алијансе 13-14. јуна, одговарајући на питање новинара може ли НАТО на самиту у јулу да обећа „Украјинцима на фронту“ да ће се земља придружити НАТО.

Столтенберг је такође најавио да ће испоруке оружја Кијеву постати обавезне за земље НАТО, као и да ће их координисати командне структуре Алијансе под руководством генерала Кристофера Каволија.
Поред тога, он је додао да очекује да ће чланице НАТО на самиту у Сједињеним Америчким Државама јасније исказати подршку чланству Украјине у Алијанси.

„Већ смо потврдили да ће Украјина постати чланица Алијансе. Помажемо Кијеву да модернизује своје оружане снаге и да се усклади са стандардима НАТО. Поред тога, очекујем да ће на самиту у Вашингтону савезници пружити још јаснију подршку придружењу Украјине Алијанси“, истакао је генерални секретар.

Он је одбио да наведе друге детаље одлука које се очекују на самиту.
Столтенберг је такође казао да се нада да ће на састанку министара одбране НАТО 13-14. јуна бити усаглашено јачање улоге Алијансе у координацији војне помоћи Украјини, обуке, као и дугорочног финансирања.
Он је додао да ће након тога план бити одобрен и на јулском самиту у САД.

Приметна опасна реторика Русије

Генерални секретар НАТО је још оценио да НАТО треба да адаптира своје нуклеарне способности и покаже ефикасност нуклеарног обуздавања у условима „опасне реторике“ Русије.
Он је истакао да ће савезници на седници групе за нуклеарно планирање у оквиру састанка министара одбране држава НАТО 13-14. јуна размотрити актуелан процес адаптације нуклеарних средстава поводом безбедносне ситуације.
„Већ смо дошли до озбиљног процеса. У јуну је Холандија објавила да је Ф-35 спреман за нуклеарне мисије. САД модернизују своје нуклеарно оружје у Европи. Упркос промењеној ситуацији, задатак НАТО остаје исти – одржање мира и обуздавање“, објаснио је Столтенберг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала