- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници, група Центар - Sputnik Србија

УЖИВО Руски системи ПВО оборили су 9 пројектила "атакамс", две бомбе "хамер" и 61 дрон

Пратите нас
Снажне експлозије су одјекнуле у Кијеву, јављају украјински медији. Паралелно с тим, Оперативна команда Оружаних снага Пољске саопштила је да је подигла авионе на југоистоку земље. Украјинска војска је опет покушала да изведе напад на Крим.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:19 12.06.2024
22:18 12.06.2024
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
РУСИЈА
Захарова: Бајдену треба још веће крвопролиће у Европи да би задржао власт
22:07 12.06.2024
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 12.06.2024
СВЕТ
Столтенберг открио који услов Украјина мора да испуни за чланство у НАТО
20:38 12.06.2024
Шеф посланичке групе партије „Слуга народа“ у украјинском парламенту Давид Арахамија сликао се у Немачкој са неколико Украјинаца који се противе мобилизацији у Украјини и против Владимира Зеленског, пипе украјински портал „Страна“.
Објављен је и видео на којем Арахамија позира са двојицом Украјинаца а један од њих носио је плакат на којем је писало „Зеленски је издао наређење за киднаповање мушкараца“.
Арахамија и један од њих говоре руски.
Портал је објавио и коментар самог аутора видео-снимка.
Према његовим речима, видео је снимљен на митингу на којем су људи протестовали због тога запослени у војним одсецима крше права Украјинаца.
Зеленски је јуче боравио у Берлину на конференцији о обнови Украјине.
Подсетимо, Арахамија изјавио је да је у пролеће 2022. године тадашњи британски премијер Борис Џонсон одвратио Кијев да заврши сукоб у Украјини, позивајући га да ништа не потписује са Русијом.
17:21 12.06.2024
У Доњецку су услед украјинског гранатирања рањена четири припадника Министарства за ванредне ситуације, саопштио је руски ресор.
16:29 12.06.2024
Сједињене Државе су прошириле санкције против Русије, уврстивши на санкциони списак више од 30 особа и 200 организација из Русије, али и Кине.
На листи се нашла и лидер Гагаузије Евгенија Гуцул, Руски научни центар роботехнике и кибернетике, седам бродова за превоз течног гаса, "Уралвагонзавод" и други.
13:01 12.06.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Руске оружане снаге су извеле напад на паркинг авиона и инфраструктуру ваздушне базе Оружаних снага Украјине, базу плаћеника и места за обуку беспилотних пловила;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 500 војника због дејства групе „Запад“;
▪Група „Север“ је поразила пет бригада Оружаних снага Украјине и снага самоодбране, укључујући у Липцима, Тихом, Волчанску, Харковској области;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 190 војника у зони одговорности групе Север, а уништена су и четири складишта муниције;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су око 600 војника у зони одговорности Јужне групе, уништено је пет складишта муниције;
▪Јединице групе „Центар“ побољшале су своју тактичку ситуацију, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 350 војника;
▪Група Исток заузела је повољније положаје, док су Оружане снаге Украјине изгубиле око 115 војника;
▪Руски системи противваздушне одбране оборили су 9 оперативно-тактичких пројектила Атакамс, две бомбе Хамер и 61 беспилотну летелицу.
10:45 12.06.2024
Аргентина разговара са Француском о могућности испоруке Кијеву пет неисправних авиона француске производње Супер Етендард, преноси портал Инфобае.
"Идеја је да се пошаље... (У Украјину) пет ловаца Супер Етендард, који више нису у употреби због ембарга који је Велика Британија увела против Аргентине као резултат Фокландског рата. Учешће Француске је кључно", наводи портал.
Како се истиче, аргентинска министарка спољних послова Дијана Мондино разговарала је о овом питању са својим француским колегом Стефаном Сежурне, као и са саветником америчког председника за националну безбедност Џејком Саливаном. Како преноси портал, план је добио одобрење аргентинског председника Хавијера Милеја.
Како преноси портал, Аргентина није могла да користи наведене авионе због дефицита делова које није могла да купи због британског ембарга на оружје, уведеног после Фокландског рата. Аргентинске власти желе да замене Супер Етендард за другу војну технику, док ће Француска поправити авионе и потом их предати Украјини.
08:04 12.06.2024
Амерички председник Џозеф Бајден одобрио је испоруку још једне батерије противваздушног ракетног система Патриот у Украјину, пише Њујорк тајмс, позивајући се на изворе у администрацији.
Они су рекли да је одлука донета прошле недеље након низа састанака на високом нивоу и интерних дебата о томе како да се задовоље хитне потребе Украјине без угрожавања одбрамбених способности САД.
Систем Патриот, други који ће САД послали Украјини, биће пребачен из Пољске, где је био распоређен ради заштите ротационих снага америчке војске, рекли су извори.
Саговорници Њујорк тајмса додају да би батерија могла да буде распоређена на украјинској линији фронта у наредних неколико дана.
Амерички лист подсећа да је Патриот један од најдефицитарнијих система наоружања у америчком арсеналу. Пентагон не открива колико их има, међутим, према извору листа, тренутно се 14 таквих система налази широм света.
07:08 12.06.2024
Експлозије су одјекнуле у Кијеву, јављају украјински медији.
Паралелно са тим, Оперативна команда Оружаних снага Пољске саопштила је да је подигла авионе на југоистоку земље.
„Вечерас је приметна активност далекометне авијације Руске Федерације која крстарећим ракетама и беспилотним летелицама типа Шахид гађа циљеве који се налазе у западној Украјини“, наводи се у саопштењу.
Пољска војска истиче да је последњи пут таква активност забележена у западним регионима Украјине у ноћи између 6. и 7. јуна.
07:07 12.06.2024
Губернатор Севастопоља Михаил Развожајев саопштио је током ноћи град био на мети украјинских ракета. Према његовим речима, сви ваздушни циљеви су уништени високо на небу, највише изнад Црног мора.
„Према оперативним информацијама Службе спасавања, нема оштећења на објектима. Нико није повређен. У току је утврђивање врсте оборених пројектила. У овом тренутку није откривена никаква недетонирана муниција“, написао је Развожајев на свом Телеграм каналу.
Након почетка специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године, Крим је често мета напада украјинских оружаних снага. Кримски мост се покушава напасти – углавном беспилотним летелицама и чамцима без посаде. Министарство одбране Русије редовно извештава о уништеним дронова изнад територије полуострва.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала