- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден и Зеленски потписали споразум о гаранцијама безбедности: Снаге САД неће штитити Украјину

© Sputnik / Stringer / Уђи у базу фотографијаЗеленски и Бајден
Зеленски и Бајден - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
Пратите нас
Сједињене Државе и Украјина су потписале споразум о гаранцијама безбедности који, према замисли Беле куће, треба да представља мост ка чланству Украјине у НАТО, јавља Ројтерс који је имао увид у документ.
Споразум су у Италији, где се одржава самит Г7, потписали председник САД Џозеф Бајден и Владимир Зеленски. Америка је 16 земља која је потписала такав споразум са Кијевом.
Документ не предвиђа никакве обавезе Вашингтона по питању примене својих снага у циљу заштите Украјине, као ни по питању финансија.
Амерички председник је изјавио да САД неће слати снаге у Украјину, већ ће јој помагати оружјем и муницијом.
Споразумом је предвиђено да САД у наредних 10 година обучавају украјинске војснике, да се јача сарадња у области производње оружја и технике и унапреди размена обавештајних података.
Споразум о сарадњи у сфери безбедности, који је потписао Кијев са низом европских земаља, укључујући Велику Британију, Немачку, Француску, Канаду, Италију и Данску је у Украјини већ назван ‘гаранцијама безбедности’, иако о ‘гаранцијама’ у свим документима нема говора и оне у суштини не мењају ништа, рекла је раније портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Како је објаснила, у њима се само констатује оно шта се одавно дешава у пракси – велика војно-техничка и финансијска помоћ Кијеву.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала