- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Италија и Канада потписале споразум о гаранцијама безбедности са Украјином

© Sputnik / Лола ЂорђевићЂорђа Мелони
Ђорђа Мелони  - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2024
Пратите нас
Председник Украјине Владимир Зеленски и италијанска премијерка Ђорђа Мелони потписали су споразум о сарадњи у сфери безбедности.

„Овај документ је солидна основа за дуготрајно партнерство у сфери безбедности између Украјине и Италије“, написао је Зеленски на друштвеним мрежама.

Према његовим речима, у разговору је разматрана и даља подршка Италије у контексту њеног председавања у Г7.
Слични билатерални документи, који, према мишљењу експерата, могу да послуже као алтернатива пријему Украјине у НАТО, потписале су са Кијевом и Француска, Немачка и Велика Британија.
Разлика је у томе што се у споразуму са Италијом, који је потписан на десет година и предвиђа економску, дипломатску и војну помоћ, не указује конкретна финансијска помоћ.
Раније је министар спољних послова Италије и потпредседник Владе Антонио Тајани саопштио да се Рим припрема да потпише споразум о безбедности са Кијевом. Он је тада рекао да документ има политички и симболичан смисао, потврђује посвећеност заштити међународног права, али не укључује правне и финансијске обавезе, као и аутоматску политичку и војну подршку.
Споразум о сарадњи у сфери безбедности Зеленски је потписао и са канадским премијером Џастином Трудоом, а документом је предвиђено да се за Украјину током ове године издвоји више од три милијарде канадских долара макрофинансијске помоћи и помоћи у сфери одбране.
Крајем прошле године, Украјина и Велика Британија потписале су споразум о гаранцијама безбедности, а документ ће, како је наведено, важити до ступања Украјине у НАТО.
Погледајте и:
Председници Украјине и Француске Владимир Зеленски и Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 16.02.2024
Специјална операција у Украјини
Након Берлина и Париз: Макрон и Зеленски потписали споразум о гаранцијама безбедности за Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала